Noua Zeelandă a ieșit din recesiune

Noua Zeelandă a ieșit din recesiune
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2024

Noua Zeelandă a reușit să iasă din recesiune, potrivit datelor oficiale publicate de biroul guvernamental de statistică, un semn pozitiv în ciuda „umbrei persistente” a inflației, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Potrivit Stats NZ, produsul intern brut (PIB) al țării din Oceania a crescut cu 0,2% în primul trimestru, mai bine decât se așteptau experții. Economia se contractase în patru din cele cinci trimestre precedente, arată G4Media.ro.

Îndatorarea companiilor nefinanciare și a populației s-a menținut în 2023 pe o tendința ascendentă, dar ritmul de creștere s- a redus la 4% CITEȘTE ȘI Îndatorarea companiilor nefinanciare și a populației s-a menținut în 2023 pe o tendința ascendentă, dar ritmul de creștere s- a redus la 4%

Potrivit ministrului de finanțe, acest nou indicator este un semn pozitiv, dar „neozeelandezii văd încă umbra persistentă a unei lungi perioade de inflație ridicată, cu rate ridicate ale dobânzilor”, potrivit ministrului de finanțe Nicola Willis.

Agricultura și turismul, două sectoare esențiale pentru această țară cu aproximativ cinci milioane de locuitori, au fost puse la grea încercare în ultimii ani.

Dezastrele naturale au devastat suprafețe vaste de terenuri agricole, în timp ce problemele legate de lanțul de aprovizionare global au subminat economia acestei țări izolate geografic.

Numărul turiștilor se luptă să revină la nivelurile de dinainte de Covid 19. Țara nu și-a redeschis complet granițele decât în vara anului 2022.

La sfârșitul lunii mai, guvernul de centru-dreapta a prezentat un buget care includea reduceri de taxe. Pentru a finanța aceste reduceri, prim-ministrul Christopher Luxon a anunțat o reducere a cheltuielilor guvernamentale. Mii de angajați din sectorul public fuseseră anterior concediați.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua zeelandă
recesiune