Premierul Olandei: Ideea unei armate europene este ”prematură”, iar apărarea UE fără NATO e o ”iluzie”

Premierul Olandei: Ideea unei armate europene este ”prematură”, iar apărarea UE fără NATO e o ”iluzie”
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 nov 2018

Îndemnurile Franței și Germaniei în favoarea înființării unei armate europene sunt premature, consideră premierul olandez Mark Rutte, care apreciază că securitatea continentului poate să fie garantată doar în cadrul NATO, relatează AFP, preluat de News.ro.

”Ideea unei armate europene merge mult prea departe în opinia Olandei”, a apreciat Mark Rutte vineri în conferința sa de presă săptămânală.

Urmărește-ne și pe Google News

”Franța și Germania acționează în mod prematur. În ceea ce privește Olanda, NATO rămâne cheia de boltă a politicii apărării noastre”, le-a spus el jurnaliștilor.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat săptămâna trecută la înființarea ”unei armate europene” în vederea protejării continentului de China, Rusia și chiar de Statele Unite.

Președintele american Donald Trump se opune ferm acestei idei. El a catalogat declarațiile omologului său francez drept ”foarte insultătoare” și a sugerat ca Europa ”să-și plătească mai întâi partea la NATO pe care Statele Unite o subvenționează larg”.

Europarlamentar german, despre Directiva Drepturilor de Autor: Are ca scop intervenția într-o luptă pentru bani dată de marile corporații CITEȘTE ȘI Europarlamentar german, despre Directiva Drepturilor de Autor: Are ca scop intervenția într-o luptă pentru bani dată de marile corporații

Cancelarul german Angela Merkel și-a exprimat susținerea față de propunerea lui Emmanuel Macron într-un discurs, în Parlamentul European (PE), marți, la Strasbourg, apreciind că o armată europeană ar putea să fie ”un bin complement al NATO”.

Mark Rutte a subliniat, la rândul său, că NATO rămâne principalul gardian al securității Europei.

”În ceea ce mă privește, a gândi că Uniunea Europeană își poate garanta securitatea fără NATO este o iluzie”, a apreciat el.

”NATO și Statele Unite, în cadrul oragnizației, rămân un partener crucial pentru pace și securitate în Europa, iar noi vom continua să semnalăm acest lucru în discuțiile cu partenerii”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
nato
armata europeana
emmanuel macron
mark rutte