Alegeri parlamentare în Ungaria: OSCE recomandă trimiterea unei misiuni excepționale de observare

Alegeri parlamentare în Ungaria: OSCE recomandă trimiterea unei misiuni excepționale de observare
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 feb 2022

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a recomandat, vineri trimiterea, în premieră, a unei misiuni excepționale de observare pentru alegerile parlamentare din Ungaria, din 3 aprilie, ca urmare a îngrijorărilor legate de integritatea acestui scrutin, informează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Sute de observatori urmează să fie prezenți în Ungaria în ziua alegerilor și nu o misiune limitată de zece persoane, așa cum este cazul de obicei în țările Uniunii Europene, potrivit unui raport al OSCE publicat vineri.

Potrivit raportului Oficiului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE (ODIHR), cu sediul la Varșovia, optsprezece observatori ar trebui să monitorizeze perioada preelectorală în Ungaria, iar "200 de observatori vor monitoriza punctul procedurile, în ziua votării", scrie News.ro.

Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban se va confrunta cu o alianță de șase partide de opoziție care s-au reunit pentru a încerca să-l răstoarne. Odată cu sondajele care arată că partidul Fidesz și alianța de opoziție sunt "umăr la umăr" în intențiile de vot, au apărut  îngrijorări cu privire la posibile nereguli și încercări de cumpărare de voturi.

PROFIT NEWS TV Ministrul de Externe, despre situația de la granița Ucrainei: Tot ceea ce NATO a făcut a fost o reacție la acțiunile agresive ale Federației Ruse / În ultimii ani, am constatat o militarizare a zonei Mării Negre, o creștere a prezenței mili CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Ministrul de Externe, despre situația de la granița Ucrainei: Tot ceea ce NATO a făcut a fost o reacție la acțiunile agresive ale Federației Ruse / În ultimii ani, am constatat o militarizare a zonei Mării Negre, o creștere a prezenței mili

De asemenea, modificările legislative introduse în 2021 facilitează și posibilitatea înregistrării de adrese fictive, ceea ce, potrivit experților, crește riscul de fraudă.

În ianuarie, douăzeci de ONG-uri maghiare au cerut Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului să trimită o misiune pe scară largă în Ungaria, cuprinzând sute de observatori pentru a monitoriza alegerile. "O implicare puternică a ODIHR într-o observare sistematică și cuprinzătoare a procesului de vot în ziua alegerilor va crește încrederea publicului în procesul electoral, va preveni neregulile în ultimele zile ale campaniei (și chiar în ziua alegerilor) și, prin urmare, va păstra onestitatea procesul democratic”, potrivit Oficiului.

Un grup de 62 de membri ai Parlamentului European aparținând diferitelor partide a cerut în ianuarie OSCE să trimită o misiune consolidată de observatori în Ungaria.

Veste bună pentru România de la Bruxelles: Gazele și energia nucleară, declarate \ CITEȘTE ȘI Veste bună pentru România de la Bruxelles: Gazele și energia nucleară, declarate "durabile" din punct de vedere climatic, cu anumite condiții

La ultimele alegeri din 2018, OSCE a trimis o misiune restrânsă care a concluzionat că buletinul de vot a fost "caracterizat printr-o întrepătrundere masivă între resursele statului și ale partidului de guvernământ, care a subminat capacitatea adversarilor de a concura pe picior de egalitate". .

"Alegătorii au avut (la dispoziție) o gamă largă de opțiuni politice, dar retorica intimidantă și xenofobă, prejudecățile media și finanțarea opace a campaniei au restrâns spațiul pentru dezbateri politice autentice, împiedicând alegătorii să facă alegeri fiind pe deplin informați”, a spus organizația.

Multe recomandări din 2018 nu au dus la schimbări, se menționează în raportul de vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
alegeri ungaria