OMS: Plan global de accelerare a producției de medicamente și vaccinuri pentru COVID-19. SUA refuză participarea

OMS: Plan global de accelerare a producției de medicamente și vaccinuri pentru COVID-19. SUA refuză participarea
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 apr 2020

Liderii mondiali s-au angajat vineri să accelereze activitățile pentru obținerea de teste, medicamente și vaccinuri împotriva COVID-19 și distribuirea lor la nivel global, dar Statele Unite au decis să nu participe la lansarea inițiativei Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.
Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi” CITEȘTE ȘI Criza Coronavirus - două ventilatoare mobile performante au ajuns la medicii din linia întâi în urma donațiilor prin platforma „Donează pentru linia întâi”

Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și președintele sud-african Cyril Ramaphosa s-au numărat printre cei care au participat la conferința video pentru a lansa ceea ce OMS a numit o „colaborare de referință” pentrulupta împotriva pandemiei, potrivit News.ro.

Scopul este de a accelera dezvoltarea de medicamente sigure și eficiente, teste și vaccinuri pentru a preveni, diagnostica și trata COVID-19, boala pulmonară cauzată de noul coronavirus, și a asigura accesul egal la tratamente pentru bogați și săraci.

INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Bogdan Hristescu, Director General Regional Euronet World Wide, despre premium în business

”Ne confruntăm cu o amenințare comună pe care nu o putem învinge decât printr-o abordare comună”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în deschiderea întâlnirii virtuale.

”Experiența ne-a învățat că, chiar și atunci când instrumentele sunt disponibile, nu sunt la fel de accesibile tuturor. Nu putem permite să se întâmple acest lucru. "

În timpul pandemiei de gripă porcină H1N1 din 2009, au existat critici conform cărora distribuirea vaccinurilor nu era echitabilă, întrucât țările mai înstărite puteau achiziționa mai multe.

”Trebuie să ne asigurăm că persoanele care au nevoie de ele să le obțină”, a spus Peter Sands, șeful Fondului Mondial de Luptă împotriva SIDA, tuberculoză și malarie.

”Lecțiile date de SIDA trebuie învățate. Prea multe milioane de oameni au murit înainte ca medicamentele anti-retrovirale să fie accesibile pe scară largă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că obiectivul unui efort global de angajare la începutul lunii mai ar fi să se strângă 7,5 miliarde de euro (8,10 miliarde de dolari) pentru a intensifica activitățile de prevenire, diagnostic și tratament.

"Acesta este doar un prim pas, dar vor fi necesare mai mulți în viitor", a declarat von der Leyen la conferință.

Liderii din Asia, Orientul Mijlociu și Americi s-au alăturat și ei videoconferinței, dar un purtător de cuvânt al misiunii americane la Geneva a declarat anterior Reuters că Statele Unite nu vor fi implicate.

”Cu toate că Statele Unite nu au participat la întâlnirea în cauză, nu ar trebui să existe niciun dubiu cu privire la hotărârea noastră de fi lideri în domeniul sănătății la nivel mondial, inclusiv în actuala criză COVID”, a spus purtptorul de cuvânt prin e-mail.

Președintele SUA, Donald Trump, a criticat OMS pentru că a reacționat lent la epidemie și ș ia fost părtinitoare față de China, anunțând suspendarea finanțării instituției.

Tedros a apărat cu fermitate gestionarea de către OMS a pandemiei și s-a angajat în mod repetat să efectueze o evaluare post-pandemică, așa cum procedează agenția cu toate crizele.

Macron, Merkel, Ramaphosa și premierul spaniol, Pedro Sanchez, s-au numărat printre cei care au susținut puternic OMS.

Macron a cerut tuturor țărilor G7 și G20 să susțină inițiativa, adăugând: „Și sper că vom reuși să ne reconciliem în jurul acestei inițiative comune, China și SUA, pentru că asta înseamnă că lupta împotriva COVID-19 este pentru binele umanității și nu ar trebui să existe nicio diviziune pentru a câștiga această bătălie ."

Merkel a spus: „Este vorba despre binele public la nivel global, de a produce acest vaccin și a-l distribui în toate părțile lumii.”

Ramaphosa, președintele Uniunii Africane, a avertizat că continentul - cu standardele sale în general slabe de asistență medicală - este ”extrem de vulnerabil la devastările acestui virus și are nevoie de sprijin”.

Peste 2,7 milioane de persoane au fost infectate cu COVID-19 și aproape 190.000 au murit din cauza acestuia, de când noul coronavirus a apărut în orașul central chinez Wuhan la sfârșitul anului trecut, potrivit unui raport al Reuters.

”Pe măsură ce noile diagnostice, tratamente și vaccinuri devin disponibile, avem responsabilitatea de a le oferi în mod echitabil, înțelegând că toate viețile au o valoare egală”, a declarat Melinda Gates, copreședinta Fundației Gates, care a fost al doilea mare donator al OMS în ultimul an.

Peste 100 de posibile vaccinuri pentru COVID-19 sunt în faza de dezvoltare, iar șase sunt incluse deja în studiile clinice, a declarat dr. Seth Berkley, CEO al alianței de vaccinuri GAVI, un parteneriat public-privat care conduce campanii de imunizare în țările sărace.

"Trebuie să ne asigurăm că există suficiente vaccinuri pentru toată lumea, va trebui să avem leadership global pentru a identifica și a acorda prioritate candidaților la vaccin", a declarat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
vacin
coronavirus
sua
oms
merkel
macron