Instanța obligă ASF să-i transmită lui Năsui date despre salarii, sporuri, locuință de serviciu, cazare, diurna și transport. Anterior, deputatul a cerut informațiile în baza Legii 544/2001, fără succes

Instanța obligă ASF să-i transmită lui Năsui date despre salarii, sporuri, locuință de serviciu, cazare, diurna și transport. Anterior, deputatul a cerut informațiile în baza Legii 544/2001, fără succes
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 23 nov 2022

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost obligată de Tribunalul București, în urma unei cereri a deputatului USR Claudiu Năsui, să-i comunice acestuia informații despre sumele de bani plătite către membrii Consiliului instituției în anii 2020 și 2021, cheltuielile decontate acestora cu locuința de serviciu, cazarea, diurna și transportul, precum și lista tipurilor și cuantumurilor de sporuri, bonusuri și alte drepturi bănești oferite salariaților și membrilor Consiliului ASF în baza contractului colectiv de muncă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"(...) Admite în parte cererea, astfel cum a fost modificată. Obligă pârâta, în termen de cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, să comunice reclamantului contractul colectiv de muncă în vigoare la data prezentă (nr. 27/16.02.2022) și a contractului colectiv de muncă anterior (nr. 94/28.03.2019), precum și orice alte acte adiționale încheiate la nivelul ASF, cu anonimizarea datelor personale ale angajaților; totalul cheltuielilor ASF pentru fiecare dintre anii 2020 și 2021 cu decontarea cheltuielilor cu locuință de serviciu, cazarea, diurnă și transport ale membrilor Consiliului ASF, defalcate după fiecare dintre membri; totalul sumelor de bani plătite fiecăruia dintre membrii Consiliului ASF în 2020 și 2021, defalcate după titlul plății; o listă a tipurilor și cuantumurilor de sporuri, bonusuri și alte drepturi bănești oferite pentru salariații ASF în baza contractului colectiv de muncă în prezent și orice alte acte adiționale la acesta; o listă a tipurilor și cuantumurilor de sporuri, bonusuri și alte drepturi bănești oferite pentru salariații ASF în baza contractului colectiv de muncă anterior și orice alte acte adiționale; o listă a tipurilor și cuantumurilor de sporuri, bonusuri și alte drepturi bănești oferite pentru membrii Consiliului ASF în baza contractului colectiv de muncă anterior și orice alte acte adiționale, cu anonimizarea datelor personale ale angajaților. Respinge, în rest, ca neîntemeiată cererea", este decizia instanței.

Într-o primă fază, Năsui a solicitat ASF informațiile în baza prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, dar răspunsul primit l-a nemulțumit pe deputat. În acest context, el a decis să se adreseze instanței.

"La începutul acestui an am întrebat reprezentanții ASF, prezenți în comisia pentru buget-finanțe-bănci, dacă și-au crescut din nou salariile pe șest, ei având salarii de peste 16.000 de euro net pe lună. Mi-au spus că nu, deși aveam informații că au făcut fix asta prin contractul colectiv de muncă. Așa că le-am cerut contractul colectiv de muncă.

Au refuzat. Le-am făcut interpelare parlamentară. Au refuzat din nou. Asta deși sunt membru al comisiei care, în teorie, îi supraveghează. Așa că l-am cerut și pe baza Legii 544/2001. Au refuzat din nou. Așa am ajuns să-i dau în judecată. Și iată că am câștigat. Probabil vor face recurs", a declarat Năsui pentru Profit.ro.

ING Bank România a fost sancționată cu 20.000 de euro CITEȘTE ȘI ING Bank România a fost sancționată cu 20.000 de euro

Conform Legii 544/2001, orice persoană are dreptul să solicite și să obțină de la autoritățile și instituțiile publice informațiile de interes public.

"Autoritățile și instituțiile publice au obligația să răspundă în scris la solicitarea informațiilor de interes public în termen de 10 zile sau, după caz, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea solicitării, în funcție de dificultatea, complexitatea, volumul lucrărilor documentare și de urgența solicitării. În cazul în care durata necesara pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășește 10 zile, răspunsul va fi comunicat solicitantului în maximum 30 de zile, cu condiția înștiințării acestuia în scris despre acest fapt în termen de 10 zile. Refuzul comunicării informațiilor solicitate se motivează și se comunica în termen de 5 zile de la primirea petițiilor", scrie în actul normativ.

Legea 544/2001 mai spune că în cazul în care o persoană se consideră vătămată în drepturile sale, aceasta poate face plângere la secția de contencios administrativ a tribunalului în a cărei rază teritorială domiciliază sau în a cărei rază teritorială se află sediul autorității ori al instituției publice.

"Plângerea se face în termen de 30 de zile de la data expirării termenului prevăzut la articolul 7. Instanța poate obliga autoritatea sau instituția publică să furnizeze informațiile de interes public solicitate și să plătească daune morale și/sau patrimoniale. Hotărârea tribunalului este supusă recursului. Decizia Curții de apel este definitiva și irevocabilă", se mai spune în actul normativ.

Potrivit datelor ASF, disponibile AICI și AICI, cheltuielile salariale în bani ale instituției au atins 143.303.961 lei (la un total al cheltuielilor de 173.275.221 lei) în 2020  și 151.060.541 lei (la un total al cheltuielilor de 179.966.644 lei) în 2021. Ponderea acestor cheltuieli în total au fost de 82,7% în 2020 și 83,99% în 2021.

viewscnt
Afla mai multe despre
năsui
asf
litigiu
legea 544/2001
informatii publice