Iohannis anunță că promulgă Legea care scutește pensiile sub 2.000 lei de impozit și toate pensiile de plata CASS

Iohannis anunță că promulgă Legea care scutește pensiile sub 2.000 lei de impozit și toate pensiile de plata CASS
scris 11 ian 2017

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că va promulga proiectul de lege privind neimpozitatea pensiilor sub 2.000 lei și eliminarea CASS pentru toate pensiile, după ce proiectul a fost promovat în regim de urgență de noua coaliția guvernamentală.

Șeful statului a precizat că, după ce a analizat proiectul, a decis să îl promulge într-una din zilele următoare. 

Camera Deputaților, ca for decizional, a aprobat, în urmă cu o săptămână, proiectul de lege privind neimpozitatea pensiilor sub 2.000 lei și eliminarea CASS pentru toate pensiile. Proiectul de lege urmează a fi transmis președintelui Iohannis spre promulgare.

Cu prilejul dezbaterilor în plenul Camerei Deputaților, reprezentanții PNL au anunțat că au depus un proiect de lege privind scutirea de impozit a tuturor pensiilor indiferent de nivelul acestora. Un amendament în acest sens fusese respins miercuri de comisia de buget și finanțe a Camerei Deputaților, care a adoptat raport favorabil proiectului de lege.

De altfel, deputații au respins și un amendament al UDMR care propusese ca scutirea de impozit să nu se aplice și pensiilor speciale. 

Proiectul de lege a fost adoptat cu votul majorității PSD, ALDE, UDMR, dar și al reprezentanților PMP și minorităților.

Conform calculelor Profit.ro, aproape două treimi dintre pensionari nu vor primi însă niciun leu în plus la pensii. Calcule estimative pentru cei care pot benficia de scutirile aprobate la pensii pot fi citite AICI.

Reprezentanții opoziției au confirmat aceste calcule, arătând că 66% din pensionari nu vor avea de câștigat în urma acestui proiect de lege.

EXCLUSIV Bugetul lăsat de Cioloș lui Grindeanu CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetul lăsat de Cioloș lui Grindeanu

"Venitul lunar impozabil din pensii se stabilește prin deducerea din venitul de pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei", stabilește proiectul de lege.

Totodată, o altă prevedere a proiectului stabilește că plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru toate pensiile, indiferent de sumă, va fi suportată de la bugetul de stat.

De această prevedere vor beneficia inclusiv pensionarii care primesc venituri din pensii din partea unui alt stat.

Fostul președinte al comisiei de buget-finanțe, actual ministru al Finanțelor, Viorel Ștefan, a indicat un impact bugetar de 1,2 miliarde de lei față de cele 2,2 miliarde lei cât era prevăzut în forma inițială a proiectului de neimpozitare a tuturor pensiilor.

Proiectul de lege va fi aprobat votat prin derogare de articolul 4. al Codului Fiscal, care nu permite modificări ale acestuia în termen atât de scurt, și este stabilit să intre în vigoare în luna următoare publicării în Monitorul Oficial.  

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
pensii
impozit
cass
deputati
comisie
parlament
2.000 lei
liberali