O povestire necunoscută a lui Truman Capote, descoperită într-un caiet, va fi publicată de revista Strand

O povestire necunoscută a lui Truman Capote, descoperită într-un caiet, va fi publicată de revista Strand
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 sep 2023

O povestire necunoscută până acum a lui Truman Capote scrisă în creion, care a fost descoperită într-un caiet, apoi descifrată și transcrisă cu grijă, va fi publicată vineri, scrie The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

"Capote este, aș spune, probabil unul dintre primii cinci scriitori de povestiri scurte din secolul XX", a declarat Andrew F Gulli, editor al revistei Strand Magazine, care a descoperit povestirea și care a găsit și alte lucrări pierdute ale unor maeștri recunoscuți.

Capote, care a murit la vârsta de 59 de ani în 1984, este celebru în primul rând pentru nuvela "Breakfast at Tiffany's" (1958) și pentru "romanul de nonficțiune" "In Cold Blood" (1966), precum și pentru prietenia sa strânsă cu Harper Lee, autoarea romanului clasic "To Kill a Mockingbird" (1960).

Facebook va permite utilizatorilor să folosească mai multe profiluri CITEȘTE ȘI Facebook va permite utilizatorilor să folosească mai multe profiluri

Povestirea recent descoperită a lui Capote, "Another Day in Paradise", se referă la un moment din viața nefericită a lui Iris Greentree, o americancă ce locuiește într-o vilă din Sicilia. În ciuda frumuseții împrejurimilor sale, Greentree intră în conflict cu menajera sa italiană, devorează revista Time pentru a găsi imagini de acasă și o întâlnește pe doamna Daphne Beatty-Bayliss, o britanică "imensă" care conduce doi pudeli cu "lese de rinocer".

Povestea nu este una fericită, dar este bogată în descrieri, evocând o scenă luxuriantă în care o cafea-latte prost făcută poate face ca "laptele de capră [să] coaguleze cerul".

Citând referințe, inclusiv la călătoriile pe vase de croazieră, Gulli plasează decorul în anii 1950. Data la care Capote a scris povestea este mult mai puțin evidentă.

Întrebat de ce crede că povestea nu a fost publicată, Gulli a spus: "Lucrările care au ajuns să plătească facturi pentru autori nu erau povestiri scurte. Erau romane. Dar unii autori excelau cu adevărat la povestiri scurte și le plăcea să le scrie, iar Capote a fost unul dintre acei oameni. Și dacă găsești ceva finalizat de Capote, poți conta pe faptul că este ceva foarte, foarte satisfăcător".

"În mai multe corespondențe spunea că îi plac poveștile pentru că îl obligă să fie succint. Îl forțau să scrie ceva foarte distractiv, într-un pachet foarte mic. Când venea vorba de povestiri scurte, cu Truman Capote, știai că vei primi ceva de o calitate foarte bună. Am fost surprins că această [povestire] nu a fost publicată".

Gulli locuiește în Detroit, dar a găsit povestirea în documentele de la Biblioteca Congresului din Washington. Aceeași călătorie a dus la găsirea unei povestiri de James M Cain, geniul noir din spatele cărților "The Postman Always Rings Twice", "Double Indemnity" și "Mildred Pierce", pe care Gulli a publicat-o anul acesta.

"Dumnezeu știe că iubesc scriitorii și revistele, [și] editorii, dar uneori ai nevoie de un editor pentru a găsi acea mică perlă în scoică", a spus Gulli. "Trebuie să spun că a fost o recoltă destul de frumoasă, găsirea celor două povești în același timp".

În cazul lui Capote, el a fost "surprins pentru că am mai căutat o dată în ziare, cu ani în urmă, și cumva aceasta a fost ratată". De data aceasta, a găsit un "caiet florentin vechi, cu pergamente roșii și aurii" și, în el, povestea.

Scrierea lui Capote, în creion, s-a dovedit "extrem de dificilă de descifrat. Cel care a transcris-o... a avut dificultăți. Editorul a avut o perioadă foarte dificilă și, în cele din urmă, Louise Schwartz, de la Truman Capote Estate, care este o scriitoare desăvârșită, s-a uitat la manuscris și ne-a oferit o mulțime de informații utile. Așadar, a fost nevoie de un sat pentru a aduce această povestire în ordinea minunată în care se află acum". 

viewscnt
Afla mai multe despre
truman capote
descoperire
nuvela
stand
another day in paradise