LEGE Iohannis a promulgat inițiativa lui Ciucă - amenzi mari pentru cei care pun însemne pe tricolor. Pas spre ”consacrarea 'sacralității' drapelului național

LEGE Iohannis a promulgat inițiativa lui Ciucă -  amenzi mari pentru cei care pun însemne pe tricolor. Pas spre  ”consacrarea 'sacralității' drapelului național
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 8 ian 2024

Președintele Iohannis a promulgat proiectul fostului premier Nicolae Ciucă, actual președinte al Senatului, care prevede sancţionarea cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei a nerespectării unei prevederi, inițiate tot de liderul liberal și devenită anterior lege, potrivit căreia pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

La data de 31 mai 2023, la inițiativa fostului premier Nicolae Ciucă, Parlamentul a adoptat Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiie publice (Legea nr. 176/2023), prin care s-a stabilit următoarea interdicție: ”Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripții și simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare."

Urmărește-ne și pe Google News

Nicolae Ciucă spune că interdicția de mai sus a reprezentat ”primul pas în consacrarea 'sacralității' drapelului național ca simbol național și constituțional”.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Al doilea pas a avut loc în decembrie anul trecut, când Parlamentul a adoptat și amenzile cuprinse între 10.000 și 20.000 lei pentru faptele incriminate la inițiativa liderului liberal Nicolae Ciucă.

LEGE Noi prevederi pentru investițiile de tip parteneriat public-privat - statul va contribui mai mult. Modificări la planul cu care Dragnea și Dăncilă întocmiseră liste de proiecte CITEȘTE ȘI LEGE Noi prevederi pentru investițiile de tip parteneriat public-privat - statul va contribui mai mult. Modificări la planul cu care Dragnea și Dăncilă întocmiseră liste de proiecte

Astfel, Ciucă a vrut ca dispoziția legală să fie respectată și: ”având ca scop prevenția încălcării legii”, a considerat necesar ”al doilea pas normativ, acela de a reglementa sancțiunea pentru nerespectarea interdicției consacrate prin articolul I din Legea nr. 176/2023”.

”Pângărirea drapelului României, ca simbol național, prin atașarea de însemne peste culorile naționale constitue o abatere gravã de la ordinea publicã și trebuie sancționatã proporțional, cu amendã în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaționale”, afirmă Nicolae Ciucă.

DECIZIE Proiectul anti-evaziune al lui Ciolacu și Ciucă, adoptat cu proceduri inedite și în mai puțin de 24 de ore după ce la Senat căzuse inițial. Schimbări care au slăbit ideea CITEȘTE ȘI DECIZIE Proiectul anti-evaziune al lui Ciolacu și Ciucă, adoptat cu proceduri inedite și în mai puțin de 24 de ore după ce la Senat căzuse inițial. Schimbări care au slăbit ideea

Prin urmare proiectul completează legea inițiată anterior de fostul prim-ministru prin introducerea în lege a sancțiunii contravenționale în cuantum de la 10.000 lei pânã la 20.000 lei pentru nerespectarea dispozițiilor de a nu fi adăugate alte însemne pe drapelul național decât cele militare sau stabilite prin lege.

viewscnt
Afla mai multe despre
ciucă
tricolor
drapel
însemne
amenda
parlament
iohannis
promulga