Investițiile străine directe au revenit pe plus la jumătatea anului

Economie   
Investițiile străine directe au revenit pe plus la jumătatea anului

Investițiile directe ale nerezidenților în România au revenit la o valoare pozitivă în iunie, după retragerile de capital ale firmelor străine din România în prima parte a anului pe fondul pandemiei COVID-19.

Investițiile directe au fost de 352 de milioane de euro în ianuarie-iunie, comparativ cu 2,7 miliarde de euro în aceeași perioadă din 2019, din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 160 milioane euro, iar creditele intra-grup au înregistrat valoarea netă de 192 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News

Firmele cu capital străin reprezintă aproape jumătate din economia României și aporturile de capital de la acționari înseamnă resurse mai mari pentru creșterea afacerilor dar și pentru acoperirea deficitului de cont curent cu valută care nu generează datorie.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Datoria externă totală a României a crescut cu 5,57 miliarde euro, la sfârșitul lunii iunie, la 111,45 miliarde euro CITEȘTE ȘI Datoria externă totală a României a crescut cu 5,57 miliarde euro, la sfârșitul lunii iunie, la 111,45 miliarde euro

Datele pentru lunile precedente au fost revizuite considerabil de Banca Națională a României, astfel că pentru ianuarie-mai fluxul net nu a fost de -338 de milioane de euro, așa cum se arăta în comunicatul de luna trecută, ci de +108 milioane de euro.

Noile date arată că trecerea fluxului de investiții străine directe pe minus s-a petrecut în februarie și martie, iar în aprilie-iunie am avut o creștere de câte 200-300 de milioane de euro, la aproximativ jumătate față de cea din aceeași perioadă din 2019.

Datele în detaliu nu sunt roz

Participațiile la capital și profiturile reinvestite ale băncilor (societăți care acceptă depozite exclusiv banca centrală) au contribuit cu 541 de milioane de euro al creșterea fluxului investițiilor de la începutul anului, de mai bine de trei ori față de nivelul înregistrat (de 151 de milioane de euro) în ianuarie-iunie 2019. Evoluția ar putea veni pe fondul recomandării BNR, pe modelul Băncii Centrale Europene, ca băncile să nu distribuie dividende în acest an pentru anul trecut.

Investițiile străinilor în economia reală au rămas pe minus la jumătatea anului, cu un flux net -189 de milioane de euro, dintre care -369 de milioane de euro în contul participațiilor la capital, compensată parțial de creditele intra-grup cu o valoare pozitivă de 180 de milioane de euro.

În 2019, la jumătatea anului, investițiile în alte sectoare decât cel bancar reprezentau 2,55 de miliarde de euro, dintre care participațiile la capital aveau un flux net de 1,73 de miliarde de euro și creditele reprezentau 813 milioane de euro.

Stocul total al investițiilor străine directe era de 83,25 de miliarde de euro în primul semestru din 2020, față de 86,43 de miliarde de euro la finele anului trecut și 83,1 miliarde de euro în iunie 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
investitii straine directe
isd
investitii directe