Burnete: În acest ritm, o să cheltuim 4-5% din PIB pe dobânzi. Dacă nu ne vom mai putea împrumuta, tăierile vor fi mult mai mari

Politic   
Burnete: În acest ritm, o să cheltuim 4-5% din PIB pe dobânzi. Dacă nu ne vom mai putea împrumuta, tăierile vor fi mult mai mari

Radu Burnete, consilier al președintelui Nicușor Dan, atrage atenția asupra faptului că, dacă România va continua să înregistreze un deficit bugetar foarte mare, așa cum se întâmplă acum, va ajunge să plătească anual doar pe dobânzi 4 sau 5 procente din produsul intern brut (PIB), sumă care ar fi mai mare decât bugetul anual pentru sectoare precum apărare, educație sau sănătate.

Radu Burnete este de acord că problema bugetară a României este „foarte mare” și cataloghează drept „dezastruos” deficitul de peste 9 % pe care l-a raportat țara, informează News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

„Mai mult, un lucru la care economiștii se uită, și au mai auzit și telespectatorii lucrul ăsta, noi ne uităm la cât cheltuie statul cu dobânzile ca procent din PIB. Procentul ăsta era pe la 1% și ceva, s-a dus acum spre 2% și ceva. În acest ritm de deficit, la aceste dobânzi pe care le plătim, noi o să ajungem foarte repede să cheltuim 4-5% din PIB pe dobânzi. Asta e mai mare decât bugetul apărării, decât bugetul sănătății, decât ce buget vreți dumneavoastră. Asta nu e ceva normal, să ajungem să cheltuim pe dobânzi, mai mult decât să cheltuim pe apărare”, spune Radu Burnete în emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă de Prima Tv.

Tanczos Barna: 7,5% - „un deficit rezonabil” pentru acest an CITEȘTE ȘI Tanczos Barna: 7,5% - „un deficit rezonabil” pentru acest an

Acesta a atras atenția că, dacă autoritățile române nu vor reuși să reducă deficitul bugetar și să arate că pot lua măsuri pentru a stabiliza finanțele publice românești, da, dobânzile vor fi din ce în ce mai mari.

„Pentru că cei care vor fi dispuși să ne împrumute, mai ales dacă, Doamne ferește, vedem un downgrade și sper să nu fie cazul, vor fi instituții financiare care au un apetit de risc mult mai mare. Și apetitul ăsta de risc trebuie plătit”, a explicat Burnete.

Consilierul prezidențial susține că în discuțiile cu Comisia Europeană președintele Nicușor Dan a obținut „flexibilitate maximă” în ceea ce privește măsurile fiscale și Planul național de Redresare și reziliență (PNRR) în așa fel încât economia românească să nu fie „omorâtă”. El spune că oficialii de la Bruxelles nu sunt „bau bau” care impune Romîniei majorări de taxe, oficialul de la Cotroceni atrăgând atenția că „dacă ajungem să nu ne mai putem împrumuta, vă garantez că tăierile vor fi mult mai mari și mult mai rapide decât ce vedem acum”.

Tanczos Barna: vinovații pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiții în plus” CITEȘTE ȘI Tanczos Barna: vinovații pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiții în plus”

„Am încercat să explicăm Comisiei că avem nevoie de flexibilitatea maximă pe care ne-o pot permite și în renegocierea pe PNRR și în acest pachet fiscal, astfel încât să nu omorâm economia. Și Comisia Europeană nu e un bau-bau. Adică să nu creadă cineva că stau niște oameni la Bruxelles și nu știu cum să facă să mai crească taxele în România. Comisia se uită la ce ne uităm și noi, până la urmă: că avem o mare problemă pe piețele financiare, cu agențiile de rating, cu cei care ne cumpără datoria asta. Aia e buba principală. Comisia doar încearcă să preîntâmpine un accident nefericit punându-ne sau sugerând să luăm anumite măsuri, pentru că dacă ajungem să nu ne mai putem împrumuta, vă garantez că tăierile vor fi mult mai mari și mult mai rapide decât ce vedem acum”, a afirmat Radu Burnete sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.

Acesta a arătat că România, la fel ca și celelalte state membre ale Uniunii Europene, știa care sunt etapele și pașii de urmat în ceea ce privește discuțiile cu oficialii de la Bruxelles pe subiectului deficitului bugetar excesiv.

„Cadrul ăsta de deficit excesiv prin care România trece are niște etape foarte clare și ele erau cunoscute dinainte. Noi trebuia până la finalul lunii iunie, să venim cu un pachet de măsuri care să adreseze problema deficitului, fie vorba între noi, trebuia să venim până în aprilie cu aceste propuneri, da, sigur, au fost alegeri, nu puteam să facem asta. După care, termenul de 15 octombrie, care era cunoscut și știut de mult, ce spune? Comisia Europeană vrea să vadă că aceste măsuri pe care le-ai luat, sau trebuia să le iei în primăvară, produc niște efecte în toamnă și România și toate cele 14 țări aflate în procedura asta trebuie să depună un raport în care se arate ce au făcut și care sunt rezultatele. Deci nu e nimic neașteptat acolo. Ce a obținut președintele în discuțiile cu Comisia este flexibilitatea maximă posibilă. Cred că am încercat pe toate canalele să explicăm că venim după 2 ani de alegeri, în care încrederea instituțiilor europene în România s-a erodat mult, foarte mult. Pentru că am toți spus că facem lucruri și nu le-am făcut”, mai spune consilierul președintelui.

Ilie Bolojan: Suntem singura țară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani. Va trebui să corectăm CITEȘTE ȘI Ilie Bolojan: Suntem singura țară din lume care ne pensionăm judecătorii la 48 de ani. Va trebui să corectăm

Radu Burnete a dezvăluit că cele mai dificile discuții nu sunt cele cu Comisia Europeană, ci cu agențiile de rating financiar.

„Agențiile de rating sunt mai neiertătoare, dar și aici trebuie să înțelegem și poziția lor. Că până la urmă este o instituție care se uită la o obligație românească și spune lumii întregi cel care se împrumută îți va putea da banii înapoi. Și dumneavoastră, dacă cumpărați o astfel de obligație, v-ați bucura ca cei care dau aceste certificări să o facă pe bune. Că atunci când o cumpărați aveți încredere că vă veți primi banii înapoi. Și au și eu o reputație importantă de păstrat în ambele direcții, pentru că dacă fac un downgrade și se dovedește că țara respectivă merge bine, e o pată pe obrazul lor, dacă nu fac un downgrade și țara respectivă derapează, din nou, și din punctul ăsta de vedere, da, sunt mult mai stricți decât Comisia și se uită și ei la ce se întâmplă pe piețe. Discuțiile cu agențiile sunt și vor fi mereu mult mai dificile decât cele cu Comisia Europeană”, a explicat Burnete.

viewscnt
Afla mai multe despre
burnete
deficit
nicusor da
ce
taieri