Grupul german Gothaer precizează că nu este în negocieri pentru vânzarea sucursalei din România

Grupul german Gothaer precizează că nu este în negocieri pentru vânzarea sucursalei din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iun 2018

Grupul german Gothaer anunță că nu este în negocieri pentru vânzarea Gothaer Asigurări-Reasigurări, ci că sprijină subsidiara pentru a-și continua creșterea sănătoasă pe piața asigurărilor din România. Informațiile sunt transmise după ce în presă a fost vehiculată ideea că grupurile germane Allianz (care deține în România societatea Allianz Țiriac) și Gothaer ar negocia un acord privind activitățile din România și că o înțelegere în acest sens ar fi aproape de a fi parafată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"În ultimii ani, sucursala locală a Grupului Gothaer, Gothaer Asigurări-Reasigurări a înregistrat o creștere sănătoasă. 2017 a însemnat o creștere de două cifre (21,7%) a primelor brute subscrise comparativ cu 2016, depășind 119 milioane lei, rezultat care confirmă o dezvoltare solidă a companiei în România. Creșterea anuală este doar un indicator care dovedește faptul că business-ul local se află pe drumul cel bun, în linie cu strategia și planurile sale stabilite pe termen lung, iar Grupul Gothaer își exprimă susținerea acesteia și afirmă că nu se află în negocieri pentru vânzarea sucursalei locale.

«Evoluția business-ului Gothaer în România este pe un trend crescător, lucru care ne bucură și ne arată că planurile noastre sunt durabile și că toate investițiile în această companie pe care le-am făcut de-a lungul anilor, de când am decis să intrăm pe piața din România, ne vor aduce rezultatele preconizate. Privim cu încredere spre viitor, compania beneficiind de tot sprijinul grupului Gothaer pentru a-și continua creșterea sănătoasă în piața românească de asigurări. Profesionalismul, flexibilitatea, spiritul inovativ și orientarea centrată pe clienți sunt elemente esențiale care definesc brandul Gothaer și misiunea sa în piața locală de asigurări»", este citat într-un comunicat Dr. Christopher Lohmann, CEO-ul Gothaer Allgemeine AG și Președinte al Consiliului de Administrație al companiei Gothaer Asigurări Reasigurări.

Gothaer România a consemnat în 2017 o pierdere contabilă de 23,084 milioane de lei, propusă pentru acoperire din profitul anilor următori.

În intervalul 2012 – 2016, pierderile cumulate ale asigurătorului au însumat 147,54 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor.

În cursul anului trecut, capitalul social al Gothaer România a fost majorat cu 6,457 milioane de lei, operațiunea fiind aprobată de acționari în data de 27 mai 2017 și aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în data de 1 noiembrie 2017. Operațiunea a fost însoțită și de o primă de emisiune de 9,292 milioane de lei.

Gothaer se luptă cu grindina. Peste 13 milioane lei plătite ca daune agricultorilor români CITEȘTE ȘI Gothaer se luptă cu grindina. Peste 13 milioane lei plătite ca daune agricultorilor români

La finele anului 2017, asigurătorul avea un capital social de 62,7 milioane de lei.

“Majorarea de capital efectuată în contextul dezvoltării companiei este aliniată cerințelor Solvency II, respectiv pentru a acoperi estimarile privind evoluția indicatorilor SCR și MCR. În consecință, în perioada analizată, ambele marje de solvabilitate SCR și MCR au asigurat criteriile minime la un nivel confortabil. Majorările de capital efectuate, împreună cu cele planificate trebuie interpretate în contextul etapei de dezvoltare a companiei. Necesarul de capital este legat în principal de investițiile făcute și de pierderile planificate specifice unui business de tip start-up, acoperind eforturile companiei de construcție a unui portofoliu sustenabil”, se arată într-un document analizat de Profit.ro.

Conform planului de afaceri al Gothaer România, volumul minim de prime brute subscrise la nivelul căruia va fi atins pragul de rentabilitate este de 200 milioane lei, prag estimat a fi atins în anul 2019.

Anul trecut, subsidiara locală a asigurătorului german Gothaer a subscris prime în sumă de 119,1 milioane de lei, cu 21,7% mai mult față de anul precedent.

“Această creștere a propulsat compania, în cursul anului 2017, în Top 10 asigurători care subscriu activitatea de asigurări generale”, se menționează în document.

Analiză Gothaer: Cum aleg bărbații și femeile asigurările și ce contează pentru fiecare CITEȘTE ȘI Analiză Gothaer: Cum aleg bărbații și femeile asigurările și ce contează pentru fiecare

Trendul pozitiv de creștere a subscrierilor a continuat și în primul trimestru al acestui an, când compania a înregistrat un avans al primelor de 37% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.

În 2017, principalele linii de business au fost CASCO – 47,95 milioane de lei (de la 40,1 milioane de lei în 2016), alături de asigurările de bunuri – 40,04 milioane de lei și alte linii de asigurare – 28,15 milioane de lei.

“Compania a înregistrat o creștere generală de 22%, din care 18% din asigurări auto, 14% din asigurări de bunuri și 44% de pe alte linii de asigurare. Linia de asigurări de sănătate asociată asigurărilor generale reprezintă doar 1% din portofoliul global, în timp ce restul portofoliului este reprezentat de asigurări generale”, se spune în document.

Structura portofoliului este compusă 67% corporate și 33% retail, din perspectiva primelor brute subscrise.

Brokerii au continuat să reprezinte principalul canal de vânzare al companiei, intermediind 85% din volumul de business, restul fiind realizat de agenți și de vânzări directe.

Gothaer lansează o poliță de asigurare care include riscuri de terorism, greve, revolte și tulburări civile CITEȘTE ȘI Gothaer lansează o poliță de asigurare care include riscuri de terorism, greve, revolte și tulburări civile

În ceea ce privește teritorialitatea, majoritatea afacerilor este generată de sucursala București (inclusiv agențiile din București), cu o pondere de 68%.

Anul trecut, Gothaer a achitat despăgubiri de aproape 60 milioane de lei pentru aproximativ 9.000 de dosare avizate.

Cele mai multe dosare de daună avizate au fost pe segmentul CASCO - peste 6.300, urmat de sănătate (PA&Health) – mai mult de 1.200.

Cea mai mare daună plătită în 2017 de companie a fost în valoare de peste 2,1 mil lei, aferentă unei asigurări Property & Engineering. Pe segmentul agro, despăgubirile au depășit 9,7 milioane de lei în anul 2017.

Gothaer: Pierderea controlului asupra volanului, una dintre cauzele accidentelor auto soluționate prin polițele CASCO CITEȘTE ȘI Gothaer: Pierderea controlului asupra volanului, una dintre cauzele accidentelor auto soluționate prin polițele CASCO

Grupul financiar german Gothaer a intrat pe piața din România în octombrie 2012, prin preluarea a 67% din capitalul social al Platinum Asigurări.

Acțiunile au fost vândute de Constantin Toma, fost director general al Omniasig și președinte CA al companiei, și Efraim Naimer, membru CA.

Ulterior, pachetul de acțiuni deținut de cei doi administratori a scăzut de la 33% la 17,7%, în urma infuziilor de capital realizate de Gothaer.

În februarie 2014, grupul german a anunțat că își va majora participația la subsidiara din România de la 82,3% la 100%, prin preluarea acțiunilor controlate de Toma și Naimer, care dețineau fiecare câte 8,85% din titluri.

Înființat în 1820, grupul Gothaer are peste 4 milioane de clienți și a raportat în 2017 prime de 4,44 miliarde de euro, în ușoară creștere față de anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
gothaer
pierdere
rentabilitate