Premierul Denkov recunoaște că Bulgaria ar putea rata și data revizuită de intrare în zona euro

Premierul Denkov recunoaște că Bulgaria ar putea rata și data revizuită de intrare în zona euro

Foto: Darik Radio

Profit.ro
Profit.ro
scris 21 ian 2024

Prim-ministrul bulgar Nikolai Denkov a declarat sâmbătă că țara sa ar putea să rateze termenul de 1 ianuarie 2025, data limită pe care și-a propus-o pentru aderarea la zona monetară unică a Uniunii Europene.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Data-țintă pentru adoptarea euro "nu este sfântă", a declarat Nikolai Denkov în timpul unei discuții avute la postul de radio bulgar Darik alături de vicepremierul Maria Gabriel, actuala șefă a diplomației, care va deveni premier în locul lui conform acordului de rotație guvernamentală. Denkov nu a exclus posibilitatea ca intrarea în zona euro să se întâmple mai târziu - la 1 iulie 2025, informează News.ro.

"Ceea ce este sfânt este să avem o direcție clară și să lucrăm la ea. Noi, cei din guvern, suntem convinși că acest lucru este benefic pentru mediul de afaceri, pentru cetățeni, pentru creșterea controlului asupra băncilor și instituțiilor financiare", a punctat Denkov.

Liderii prezenți la Davos consideră că economia globală se îndreaptă spre o nouă normalitate CITEȘTE ȘI Liderii prezenți la Davos consideră că economia globală se îndreaptă spre o nouă normalitate

Premierul a subliniat însă că actuala coaliție aflată la putere face tot posibilul pentru a accelera procesul de aderare la euro.

Anul trecut, Bulgaria a renunțat la data țintă pentru adoptarea euro, ianuarie 2024, deoarece rata inflației nu a reușit să îndeplinească standardul și nu pusese încă în aplicare anumite modificări legislative.

"Data este atunci când sunt îndeplinite toate criteriile de la Maastricht. Poate că 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă", declara vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, în februarie anul trecut.

viewscnt
Afla mai multe despre
bulgaria
zona euro
moneda euro
criteriile de la maastricht