Posibilă remaniere în Comisia von der Leyen, după demisia comisarului pentru Comerț, irlandezul Phil Hogan

Posibilă remaniere în Comisia von der Leyen, după demisia comisarului pentru Comerț, irlandezul Phil Hogan
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 aug 2020

Demisia comisarului european însărcinat cu Comerțul Phil Hogan complică sarcina președintei Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen de a-l înlocui, relatează Euronews, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Hogan a demisionat după aproape o săptămână de critici și după o lentă scoatere la suprafață a adevărului, iar înlocuirea sa se anunță complicată.

Președinta CE Ursula von der Leyen consideră că Guvernul irlandez este necesar să prezinte un nou candidat.

”Acum revine Guvernului irlandez să prezinte candidați de naționalitate irlandeză adecvați în postul de comisar”, a declarat ea.

Camera Deputaților și Senatul au plen reunit luni pentru dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură CITEȘTE ȘI Camera Deputaților și Senatul au plen reunit luni pentru dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură

”Vicepreședintele executiv Valdis Dombrovskis va prelua responsabilitățile interimar în probleme comerciale, iar într-un stadiu ulterior eu voi decide cu privire la repartizarea definitivă a portofoliilor în Colegiul comisarilor”, a anunțat von der Leyen.

Phil Hogan și-a început cariera profesională gestionând o fermă familială într-o zonă rurală irlandeză, după care a intrat în politică și a devenit ministru la Dublin la mijlocul anilor '90.

În 2014 el s-a instalat la Bruxelles și a devenit comisar însărcinat cu Agricultura în Comisa Juncker.

El s-a dovedit una dintre principalele voci ale Irlandei în cursul negocierilor cu privire la Brexit.

Foarte stimat, Hogan a fost promovat într-unul dintre cele mai puternice posturi în UE, cel de comisar însărcinat cu Comerțul în Comisia von der Leyen.

Însă demisia sa îi ridică o nouă problemă președintei CE, care este nevoită să-și reorganizeze echipa pentru a-l înlocui.

”Acest lucru va deveni cu siguranță o bătaie de cap pentru von der Leyen și noua Comisie, pentru că va antrena foarte probabil o remaniere a Colegiului”, analizează Alberto Alemanno, un profesor de drept european la HEC Paris.

”Pare destul de improbabil ca Irlanda să-și păstreze portofoliul, iar acest lucru va împinge alți comisari din alte țări să renunțe la portofoliul actual și să fie pregătiți să preia portofoliul Comerțului. Această poveste nu s-a terminat și ne va ține ocupați săptămânile viitoare”, apreciază el.

În toiul pandemiei covid-19 și într-un moment în care negocierile comerciale cu Statele Unite sunt puse la grea încercare, foarte probabil Ursula von der Leyen va vrea să efectueze această înlocuire cât mai rapid posibil.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
remaniere
demisie
phil hogan