Justiția din Croația decide în favoarea debitorilor cu credite în franci elvețieni. Debitorii din România au obținut conversia doar în procese mai mici

Justiția din Croația decide în favoarea debitorilor cu credite în franci elvețieni. Debitorii din România au obținut conversia doar în procese mai mici
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 13 iul 2018

Înalta Curte Comercială a Croației a respins apelul a opt bănci într-un proces colectiv inițiat de consumatorii cu credite în franci elvețieni contractate înainte de criză. O curte inferioară din Zagreb anulase, încă din 2013, clauza din contracte potrivit căreia împrumuturile trebuie rambursate în franci elvețieni și decisese conversia acestora în moneda națională la cursul de la data acordării, precum și schimbarea ratelor de dobândă din variabile în fixe.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În iulie 2013, cei peste 100.000 de debitori cu credite în franci elvețieni contractate în perioada 2005-2008 au primit o veste bună de la Tribunalul Comercial din Zagreb, după ce au pornit un proces colectiv împotriva băncilor.

Francul se apreciase puternic față de moneda locală kuna (legată relativ strâns de euro) după declanșarea crizei financiare, iar băncile crescuseră unilateral dobânzile împrumuturilor, astfel că aceștia ajunseseră să plătească rate mult mai ridicate.

Tribunalul din Zagreb stabilise că băncile au utilizat o clauză abuzivă privind moneda creditului și că împrumuturile trebuie convertite la cursul de la data acordării. Potrivit deciziei, consumatorii nu au fost informați de către instituțiile de credit de riscurile aferente acestor împrumuturi și nu au putut să ia, astfel, o decizie corectă.

Totodată, instanța mai stabilise că dobânda împrumuturilor trebuie transformată din variabilă în fixă, după ce băncile crescuseră dobânzile în perioada de criză.

Raport al Comisiei Europene: Numărul cazurilor deschise împotriva României pentru neîndeplinirea obligațiilor UE a urcat la 58 CITEȘTE ȘI Raport al Comisiei Europene: Numărul cazurilor deschise împotriva României pentru neîndeplinirea obligațiilor UE a urcat la 58

Băncile Zagrebačka banka (deținută de UniCredit) Raiffeisen banka, Erste banka, Sberbank (fostă Volksbank), Addiko (fostă Hypo Group Alpe Adria), OTP banka, Splitska banka (deținută de OTP, preluată de la Societe Generale) și Privredna banka (deținută de Intesa SanPaolo) au atacat cu apel decizia la instanța superioară.

A durat mai bine de 5 ani până când apelul a fost tranșat în favoarea consumatorilor, decizia instanței inferioare fiind menținută, iar băncile au pierdut definitiv.

Potrivit presei croate, debitorii pot solicita în instanță, pe cale individuală, rambursarea sumelor plătite în plus ca urmare a diferențelor de curs valutar și de dobânzi. Aceeași sursă estimează la 1,35-2 miliarde de euro impactul financiar asupra băncilor.

Croații au forțat conversia și prin lege

În septembrie 2015, cu două luni înainte de alegeri, Parlamentul croat vota pentru conversia creditelor propulației din franci elvețieni în euro sau kuna. Întreaga valoare din contracte a fost convertită la cursul de la data acordării creditelor, adică cel din perioada de boom.

Au fost aplicate noi rate de dobândă, cele valabile pentru oferta în euro sau kuna, în funcție de contract, a băncilor de la data acordării creditelor. Sumele plătite deja de către debitori au fost recalculate prin aplicarea cursului de schimb de la data contractării împrumuturilor pentru fiecare rată lunară în parte.

A rezultat o povară mai redusă pentru debitori, dar și pierderi estimate la circa 1 miliard de euro pentru bănci. Sectorul bancar croat, dominat de acționari străini, avea în bilanțuri împrumuturi de circa 3 miliarde de euro echivalent în franci elvețieni în martie 2015, aproape 19% din totalul împrumuturilor pentru populație și circa 36% din totalul creditelor ipotecare. Aproximativ 60.000 de croați aveau astfel de împrumuturi în derulare la acel moment.

Băncile s-au întors împotriva statului croat și au deschis procese de arbitraj internațional la Curtea de la Washington, solicitând despăgubiri. Acestea au atacat legea și la Curtea Constituțională a Croației, dar fără succes.

Debitorii din România au obținut conversia doar în procese mai mici

Și Parlamentul României a încercat, în 2016, conversia forțată a creditelor în franci elvețieni din lei în monedă națională la cursul de la data acordării. Legea a ajuns la Curtea Constituțională înainte să intre în vigoare și a fost invalidată.

Debitorii din România au pornit procese individuale sau în grupuri mai mici în care au solicitat instanțelor să ramburseze creditele la cursul de la data acordării și unii dintre ei au avut succes, mai ales după decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza Andriciuc, care a stabilit că judecătorii naționali se pot pronunța și asupra clauzelor care vizează moneda creditelor.

Unele dintre băncile din România au apelat la scheme voluntare adresate clienților și au oferit un discount la sold debitorilor care cădeau de acord să renunțe la procese și să semneze noile contracte. Banca Transilvania a convertit mare parte dintre creditele preluate de la Volksbank și acum a lansat ofertă pentru clienții preluați cu Bancpost și OTP Bank a scăpat de 60% dintre împrumuturile în moneda elvețiană prin conversii cu un discount variabil.

viewscnt
Afla mai multe despre
croatia
credite franci elvetieni
conversie credite franci elvetieni