DOCUMENT CONFIRMARE România își completează stocul de rachete pentru sistemele Patriot cu peste 1 miliard de euro. Avans de 35%, de plătit până în aprilie 2024

DOCUMENT CONFIRMARE România își completează stocul de rachete pentru sistemele Patriot cu peste 1 miliard de euro. Avans de 35%, de plătit până în aprilie 2024
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 dec 2023

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a cerut oficial aprobarea Parlamentului pentru completarea stocului de rachete PAC-2 GEM-T al României, cu care funcționează sistemele de lansatoare Patriot cumpărate de la americani, valoarea totală a achiziției fiind estimată la peste 1 miliard de euro plus TVA, confirmând informațiile publicate anterior de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Prin înțelegerea parafată în 2017, s-a convenit cu SUA achiziționarea și livrarea a 7 sisteme Patriot și a unui număr de 56 rachete PAC-2 GEM-T, reprezentând o încărcare completă a jumătate dintre lansatoare.

ULTIMA ORĂ - LISTA Cine primește bani și cine pierde prin bugetul pe anul viitor CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ - LISTA Cine primește bani și cine pierde prin bugetul pe anul viitor

″În contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaționalizarea și consolidarea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”/ PATRIOT prevăzută de Legea nr. 222/2017, pe lângă cantitatea de rachete aferentă celor două etape ale programului PATRIOT, este necesară completarea parțială a stocurilor de luptă cu 200 de rachete PAC-2 GEM-T, care se vor achiziționa prin Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency/NSPA)″, se arată în solicitare.

Potrivit sursei citate, achiziția va fi făcută de NSPA prin atribuirea unui contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor, și printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) cu Guvernul Statelor Unite, pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa.

ANAF a identificat un prejudiciu de peste 3,9 milioane de lei în urma verificării unei firme de pază CITEȘTE ȘI ANAF a identificat un prejudiciu de peste 3,9 milioane de lei în urma verificării unei firme de pază

Conform celor comunicate de reprezentanții NSPA, prețul maxim unitar este de cca. 5.444.750 euro, fără TVA, iar costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 euro, fără TVA (include piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS) și va fi stabilit cu exactitate după inițierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziție″, se mai afirmă în document, care poate fi consultat aici.

Acolo mai scrie că avansul inițial, de aproximativ 35% din valoarea totală estimată a întregului pachet (cam 380 milioane euro fără TVA), trebuie plătit anul acesta sau în primul trimestru din 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
rachete patriot
lansatoare rachete patriot
românia achiziții militare
românia chetuieli apărare