EXCLUSIV DOCUMENT PNL: Firmele care nu își dezvăluie deținătorii acțiunilor la purtător vor fi excluse de la licitații publice

EXCLUSIV DOCUMENT PNL: Firmele care nu își dezvăluie deținătorii acțiunilor la purtător vor fi excluse de la licitații publice
scris 14 iul 2017

Firmele organizate ca societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător, vor fi excluse de la atribuirea contractelor de achiziții publice în cazul în care nu prezintă deținătorul sau beneficiarul acestor acțiuni, prevede un proiect de lege inițiat de deputații liberali Florin Roman și Cristina Trăilă și obținut de Profit.ro

Înainte de a fi publicat aici, documentul a fost prezentat pe Profit Insider

Toate documentele menționate în acest articol pot fi furnizate, la cerere trimisă pe profit@profit.ro, abonaților Profit Insider

Autorii arată că măsura este necesară deoarace, în actualul context legislativ, este imposibil de determinat situația conflictului de interese atunci când o autoritate contractantă atribuie un contract de achiziție publică unei societăți comerciale al cărei acționariat nu poate fi identificat, pentru că acțiunile acelei societăți comerciale nu sunt nominative, ci la purtător.

”Cele mai recente date disponibile ne evidențiază faptul că, deși par puține, cele aproximativ 360 de societăți comerciale existente în România cu acțiuni la purtător au câștigat contracte la nivelul zecilor de miliarde de euro. Potrivit Curții de Conturi a României, în principal ca urmare a vicierii procedurilor privind achizițiile publice, bugetul public a înregistrat prejudicii la nivelul miliardelor de euro, numai în ultimii cinci ani”, arată deputații.

Conform acestora, o viitoare directivă europeană, care va fi finalizată în această toamnă, va obliga statele membre să asigure accesul public la beneficiarii și proprietarii reali ai companiilor și trusturilor.

EXCLUSIV Bugetul va pierde peste 3 miliarde lei prin transferul acțiunilor la circa 30 companii către Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Bugetul va pierde peste 3 miliarde lei prin transferul acțiunilor la circa 30 companii către Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

Astfel, proiectul de lege introduce în legea achizițiilor publice un nou articol, conform căruia: ”În  vederea respectării principiilor transparentei și a tratamentului egal, autoritatea contractantă are dreptul de a solicita, iar operatorul are obligația de a prezenta deținătorul/beneficiarul acțiunilor la purtător, în situația în care forma de organizare a operatorului economic ofertant / candidat, terț susținător sau subcontractant la procedură este de societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător”.

Totodată, în categoria situațiilor potențial generatoare de conflict de interese este introdusă ”situația în care ofertantul individual/ ofertantul asociat/ candidatul/ subcontractantul propus/ terțul susținător este organizat ca societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător”.

Autorii proiectului stabilesc explicit, în cele din urmă, că refuzul prezentării deținătorului acțiunilor la purtător este motiv de excludere de la procedurile de achiziții publice.

”Autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe acțiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acțiuni la purtător și care nu face dovada deținătorului acțiunilor”, este noua prevedere propusă pentru modificarea legii achizițiilor publice.

EXCLUSIV Mark Dorsett, vicepreședinte Prosci, lider mondial în reorganizări de companii: Managerii să renunțe la mentalitatea de victimă, să uite că nu sunt Steve Jobs CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mark Dorsett, vicepreședinte Prosci, lider mondial în reorganizări de companii: Managerii să renunțe la mentalitatea de victimă, să uite că nu sunt Steve Jobs

Inițiativa liberalilor vine după ce Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu într-un nou dosar penal în care a fost începută urmărirea penală "in rem" pentru infracțiuni asmilate corupției, prezentate într-o investigație jurnalistică de Rise Project. 

Rise Project a publicat un raport atribuit Direcției Generale de Protecție Internă, intitulat "Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman", care descrie o "rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ”, prin care Liviu Dragnea ar fi fraudat fonduri europene și guvernamentale. În acest document, Dragnea este prezentat drept "deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. Rise Project a scris că raportul, care în prezent s-ar afla în arhiva DGPI, vorbește despre afacerile cu bani publici ale grupării, despre zeci de licitații, despre controlul real al firmei Tel Drum, lucrări fictive, donații suspecte la partid, cercuri relaționale și de influență. 

Profit.ro a prezentat, de asemenea, în premieră, faptul că fiul liderului PSD Liviu Dragnea, Valentin Ștefan Dragnea, a decis ca ferma Salcia din Teleorman, al cărei obiect principal de activitate este creșterea porcilor și pe care o controlează de mai mulți ani, să aibă acțiuni la purtător, și nu acțiuni nominative ca până în prezent.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
actiuni
purtator
achizitii
publice
proiect
lege
interzice
licitatii
pnl
roman
traila
dragnea
parlament