ULTIMA ORA OMV Petrom anunță că nu va plăti contribuția de solidaritate în România, susținând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri

ULTIMA ORA OMV Petrom anunță că nu va plăti contribuția de solidaritate în România, susținând că veniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 ian 2023

Cel mai important producător de hidrocarburi din România, OMV Petrom, susține că potrivit Regulamentului european, transpus în legislația autohtonă, prin care a fost introdusă contribuția de 60% din profitul contabil, nu este obligat să achite această taxă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contribuție de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus în legislația românească prin Ordonanță de Urgență a Guvernului nr. 186 publicată în dată de 29 decembrie 2022. În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, precizează compania.

FOTO Reșița își face parc fotovoltaic pe o pășune CITEȘTE ȘI FOTO Reșița își face parc fotovoltaic pe o pășune

Potrivit calculelor Profit.ro, numai pe primele 3 trimestre ale anului trecut, OMV Petrom ar fi urmat să achite o contribuție de solidaritate de 4 miliarde de lei, pe lângă impozitele directe de 7,1 miliarde de lei pe care le-a achitat în aceeași perioadă și impozitele indirecte, care se ridică la aproximativ 7,5-8 miliarde lei (în total, aproximativ 3 miliarde de euro).

Și pricipalul acționar, grupul austriac OMV, a informat Bursa vieneză că Petrom nu va achita contribuția de solidaritate către statul român. Nu același lucru se va întâmpla însă cu grupul austriac, care a anunțat și suma pe care o va achita în contul contribuției de solidaritate de 33% (dacă sunt efectuate investiții, 40% în absența acestora) introdusă de guvernul vienez: “Pe baza cifrelor financiare preliminare, ne așteptăm ca contribuția de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022. Aceasta va fi plătită efectiv de-abia în 2023”.

La rândul său, OMV Petrom precizează, într-un comunicat de presă emis pe BVB, că, pentru primele 9 luni ale anului 2022, compania a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevențe, impozite suplimentare și alte contribuții specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit.

În total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare și au crescut de peste 6 ori față de aceeași perioada a anului precedent.

Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 și trimestrului IV 2022 ale OMV Petrom vor fi publicate pe 2 februarie 2023.

Statul român a impus cea de-a treia contribuție de solidaritate ca mărime din UE, de 60%, deși Regulamentul european prevedea un nivel minim de 33%.

În același timp, grupul austriac OMV a anunțat că se așteaptă ca taxa de solidaritate din Austria să aibă un impact negativ de aproximativ 150 milioane euro pentru anul 2022.

Potrivit OUG 186, „sunt contribuabili obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, cu codurile CAEN: 0610 - Extracția țițeiului, 0620 - Extracția gazelor naturale, 0510 - Extracția huilei, 1910 - Fabricarea produselor de cocserie și 1920 - Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.”

viewscnt
Afla mai multe despre
petrom
contribuție
solidaritate
omv