Numărul americanilor care au depus săptămâna trecută cereri pentru alocații de șomaj a scăzut ușor, deși rămâne la un nivel extrem de ridicat, ceea ce indică o încetinire a redresării pieței forței de muncă în urma pandemiei de coronavirus (Covid-19), transmit AP și Reuters.
Departamentul Muncii din SUA a anunțat joi că numărul cererilor pentru ajutorul de șomaj s-a situat la 793.000 în săptămâna ce s-a încheiat în 6 februarie, comparativ cu nivelul de 812.000 înregistrat în săptămâna precedentă și față de recordul de 6,87 milioane într-o săptămână din martie. Analiștii se așteptau la un număr de 757.000 de cereri săptămâna trecută, scrie Agerpres.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Miercuri, președintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a recunoscut că "îmbunătățirea condițiilor de pe piața forței de muncă a stagnat" în ultimele luni din cauza creșterii numărului de infecții. De asemenea, a explicat Powell, aproximativ patru milioane de oameni care și-au pierdut slujbele au renunțat să-și mai caute una, ei nefiind incluși în statisticile privind șomajul. Dacă acești oameni ar apărea în statisticile oficiale privind șomajul, atunci rata șomajului ar fi de aproape 10%, susține șeful Fed.
Analiștii se așteaptă în următoarele săptămâni la redeschiderea afacerilor, în urma campaniei de vaccinare și a reducerii numărului de infecții.
Oficiul pentru buget estimează că numărul de angajați nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei înainte de 2024.
Piața forței de muncă din SUA este sub presiune, după ce pandemia a paralizat economia și a dus la pierderea a aproape zece milioane de locuri de muncă.