Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu. Lovituri american în Siria și Irak, cu 16 morți anunțate de Bagdad Siria acuză "ocupație americană", Iranul "condamnă cu putere".

Cresc tensiunile în Orientul Mijlociu. Lovituri american în Siria și Irak, cu 16 morți anunțate de Bagdad Siria acuză "ocupație americană", Iranul "condamnă cu putere".
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 feb 2024

Iranul a "condamnat cu putere", sâmbătă, loviturile Statelor Unite din cursul nopții de Statele Unite, denunțând "o încălcare a suveranității Siriei și Irakului", transmite AFP. Loviturile americane au venit ca ripostă la atacul din 28 ianuarie asupra unei baze SUA de la granița Iordaniei cu Siria, în care au fost uciși trei militari, și pe care Washingtonul l-a atribuit unor grupări susținute de Iran.

"Atacul de noaptea trecută este o acțiune aventuristă și o altă eroare strategică din partea americanilor, ce nu va avea alt rezultat decât să intensifice tensiunile și instabilitatea în regiune", a reacționat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, într-un comunicat, relatează Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

Purtătorul de cuvânt nu a indicat dacă în aceste atacuri au fost uciși iranieni și nici nu a făcut aluzie la eventuale represalii.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Marea Britanie a atribuit companiei franceze din sectorul apărării un contract de 1,85 miliarde de lire sterline cu Royal Navy CITEȘTE ȘI Marea Britanie a atribuit companiei franceze din sectorul apărării un contract de 1,85 miliarde de lire sterline cu Royal Navy

Loviturile americane sunt "o încălcare a suveranității și a integrității teritoriale ale Siriei și Irakului, a dreptului internațional și o încălcare flagrantă a Cartei Națiunilor Unite", a adăugat el.

"Atacurile americane contra Irakului, Siriei și Yemenului vizează să satisfacă obiectivele regimului sionist", a mai spus Kanani, cu referire la Israel.

Statele Unite au anunțat că au vizat un total de 85 de ținte ale forțelor de elită iraniene și grupări proiraniene, în șapte situri diferite în Siria și Irak, dar niciuna pe teritoriul iranian. Operațiunea a fost "un succes", a afirmat Casa Albă, dând din nou asigurări că nu dorește "un război" cu Iranul.

La Bagdad, purtătorul de cuvânt al guvernului, Bassem al-Awadi, a anunțat că loviturile americane în vestul Irakului au făcut "cel puțin 16 morți, printre care civili".

Prezența coaliției militare conduse de SUA în regiune "a devenit un motiv pentru a amenința securitatea și stabilitatea în Irak și o justificare pentru a implica Irakul în conflicte regionale și internaționale", arat[ă comunicatul guvernului de la Bagdad.

La rândul său, Siria a denunțat sâmbătă "ocupația" americană în anumite părți din teritoriul său și bombardamentele din cursul nopții și aacuzat faptul că represaliile americane contribuie "să ațâțe conflictul în Orientul Mijlociu într-un mod extrem de periculos".

În jur de 900 de militari americani sunt desfășurați în Siria și 2.500 în Irak în cadrul unei coaliții internaționale antijihadiste create pentru a lupta împotriva grupării Statul Islamic atunci când aceasta controla părți întregi din teritoriile sirian și irakian

viewscnt
Afla mai multe despre
orientul mijlociu
tensiuni
atacuri americane
iran
irak