Noi complicații după falimentul Silver Mountain: Instanța cere verificarea unei acuzații de spălare de bani prin BCR

Noi complicații după falimentul Silver Mountain: Instanța cere verificarea unei acuzații de spălare de bani prin BCR
Oana Osman
Oana Osman
scris 13 iun 2016

Executorul judecătoresc care nu și-a putut încasa inițial onorariul de circa 1 milion de euro, după ce proiectul Silver Mountain din Poiana Brașov a intrat în faliment, dă bătăi de cap celei mai mari bănci din țară. O plângere făcută împotriva lui Remus Borza de firma care i-a preluat creanța și cu care BCR se judecă separat pentru încasarea nejustificată a banilor, clasată în trecut de DNA, a găsit înțelegere la Curtea de Apel București. Judecătoarea Camelia Bogdan a cerut DIICOT să verifice și dacă BCR, principalul creditor al proiectului, care a preluat mai multe active imobiliare ale acestuia, se face vinovată de spălare de bani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Sesizează organul de urmărire penală în privința efecuării unor verificări privind potențialele infracțiuni de spălare a banilor de către Banca Comercială Română SA, constând în dobândirea imobilelor active situate în satul Tâncăbești, comuna Snagov, județul Ilfov compus din 15 loturi de teren adiacente cu o suprafață totală de 59.679 m.p, conform procesului verbal de licitație publică nr.1870/23.05.2014 și respectiv a activului Silver Mountain, situat în Poiana Brașov, județul Brașov, compus din 171 apartamente, 176 locuri de parcare, 2 spații comerciale, clădire multifuncțională - Restaurant, Club, Spa & Fitness), drumuri de acces, spații verzi și teren excedentar în suprafață de 206.500 m.p și bunuri mobile care deservesc activul. Copie a prezentei precum și a dosarului de instanță se va înainta și parchetului competent, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție- DIICOT", a decis, vineri Curtea de Apel București.

Instanța a cerut și ca DNA să completeze urmărirea penală față de Remus Borza, șeful Euro Insol, lichidatorul judiciar al firmei care a dezvoltat proiectul Silver Mountain, INR Management Real Estate SRL. Înființată de omul de afaceri Dan Fisher, decedat în 2012, aceasta a intrat în faliment în 2013.

Curtea de Apel București a luat decizia în urma plângerii făcute de firma de recuperare care a preluat creanța pretinsă de executorul judecătoresc (Insolvency Recovery Solutions SRL). Acesta a urmărit încasarea un onorariu de circa un milion de euro, și după ce demersurile de executare silită a bunurilor firmei înființate de Dan Fisher au fost oprite prin cererea de declanșare a falimentului, făcută de BCR, principalul creditor. BCR consideră că încasarea s-a făcut nejustificat și acuză firma Insolvency Recovery Solutions SRL că a făcut plângere împotriva sa, pentru spălare de bani, cu rea-credință. Banca arată că până luni nu a fost citată încă în niciun dosar penal.

A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci! CITEȘTE ȘI A dat în plată și e fericită: Am senzația că am câștigat la loto. Am câștigat 200.000 de franci!

Într-o primă fază, firma de recuperare care i-a preluat creanța a făcut o plângere împotriva lui Remus Borza, dar aceasta a fost clasată de DNA. Decizia de clasare a fost apoi atacată la Curtea de Apel București, unde judecătoarea Camelia Bogdan a hotărât să retrimită cazul la DNA pentru cercetarea unor fapte de abuz în serviciu săvârșite de Borza, dar și la DIICOT, pentru a verifica dacă BCR se face vinovată de spălare de bani prin preluarea imobilelor de la dezvoltatorul falimentar pe care-l creditase în trecut.

“BCR s-a aflat într-un litigiu cu denunțătorul, iar contestația băncii a fost admisă definitiv, cel în cauza având de restituit băncii suma încasată nejustificat. BCR a formulat cerere de insolvență împotriva denunțătorului, pentru recuperarea sumei, iar acesta s-a sustras obligațiilor de restituire, schimbându-și sediul și înregistrând o altă cerere de insolvență la o altă instanța din țară”, precizează un comunicat al băncii. Insolvency Recovery Solutions SRL a funcționat până anul acesta în București, când a fost radiată, iar o altă firmă, cu același nume, a fost înființată la Iași, cu obiect de activitate "activități de consultanță pentru afaceri și management”. Firma e reprezentată de avocatul George Firicel Mitrașcă, care apare în dosarul judecătorului Mircea Moldovan, condamnat la 12 ani și două luni de închisoare în dosarul omului de afaceri Dan Adamescu, acuzat că plătea judecători pentru a obține soluții favorabile în dosare de insolvență.

Cât privește acțiunile reclamate (adjudecare imobile ipotecate în favoarea băncii în contul creanțelor pe care banca le avea împotriva debitorului), BCR spune că "au fost desfășurate în integralitate cu respectarea dispozițiilor legale, în cadrul derulării procedurii de insolvență și în scopul recuperării creditului neperformant înregistrat de BCR”. Banca arată că toate contestațiile formulate de denunțător împotriva actelor îndeplinite în cadrul procedurii de insolvență au fost supuse controlului judiciar, fiind respinse definitiv. “Regretăm situația reflectată incorect. Această a fost cauzată de faptul că BCR nu a fost parte în litigiul soluționat de Curtea de Apel București, pentru a formula eventuale apărări în cauză”, precizează reprezentanții băncii.

Exemplu-școală de credit neperformant cu "dare în plată" corporatistă

Silver Montain, proiectul hiper-mediatizat inițiat de Dan Fisher în 2008, în care omul de afaceri se lăuda că a atras investitori precum prințul Albert de Monaco, Ion Țiriac și Ilie Năstase, a fost una dintre cele mai proaste afaceri pentru BCR. Un exemplu-școală de credit neperformant gigant acordat cu exuberanță în 2009 (cu un contract ulterior în 2011), stins printr-o “dare în plată” corporatistă din care banca a marcat o pierdere uriașă.

DOCUMENT Tribunalul anticipează un val de persoane fizice care își vor cere insolvența CITEȘTE ȘI DOCUMENT Tribunalul anticipează un val de persoane fizice care își vor cere insolvența

În momentul declanșării falimentului firmei dezvoltatoare (INR Management Real Estate), BCR avea de recuperat 85 milioane de euro de la aceasta, fiind principalul creditor, cu peste 90% din masa credală. În 2014, banca a decis să cumpere pentru 49,7 milioane de euro activele proiectului din Poiana Brașov, dar și un teren de șase hectare deținut de firma INR pe malul lacului Snagov, pentru 2,3 milioane de euro (circa 38 euro/mp), la o licitație publică organizată de Euro Insol, lichidatorul judiciar. O tranzacție prin care banca și-a asumat o pierdere de aproximativ 34 milioane de euro.

Deși Remus Borza afirma, după licitație, că BCR ar putea să continue pe cont propriu dezvoltarea proiectului început de Dan Fisher în Poiana Brașov, anul acesta banca a scos la vânzare complexul.  A fost angajată, pentru a găsi cumpărător, compania de consultanță imobiliară Knight Frank România.

Planuri de dezvoltare, abandonate ulterior, existau și pentru terenul din Snagov, unde urma să fie dezvoltat un ansamblu rezidențial.

Insolvența  INR Management, proprietarul Silver Mountain înainte de preluarea imobilelor de către BCR, a fost determinată, potrivit raportului lichidatorului, de mai multe decizii greșite de management, dar și de contracte de consultanță supraevaluate, inclusiv cu fostul ministru de Finanțe, Sebastian Vlădescu,  cumpărări de terenuri la prețuri peste piață de la acționari și de la Ilie Năstase. Unul dintre notarii care au autentificat vânzări de locuințe în complex a fost și Ioana Băsescu ( pentru 3 locuințe, de 1,2 milioane de euro fără TVA)

"Principalele cauze ale insolvenței INR Management identificate de administratorul judiciar sunt depășirea termenelor de execuție a lucrărilor, costurile foarte mari cu serviciile de consultanță crescute în mod artificial prin numărul mare de contracte de consultanta cu obiect identic sau similar și care se suprapun în timp, contractele de consultanță încheiate cu persoanele afiliate și cumpărări de active de la persoane afiliate la prețuri mai mari decât cele de piață", se arată în raportul realizat de administratorul judiciar, firma Euro Insol.

În ceea ce privește serviciile de consultanță, administratorului judiciar a arătat că, cu puține excepții justificate de natura proiectului, INR Management a încheiat un număr nejustificat de mare de contracte de consultanță cu diverși prestatori de servicii, toate aceste contracte fiind în general axate pe supervizare și monitorizare proiect, consultanță financiară și legală în legătură cu proiectul, obținere de avize, permise și documentații, de multe ori obiectul acestor contracte suprapunandu-se ca și scop și natură. Aceste contracte de consultanță au generat în perioada 2006-2013 plăți în valoare totală de peste 53 milioane de lei (circa 12 milioane de euro).

Compania a încheiat contracte de consultanță cu firma Solid GB (managementul activității de construcții), în valoare de 2,6 milioane lei, cu Deloitte - 1,2 milioane de lei, cu Concept Consult & Prospect SRL, prin agenția sa de turism New Concept Travel - American Express Travel Network Partner, contract în valoare de 23.574 lei, DTZ Echinox Consulting (33.256 lei), I.P.C.T Consultanta - Informatica - Proiectare (53.365 lei) și PwC (99.982 lei).

Băncile se apără de darea în plată cu marile firme de avocatură CITEȘTE ȘI Băncile se apără de darea în plată cu marile firme de avocatură

Printre serviciile de consultanță figurează și trei contracte încheiate de INR Management începând din 2008 cu fostul ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu.

"Din analiza celor trei contracte de consultanță sus menționate (încheiate cu Vlădescu, în 2009, în calitate de persoană fizică, și în 2010, în calitate de asociat în firma PVB Euroconsulting, potrivit raportului, n.r.) rezultă că în realitate sumele plătite cu titlu de consultanță servicii financiare în legătură cu contractele de credit încheiate cu BCR și finanțarea proiectului au fost destinate PFA Sebastian Vlădescu, aceste sume totalizând 1.440.791 lei în perioada 2008-2013. În opinia administratorului judiciar aceste contracte de consultanță nu se justifică, plățile efectuate în temeiul acestora crescând nejustificat procentul soft al costurilor legate de proiect în total costuri", se precizează în raport.

În plus, compania a încheiat o serie de contracte de consultanță cu persoanele afiliate INR Management, acestea fiind o altă cauză a insolvenței. Foști administratori și acționari ai firmei au putut să transfere, prin aceste contracte, sume mari cu titlu de remunerație pentru servicii de consultanță către aceleași firme, depășind 21 milioane de lei (5 milioane de euro), în perioada 2008-2013.

Administratorul judiciar a identificat și două contracte de achiziție de terenuri de către INR Management, de la fostul tenisman Ilie Năstase și Dan Fischer și de la Mădălin Rusu și Teodor Rusu.  Printr-un contract de vânzare-cumpărare din 2007, Ilie Nastase și Dan Fischer au vândut un teren de 8.123 metri pătrați la prețul de 2,6 milioane de lei în în Snagov. La reevaluarea activelor efectuată la sfârșitul anului 2008, chiar dacă piața activelor imobilizate a crescut, pentru acest teren firma a trebuit totuși să constituie cheltuieli (rezerve de reevaluare negative) în sumă de 669.773 lei, iar în 2010 încă 920.512 lei.

În 2008, INR Management a mai cumpărat un teren de 1.825 pe strada Sisești din București, de la Mădălin și Teodor Rusu, pentru circa 3,2 milioane de lei. Pentru acest teren a trebuit să fie constituite cheltuieli cu pierderea de valoare de 2 milioane de lei.

EXCLUSIV DOCUMENT Banca Transilvania contestă darea în plată și susține că Legea este neconstituțională. Care sunt argumentele băncii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV DOCUMENT Banca Transilvania contestă darea în plată și susține că Legea este neconstituțională. Care sunt argumentele băncii

Prejudicii materiale importante au foast create societății insolvente și prin depășirea de către Concefa (constructorul general al complexului, n.r.) a termenului de execuție convenit contractual, ca și prin deficiențele calitative ale lucrărilor executate de aceasta. Ca urmare, INR Management Real Estate nu și-a mai putut îndeplini obligația predării la termen a apartamentelor. Anterior deschiderii procedurii insolvenței, o serie de cumpărători, care au plătit avansuri pentru achiziția de locuințe și-au retras aceste sume sau au apelat la instanță pentru rezolvarea cazurilor. Prejudiciul adus de firma de construcții se ridică la 9,3 milioane de euro, sumă cu care INR Management s-a înscris în tabelul creditorilor firmei de construcții Concefa, la rândul ei în insolvență, arată raportul administratorului.

Silver Mountain dispune de un teren de 260.000 metri pătrați în Poiana Brașov, iar inițial a fost gândit cu cinci faze de execuție, care totalizau aproximativ 300.000 metri pătrați, dintre care 1.200 locuințe de vacanță, 200 camere de hotel și o zonă multifuncțională, cu restaurant, săli de conferință, club, sală de fitness și SPA.

Euro Insol va face sesizare la CSM împotriva judecătoarei Camelia Bogdan

Administratorul judiciar Euro Insol a reacționat cu întârziere, dar destul de vehement, respingând pe un ton vehement acuzațiile formulate. Mai mult, în ceea ce privește decizia pronunțată de judecătoarea Camelia Bogdan, Euro Insol anunță că va sesiza CSM pentru modul abuziv și nelegal în care a înțeles să instrumenteze această cauză.

"Un judecător investit cu soluționarea unei plângeri la ordonanța procurorului de clasare a dosarului este ținut să pronunțe soluția raportat la probele existente la dosarul de urmărire penală, neavând posibilitatea, astfel cum prevede art. 341 c. pr. pen. și art. 3 alin. 6 c. pr. pen. să încuviințeze și să administreze din oficiu probe noi. Or, contrar acestor prevederi, d-na judecător a emis mai multe adrese către BNR, BCR, Euro Insol, Tribunalul București, DNA, DIICOT și alte instituții, excedând cadrului procesual reglementat de lege, cu încălcarea art. 68 alin. 2 c. pr. pen, d-na judecător s-a pronunțat pe cererile noastre de recuzare, evident respingându-le, deși era obligată să înainteze spre imparțială și legală soluționare aceste cereri unui alt complet", se arată într-un comunicat al Euro Insol transmis Profit.ro.

Administratorul judiciar susține că "în mod cert" nu se poate vorbi de o infracțiune de spălare de bani în sarcina BCR, care nu a făcut altceva decât să finanțeze cu 80 milioane de euro un proiect imobiliar pe care după 8 ani de zile și l-a adjudecat în contul creanței la mai puțin de jumătate din valoarea finanțării, înregistrând contabil o pierdere de peste 40 milioane de euro.

"La fel de evident nici Euro Insol și nici practicianul coordonator Remus Borza nu pot fi suspectați de săvârșirea unei infracțiuni, fie ea și de abuz în serviciu, câtă vreme toate măsurile și actele de procedură emise de administratorul judiciar/ lichidatorul judiciar au fost confirmate de Adunarea Creditorilor cu majorități de 96% - 99% din întreagă masă credală și validate definitiv de instanțele de judecată. Euro Insol a valorificat în cadrul unor licitații publice, transparente și competitive, plecând de la un raport de evaluare întocmit de Jones Lang LaSalle, lider mondial în evaluări, activele din patrimonial debitoarei în insolvență ÎNR Management Real Estate, virând la bugetul statului peste 44 milioane lei cu titlu de TVA", se mai arată în comunicat.

Firma de insolvență mai precizează că până în prezent, din cauza contestațiilor și plângerilor abuzive formulate de "o persoană care a încasat 5,2 milioane de lei fără să facă nimic", și care a golit ulterior conturile pentru a nu putea fi executată, Euro Insol nu și-a încasat onorariul de succes.

viewscnt
Afla mai multe despre
bcr
silver mountain
dan fisher
spalare de bani