Numărul candidaților care citesc un anunț de recrutare în zona managerilor de top a crescut de la 50 la 50.000 în ultimii ani, odată cu publicarea anunțurilor în mediul online, iar tot mai puține firme de head-hunting mai folosesc modelul clasic, în care este interzisă această practică, a afirmat miercuri head-hunter-ul George Butunoiu, GB Executive Search Consultants, la conferința „PROVOCĂRILE HR-ULUI ÎN ERA “GIG ECONOMY”, organizată de agenția de presă News.ro.
În cadrul evenimentului, specialiști în resurse umane au fost invitați să discute despre principalele trenduri în HR în 2017, provocările pe care le aduce era “GIG ECONOMY” managerilor din domeniu și cum transformă tehnologia piața muncii și procesele tradiționale de HR.
Firmele active în recrutarea managerilor de top sunt mai conservatoare și nu folosesc anumite metode utilizate de regulă în recrutare, potrivit lui Butunoiu. Una dintre aceste metode, care a început însă să fie folosită de tot mai multe firme de head-hunting, este publicarea anunțurilor.
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

”În 2010, anunțul de recrutare ajungea la maximum 50 de persoane. În prezent, după publicarea anunțului, mesajul ajunge la 50.000 de persoane”, a afirmat Butunoiu.
El a subliniat că, spre deosebire de 2010, în prezent numărul candidaților interesați de anunț a crescut de la 15 la 200. Totuși, numărul total de ore necesar recrutării a scăzut de la 70 de ore în 2010 la 38 de ore în 2017, în contextul în care procesul de identificare a candidaților potriviți a scăzut.
Butunoiu a subliniat că anunțurile sunt publicate pe site-ul propriu și pe rețele sociale LinkedIn și Facebook. În schimb, nu sunt folosite instrumente precum trimiterea de e-mail-uri sau newslettere către adresele din baza de date sau anunțuri publicate pe alte site-uri.
Piața muncii a trebuit să treacă printr-o serie de schimbări în ultimii ani și în contextul în care a crescut semnificativ numărul contractorilor și freelancer-ilor cu care lucrează companiile, a spus Mădălina Teodorescu, HR Manager, Avangate.
”În ultimii doi ani a crescut mult zona contractorilor, freelancer-ilor, a proiectelor pe termen limitat, a colaborărilor punctuale. Când ai nevoie sa recrutezi repede mulți oameni, este nevoie de automatizarea procesului de recrutare, a trebuit să optimizăm la maximum această zonă”, a afirmat Teodorescu.
Ea a subliniat însă că, în ciuda avansului tehnologic din ultimii ani, a crescut importanța construirii unei relații cu candidații.
”Ne-am concentrat pe personalizarea modului în care îi abordăm, pe brandul de angajator și pe strategii de retenție și creștere a implicării”, a afirmat Teodorescu.
Ea a subliniat că firmele au început să prezinte candidaților un plan pentru următorii doi-trei ani, legat de planurile companiei și de rolul angajaților în cadrul acestui plan, în scopul fidelizării acestora și a creșterii retenției.

Avansul tehnologic a produs schimbări profunde în strategia specialiștilor de HR, consideră Roxana Tesiu, Vice President HR Europe, Telus International.
”Influența inteligenței artificiale este profundă. Procesul tehnologic transformă resursele umane în surse de umanitate, ne ajută să ne redescoperim”, a declarat Tesiu.