Ministrul Economiei: România are toate ingredientele pentru a transforma industria chimică într-o poveste de succes. Ciolacu: Ne pregătim să implementăm Green Deal Industrial Plan

Ministrul Economiei: România are toate ingredientele pentru a transforma industria chimică într-o poveste de succes. Ciolacu: Ne pregătim să implementăm Green Deal Industrial Plan
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului Ștefan-Radu Oprea a declarat, la dezbaterile prilejuite de Conferința la nivel înalt pentru industria chimică „Calea de tranziție a industriei chimice din România către economia verde”, că „România deține toate ingredientele pentru a avea din industria chimică o poveste de succes și a reuși, într-un final, să echilibreze și balanța comercială”. De asemenea, premierul Ciolacu a transmis că „ne pregătim să implementăm Green Deal Industrial Plan și Regulamentul Net Zero Industry Act, recent adoptat la nivel european, iar pentru aceasta, avem nevoie de proiecte mature și de finanțare verde”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

Investiții, proiecte, colaborare și angajamente au fost cuvintele cheie ale dezbaterilor prilejuite de Conferința la nivel înalt pentru industria chimică „Calea de tranziție a industriei chimice din România către economia verde”, eveniment desfășurat sub înaltul patronaj al Prim-ministrului României, conform comunicatului de presă al Executivului, scrie News.ro.

Rolul industriei românești de motor al competitivității și creșterii economice, cu o pondere de 23% în PIB, a fost subliniat în mesajul prim-ministrului Marcel Ciolacu, susținut în cadrul conferinței de șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.

„În ultimii ani, suntem martorii unor transformări majore generate de schimbările climatice și de nevoia tot mai mare de energie curată. Industria națională se află în plin proces de transformare. Ne pregătim să implementăm Green Deal Industrial Plan și Regulamentul Net Zero Industry Act, recent adoptat la nivel european, iar pentru aceasta, avem nevoie de proiecte mature și de finanțare verde. În plan național, suntem în căutarea unor soluții pentru creșterea competitivității industriei și localizarea în România a cât mai multor investiții industriale din sectoare cu valoare adăugată ridicată. Prin dialog permanent între Guvern și sectoarele economice vom găsi cele mai bune soluții pentru ca România să parcurgă o tranziție energetică ordonată și să sporim competitivitatea economiei, în același timp”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Piața de birouri din București a atins un punct de echilibru. În zone fără metrou, precum Băneasa și Pipera Nord, rata de neocupare depășește 20% CITEȘTE ȘI Piața de birouri din București a atins un punct de echilibru. În zone fără metrou, precum Băneasa și Pipera Nord, rata de neocupare depășește 20%

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu-Oprea, a punctat faptul că Executivul este în dialog permanent cu industria pentru a identifica modalitățile de finanțare și scheme de ajutor de stat menite să sprijine transformarea industriei către economia verde.

„România este pe un drum bun, avem posibilități și oportunități. Invit investitorii să vină în România pentru că avem resurse – gaz, petrol, energie verde -, posibilitatea de captare și stocare a carbonului și, când vom progresa tehnologic, și hidrogen. România are toate ingredientele pentru a transforma industria chimică într-o poveste de succes și a reuși să echilibrăm balanța comercială”, a afirmat ministrul Ștefan-Radu Oprea, în cadrul evenimentului.

În contextul evenimentului desfășurat la Palatul Victoria, ministrul Ștefan-Radu Oprea a semnat împreună cu președintele Romchimica, Ștefan Vuza, Scrisoarea de intenție pentru tranziția energetică în industria chimică între Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și Asociația companiilor chimice din România (Romchimica). Documentul va sta la baza colaborării pentru derularea  inițiativelor dedicate avansării tranziției verzi și parteneriatelor pentru tranziție energetică, între Guvern și operatorii economici din România.

Acest angajament este în concordanță cu obiectivul Guvernului României de a dezvolta parteneriate pentru tranziția energetică cu mediul de afaceri din acele sectoare economice care contribuie semnificativ la emiterea de gaze cu efect de seră, în special dioxid de carbon și metan, în vederea implementării Strategiei pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a Planului național integrat în domeniul energiei și al schimbărilor climatice 2021-2030, și a cadrului de reglementare european și național aferent.

Directorului general al Consiliului European al Industriei Chimice, Marco Mensink, a salutat semnarea acestui document și a remarcat faptul că viitorul pe care îl vom construi împreună cu industria, în primul rând cu industria chimică, se concentrează pe nevoia de acțiune, aceasta fiind, de altfel, esența Declarației de la Anvers. ”Cheia viitorului Europei stă în agenda economică. Este important ca politicile industriale să completeze Green Deal și să nu transformăm totul într-o competiție între cetățeni și industrii. România este într-o poziție excelentă pentru a face parte din acest viitor industrial al Europei. Industria se va apropia de sursele energetice disponibile acolo unde infrastructura e disponibilă și unde materiile prime sunt la prețuri accesibile, iar industria chimică românească este în continuă dezvoltare. Mesajul important pe care trebuie să-l transmitem este că România este pregătită să intre în afaceri în acest sector al investițiilor verzi”, a afirmat directorului general al Consiliului European al Industriei Chimice, Marco Mensink.

Directorul general al CEFIC a prezentat în detaliu Declarația de la Anvers, prin care liderii europeni s-au angajat să revitalizeze industria continentului european.

Coordonatorul Comitetului Interministerial pentru Schimbări Climatice, consilierul de stat Alina Jalea, a punctat faptul că pentru a parcurge cu bine tranziția energetică, cercetarea, educația și dezvoltarea noilor tehnologii trebuie să rămână pe agenda prioritară a autorităților.

De asemenea, reprezentanții industriei chimice, prin președintele Romchimica, Ștefan Vuza, au subliniat că renașterea industriei chimice românești, prin susținerea investițiilor și coordonarea priorităților între mediul de afaceri și Guvern, este condiție esențială pentru tranziția către o economie verde și o balanță comercială echilibrată.

Evenimentul găzduit la Palatul Victoria reprezintă o continuare a dialogului permanent dintre Guvern și operatorii economici, cunoscut și sub numele de parteneriate pentru tranziția energetică, derulate sub egida Comitetului interministerial pentru schimbări climatice (CISC).

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul economiei
ciolacu