Rata anuală a inflației din Germania a scăzut în mod neașteptat la 2% în luna iunie, potrivit datelor preliminare publicate de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), aducând indicatorul din cea mai mare economie a zonei euro exact la ținta Băncii Centrale Europene (BCE), transmite CNBC.
Analiștii consultați de Reuters anticipau o rată a inflației de 2,2% pentru ultimele 12 luni, după ce în mai inflația armonizată ajunsese la 2,1%. Datele germane sunt armonizate la nivelul zonei euro, permițând comparații directe între statele membre, scrie News.ro.

În restul Europei, datele pentru luna iunie au arătat o ușoară creștere a inflației în Franța și Spania, în timp ce în Italia nu s-au înregistrat modificări.
Franziska Palmas, economist senior la Capital Economics, a declarat că aceste date vor fi bine primite de BCE, care este așteptată să mai reducă dobânzile o singură dată în acest ciclu.
”În ansamblu, cifrele consolidează ideea că inflația din zona euro a revenit sustenabil la țintă. Cu excepția unui nou șoc asupra prețului energiei, ne așteptăm ca rata medie anuală să fie de 2,0%, iar BCE să mai facă o tăiere de dobândă în septembrie, ducând rata depozitelor la 1,75%”, a transmis ea.
Atenție la factori externi
Carsten Brzeski, director global de analiză macroeconomică la ING, avertizează că, în ciuda optimismului de la Frankfurt, procesul de dezinflație rămâne vulnerabil în fața factorilor externi.
„Dezinflația din zona euro a fost determinată în mare parte de factori externi și, mai recent, de președintele Trump”, a spus Brzeski, făcând referire la scăderea prețurilor la petrol și întărirea euro.

Totodată, inflația în sectorul serviciilor rămâne ridicată, la niveluri nemaivăzute de la mijlocul anilor ’90, și este prognozată să scadă sub 3% abia în 2026.
”Această presiune persistentă ar trebui să tempereze orice entuziasm prematur al BCE”, a adăugat el, subliniind și volatilitatea recentă a petrolului în contextul conflictului dintre Israel și Iran.
Brzeski estimează că, în lipsa unui nou șoc tarifar după expirarea armistițiului comercial de 90 de zile, BCE va menține dobânzile neschimbate la ședința din iulie, dar va păstra deschisă opțiunea unei noi reduceri în septembrie, dacă tendința dezinflaționistă continuă.
Datele privind inflația din zona euro vor fi publicate marți, iar analiștii estimează o rată generală de 2% pentru luna iunie.