UE aprobă aprobă o schemă românească de credite la export pe termen scurt, în valoare de 7,2 milioane euro

UE aprobă aprobă o schemă românească de credite la export pe termen scurt, în valoare de 7,2 milioane euro
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 mar 2022

Comisia Europeană a aprobat reintroducerea unei scheme românești de credite la export pe termen scurt, cu un buget aproximativ de 7,2 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În cadrul schemei, statul român poate acoperi riscurile suportate de întreprinderile mici și mijlocii (IMM) cu o cifră de afaceri mică la export, precum și riscurile legate de tranzacții unice de export.

Schema a fost aprobată inițial în august 2014, a fost prelungită în februarie 2017 și urma să expire în decembrie 2021. În februarie 2022, România și-a anunțat intenția de a reintroduce schema, care va fi valabilă până la 31 decembrie 2026.

Proiectul cloud-ului guvernamental împiedică Guvernul să îndeplinească toate jaloanele din trimestrul I pentru PNRR CITEȘTE ȘI Proiectul cloud-ului guvernamental împiedică Guvernul să îndeplinească toate jaloanele din trimestrul I pentru PNRR

Cifra de afaceri anuală maximă la export pentru ca IMM-urile să fie eligibile a fost stabilită la 2,5 milioane de euro, reprezentând o creștere de 0,5 milioane de euro față de schema inițială.

Comisia precizează că a evaluat schema în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat și a constatat că măsura este necesară, deoarece există o lipsă de produse de asigurare care să acopere riscul de neplată din partea cumpărătorilor străini pentru IMM-urile cu o cifră de afaceri mică la export, precum și de asigurători privați care să acopere tranzacțiile de export unice (adică asigurarea furnizată pentru fiecare tranzacție în parte, mai degrabă decât pentru întregul portofoliu de export al unei întreprinderi).

Comisia a concluzionat că sistemul este proporțional, întrucât asigură faptul că România va acoperi doar tranzacțiile pentru care nu există acoperire privată pe piață, precum și că asigurătorii privați nu sunt excluși, în cazul în care aceștia ar fi dispuși să ofere acoperire pentru astfel de riscuri.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
credite la export pe termen scurt
schema credite export
asigurare exporturi imm