Grupul polonez Kruk, liderul pieței de management al creanțelor în Europa Centrală și de Est, și-a dublat profitul la șase luni

Știri   
Grupul polonez Kruk, liderul pieței de management al creanțelor în Europa Centrală și de Est, și-a dublat profitul la șase luni

Sursa foto: Shutter999 / dreamstime.com

Grupul polonez Kruk, liderul pieței de management al creanțelor în Europa Centrală și de Est, a raportat un profit net de 236 milioane lei pentru primul semestru din 2017 , în creștere cu 95% comparativ cu perioada similară a anului precedent.

Sumele colectate aferente portofoliilor achiziționate au crescut cu 45% față de anul trecut la 703 milioane lei. În trimestrul doi, Kruk a raportat sume colectate de 367 milioane lei, acesta fiind cel mai bun rezultat trimestrial înregistrat până în prezent.

Urmărește-ne și pe Google News

Kruk a investit 549 de milioane de lei în primul semestru pentru achiziția a 51 de portofolii de creanțe, cu o valoare nominală de 8 miliarde de lei. Peste 90% din bugetul de investiții a fost folosit în afara Poloniei – jumătate în Italia, un sfert în România, iar restul în alte zone geografice, care includ Germania, Republica Cehă și Slovacia, precizează compania.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
CITEȘTE ȘI Piața de factoring a atins 2 miliarde euro la 6 luni. Domeniul IT tinde să depășească sectorul FMCG la capitolul finanțare prin factoring

“Am investit 543 milioane lei în achiziția de portofolii în primele șase luni ale anului, deși în mod obișnuit în cea de-a doua parte a anului sunt volume mai semnificative de investiții. În același timp,  băncile europene dovedesc un apetit crescut pentru vânzarea de portofolii de creanțe. În Polonia, portofoliile de creanțe oferite spre vânzare de bănci s-au menținut la un nivel  constant, dar în ultimele luni am observat o intensificare a competiției pe piața de profil, ceea ce a determinat o creștere a prețului portofoliilor, relativ la calitatea acestora. Polonia este piața noastră principală, dar diversificarea noastră geografică ne conferă alternative interesante. Cred că foarte curând majoritatea investițiilor noastre se vor face pe piețe străine,” a declarat Piotr Krupa, președintele Consiliului de Administrație al Kruk.

Kruk și-a asigurat o finanțare de 724 milioane lei,  din mai multe surse, ce poate fi accesată prin mai multe linii de credit, până la sfârșitul perioadei, dintre care 261 milioane lei sunt accesibili în echivalent Euro și a emis două serii de obligațiuni denominate în euro, pentru investitorii polonezi, în valoare totală de 40 milioane euro.

La sfârșitul primului semestru din 2017, KRUK a plătit dividende în valoare de 2 zloți/ acțiune (în echivalent lei de 2,17 lei /acțiune) , (aproximativ 37,5 milioane zloți în total, echivalent în lei de aprox.41 milioane lei) din profitul net consolidat raportat pe anul 2016. Restul profitului net a fost alocat fondurilor de rezervă obligatorii. Aceasta a fost cea de-a treia plată de dividende din istoria Kruk. Anul trecut compania a plătit suma totală de 39 milioane lei către acționari, se arată în comunicat.

Kruk nu a prezentat situațiile financiare pentru fiecare țară în parte. Kruk România a avut anul trecut o cifră de afaceri netă de 86,4 milioane de lei și venituri totale de 123 de milioane de lei, potrivit datelor depuse la Ministerul Finanțelor. Firma a înregistrat un profit net de 571.000 de lei, după ce în precedenții patru  ani a raportat un profit net de circa 100.000 de lei sau pierderi (în 2012).

Recent, Guvernul a limitat dreptul creditorilor privind deducere fiscală a creanțelor vândute, ceea ce ar putea afecta piața tranzacțiilor de credite neperformante.

viewscnt
Afla mai multe despre
kruk
rezultate kruk
profit kruk
recuperare creante