Un interviu vechi de 20 de ani, ”dezgropat” de BBC, ridică o parte din misterul care-l înconjoară pe Bansky. Lucrări de încălzit "la microunde"

Un interviu vechi de 20 de ani, ”dezgropat” de BBC, ridică o parte din misterul care-l înconjoară pe Bansky. Lucrări de încălzit "la microunde"
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 nov 2023

BBC a redifuzat un interviu vechi de 20 de ani cu Banksy, pe care nu l-a difuzat niciodată integral până acum, care pare să dezvăluie prenumele enigmaticului artist britanic - Robbie -, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În acest interviu din 2003, ”dezgropat” cu ocazia unui episod special al podcastului The Banksy Story, un jurnalist de la BBC îl întreabă pe artist dacă numele său este Robert Banks, la care acesta răspunde ”Este Robbie”, arată news.ro.

VIDEO Este montat cel mai înalt brad din București CITEȘTE ȘI VIDEO Este montat cel mai înalt brad din București

Este unjul dintre cele două interviuri acordate unor posturi de radio de către acest artist recunoscut mondial, care-și ascunde identitatea de de la începutul carierei și ale cărui lucrări angajate se vând cu zeci de milioane de euro.

Acest mister a generat foarte multe speculații și au fost evocate prenumele Robin, Robert sau Robbie.

Nigel Wrench, un fost jurnalist de cultură de la BBC, l-a intervievat pe artist, care avea vreo 20 de ani în iulie 2003, la deschiderea expoziției sale Turf War, la Londra.

VIDEO Disney a anunțat două noi filme din seria Frozen CITEȘTE ȘI VIDEO Disney a anunțat două noi filme din seria Frozen

LUCRĂRI ”DE ÎNCĂLZIT LA MICROUNDE”

Interviul nu a fost difuzat integral la acea vreme.

Însă, după 20 de ani, ascultând podcastul despre Banksy, jurnalistul și-a amintit de interviul cu artistul graffiti și a găsit înregistrarea integrală pe un disc pe care l-a păstrat acasă.

Banksy își compara atunci graffitiurile cu mesele ”rapide”, ”de încăzlit la microunde” și aprecia că nu are de ce să se scuze pentru operele sale pictate cu șablonul - fără autorizație - în spațiul public.

FOTO Lanțul românesc Happy Cinema se extinde CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul românesc Happy Cinema se extinde

Întrebat despre ilegalitatea operelor sale, artisutul - între altele angajat împotriva Brexitului, în apărarea migranților și un susținător al ucrainenilor împotriva Rusiei - răspunde cu un sfat.

”Ieșiți din casă! Faceți pagube! Distați-vă!”, sfătuia el.

Podcastul grupului audioviziual britanic permite auzirea altui interviu pe care Banksy la acordat postului american NPR în 2005.

UN VIITOR PROCES

”Presupunem că sunteți cel care pretindeți că sunteți, dar cum putem să fim siguri?”, îl întreba animatorul.

Tabloul „Femme à la Montre” a lui Picasso a fost vândut la licitație pentru 139,3 milioane de dolari CITEȘTE ȘI Tabloul „Femme à la Montre” a lui Picasso a fost vândut la licitație pentru 139,3 milioane de dolari

Iar invitatul îi răspundea ”o, n-aveți nicio garanție în acest subiect”.

O bătălie juridică între Banksy și întreprinderea Full Color Black (FCB), care vinde felicitări inspirate de șabloanele artistului, ar putea să-l oblige să-și dezvăluie numele publicului.

Full Color Black l-a dat în judecat atât pe artist, cât și compania care-i identifică lucrările - Pest Control - cu privire la defăimare, după ce artistul și-a exprimat indignarea, pe Instagram, față de asemănarea cu lucrările sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
bansky
artist