ONU va supune la vot, probabil marți, un armistițiu în Gaza, SUA se opune prin veto

ONU va supune la vot, probabil marți, un armistițiu în Gaza, SUA se opune prin veto
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 feb 2024

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite va supune la vot, probabil marți, un nou text, la cererea Algeriei, prin care se solicită o încetare imediată a focului în războiul dintre Israel și Hamas, susțin mai mulți diplomații, un demers la care Statele Unite au anunțat că se vor opune prin veto.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Algeria a prezentat un prim proiect de rezoluție în urmă cu mai bine de două săptămâni. Dar ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat rapid că textul ar putea periclita "negocierile sensibile" care au ca scop medierea unui armistițiu în război, relatează Times of Israel.

Algeria a cerut sâmbătă ca forul de 15 membri al ONU să voteze marți, spun diplomații. Pentru a fi adoptată, rezoluția Consiliului de Securitate al ONU are nevoie de cel puțin nouă voturi favorabile și de absența vetourilor din partea Statelor Unite, Marii Britanii, Franței, Chinei sau Rusiei, scrie News.ro.

"Statele Unite nu sprijină acțiunea asupra acestui proiect de rezoluție. În cazul în care va fi supus la vot așa cum este redactat, nu va fi adoptat", afirmă Thomas-Greenfield.

Premierul olandez, favorit la șefia NATO: Nu vă mai plângeți de Trump ci concentrați-vă pe interesele Europei și susținerea Ucrainei CITEȘTE ȘI Premierul olandez, favorit la șefia NATO: Nu vă mai plângeți de Trump ci concentrați-vă pe interesele Europei și susținerea Ucrainei

Washingtonul s-a opus deja de două ori prin veto unei acțiuni a Consiliului împotriva Israelului de la atacul comis de Hamas la 7 octombrie, când au fost ucise 1.200 de persoane și au fost luați 253 de ostatici în timpul unui raid criminal în sudul Israelului.

Dar, de asemenea, s-a abținut de două ori, permițând consiliului să adopte rezoluții care vizau creșterea ajutorului umanitar în Gaza și care au cerut pauze umanitare urgente și prelungite în timpul luptelor.

Discuțiile dintre SUA, Egipt, Israel și Qatar sunt în curs de desfășurare pentru a obține o pauză în război și eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas.

"Este esențial ca celelalte părți să ofere acestui proces cele mai bune șanse de reușită, în loc să promoveze măsuri care îl pun în pericol - și oportunitatea unei rezolvări durabile a ostilităților", afirmă Thomas-Greenfield.

viewscnt
Afla mai multe despre
onu
gaza
sua