De-abia a început iarna și nivelul importurilor nete de gaze plus cantitățile extrase din depozite acoperă peste 50% din consumul intern, în prezent volumul producției interne situându-se sub cel cumulat al celor două surse alternative (importuri și gaze extrase din înmagazinări).
De asemenea interesant: Faptul că România este țară de tranzit a gazului rusesc către Ungaria are un efect favorabil asupra prețurilor de pe piața autohtonă (care sunt mai mici cel puțin cu valoarea tarifelor de transport decât cele din țara vecină). Contrar opiniei curente, atât timp cât din România ies (și nu intră gaze) către Ungaria, prețul de pe piața internă va fi inferior celui de pe cele ungare, austriece și europene în general.
CITEȘTE ȘI Turiștii aleg să se distreze în Malta de Revelion, în loc să petreacă în România cu restricții orareImporturile de gaze prin punctul de interconectare de la Negru Vodă au atins în acest weekend un nivel record, apropiat de cel din prima parte a lunii august, de peste 131,29 GWh/zi, cu numai 25 GWh/zi sub capacitatea maximă de transport prin acest punct. Prin celălalt punct de interconectare cu Bulgaria, de la Giurgiu-Ruse mai intrau în România alți 6 GWh/zi, ceea ce ridică nivelul importurilor la 137,3 GWh/zi.
Evoluția importurilor de gaze din Bulgaria (Negru Vodă)
Prin punctul de interconectare cu Ungaria de la Csanadpalota ieșeau în schimb 33,68 GWh/zi, ceea ce face ca importurile nete să se ridice la 103,62 GWh/zi.
CITEȘTE ȘI Istoria și specificul parfumeriei pentru bărbațiDin depozite au fost extrași sâmbătă 149,41 GWh, ceea ce face ca suma totală a importurilor nete și a extragerilor să se ridice la 253,03 GWh, cu 13 GWh peste producția internă de 237,06 GWh.
Evoluția exporturilor de gaze către Ungaria
În urma majorării importurilor Ungariei de gaz rusesc transportat pe ruta românească, de la 15 GWh/zi pe 1 decembrie la 35 GWh/zi în ultimele trei zile, prețul gazului livrat în ziua următoare a crescut pe bursa de la Budapesta de la 89,92 euro/MWh la 91,3 euro/MWh, în timp ce pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) a scăzut de la 88,88 euro/MWh la 80,27 euro/MWh.
CITEȘTE ȘI Prețul mediu al terenului arabil din România, mai mare decât în FranțaCând consumul intern se va majora, în zilele reci de iarnă, probabil că România va deveni importator net din Ungaria, ceea ce va inversa și raportul de prețuri.
Evoluția prețurilor spot pe BRM
Însă nu prețul va fi cea mai mare problemă în acel moment, existând riscul ca, în cazul în care România atinge un nivel al consumului similar celui din 2017, de 755 GWh/zi, să nu existe gaz suficient pentru acoperirea consumului.
Producția internă este de aproximativ 240 GWh/zi, iar prin punctele de interconectare disponibile la această dată (Negru Vodă, Giurgiu-Ruse și Csanadpalota) poate intra în țară o cantitate maximă de aproximativ 260 GWh/zi. Rezultă că diferența, de 255 GWh/zi ar trebui extrasă din depozite. Un nivel apropiat de cel limită, recordul maxim zilnic de extracție din depozite înregistrat în România fiind de 281 GWh/zi. Însă acest nivel poate fi atins doar câteva zile, după care scăderea presiunii din depozite nemaipermițând atingerea sa.