Președintele Bundesbank: Este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflația

Președintele Bundesbank: Este mult prea devreme să declarăm victoria în lupta cu inflația
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 dec 2023

Inflația în zona euro va continua să scadă în lunile următoare, chiar dacă într-un ritm mai lent, a declarat președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Joachim Nagel, într-un interviu publicat duminică de cotidianul cipriot Kathimerini, preluat de Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În luna noiembrie, rata anuală a inflației în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în luna octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflația în zona euro înregistrează o scădere peste așteptări. Evoluțiile din ultimele luni au alimentat speculațiile că dobânda de referință a Băncii Centrale Europene ar putea fi redusă mai rapid decât se preconizează în orientările actuale ale instituției de la Frankfurt.

Cei mai bogați 10 oameni în decembrie 2023 CITEȘTE ȘI Cei mai bogați 10 oameni în decembrie 2023

"Nu am câștigat încă lupta cu inflația", susține Joachim Nagel, care în ultimele zile a vizitat Ciprul. Președintele Bundesbank a descris inflația drept un "animal lacom și încăpățânat" și a subliniat că următoarea fază a luptei cu inflația va fi una mai dificilă.

"Iar într-un scenariu în care escaladarea tensiunilor geopolitice ar putea însemna o inflație mai mare, devine clar că ar fi mult prea devreme să declarăm victoria cu privire la ratele ridicate ale inflației", a spus Nagel, una din cele mai influente voci din Consiliul guvernatorilor BCE.

Șeful Pentagonului cere Israelului să protejeze civilii palestinieni din Fâșia Gaza CITEȘTE ȘI Șeful Pentagonului cere Israelului să protejeze civilii palestinieni din Fâșia Gaza

"Nu pot să spun dacă dobânzile au atins nivelul maxim. În cadrul Consiliului guvernatorilor BCE luăm decizii cu privire a nivelul dobânzilor la fiecare reuniune, pe baza unei abordări care depinde de datele statistice", a subliniat Nagel.

Președintele Bundesbank a adăugat că perspectiva de inflație este temperată de reducerea efectelor de bază și eliminarea măsurilor introduse de multe țări europene pentru a plafona prețurile ridicate la energie. Pe de altă parte, Nagel a arătat spre așteptata continuare a creșterilor salariale consistente.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflație zona euro
inflație europa
dobânzi europa
bundesbank