Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka din Herson, avariat după un atac ucrainean, susțin agențiile ruse

Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka din Herson, avariat după un atac ucrainean, susțin agențiile ruse
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 nov 2022

Barajul hidroelectric de la Nova Kahovka din regiunea ucraineană Herson (sud) ocupată de forțele ruse a fost „avariat” în urma unui atac ucrainean de duminică, au afirmat serviciile de urgență regionale citate de agențiile de presă ruse, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

"Astăzi, la ora 10:00 (08:00 GMT), au fost lansate șase rachete Himars. Unitățile de apărare aeriană au doborât cinci dintre ele, dintre care una a lovit ecluza barajului Kakhovka, care a fost avariat", a declarat un reprezentant al serviciilor de urgență, citat de agențiile ruse.

Kievul a acuzat Moscova în urmă cu două săptămâni de "subminarea barajului", "minciuni", potrivit autorităților ruse de ocupație.

Barajul Kakhovka, ocupat la începutul ofensivei ruse în Ucraina, furnizează în special apă peninsulei Crimeea, anexată în 2014 de Moscova.

Washington Post: SUA cer Ucrainei, în privat, să se arate deschisă la negocieri cu Rusia, pentru a menține interesul susținătorilor internaționali CITEȘTE ȘI Washington Post: SUA cer Ucrainei, în privat, să se arate deschisă la negocieri cu Rusia, pentru a menține interesul susținătorilor internaționali

Amplasată pe râul Nipru în 1956, în perioada sovietică, lucrarea este construită parțial din beton și pământ. Este una dintre cele mai mari infrastructuri de acest tip din Ucraina.

De câteva zile, autoritățile ruse de ocupație efectuează „evacuări” de civili în satele din jurul amplasamentului în fața unui „posibil atac cu rachete” asupra barajului Kakhovka, a cărui distrugere ar duce la „inundarea malului stâng" al râului Nipru, potrivit guvernatorului regional instalat de Moscova la Herson, Vladimir Saldo.

Dacă barajul explodează, „mai mult de 80 de localități, inclusiv Herson, se vor găsi în zona de inundații rapide”, a spus Zelesnki alarmat, pe 21 octombrie, în fața Consiliului Uniunii Europene.

„Acest lucru ar putea distruge alimentarea cu apă pentru o mare parte din sudul Ucrainei” și ar putea afecta răcirea reactoarelor de la centrala nucleară Zaporojie, care își extrage apa din lacul artificial de 18 milioane de metri cubi, a avertizat el.

Ucraina a solicitat o misiune internațională de observare.

Kakhovka se află la aproximativ 60 de km est de Herson, primul oraș important care a fost capturat de ruși în martie.

viewscnt
Afla mai multe despre
baraj
ucraina
razboi