Procurorii au pus sechestru pe conturile și bunurile lui Horațiu Potra, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare a banilor

Politic   
Procurorii au pus sechestru pe conturile și bunurile lui Horațiu Potra, într-un dosar de evaziune fiscală și spălare a banilor

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au pus sechestru asigurător pe conturile și bunurile mercenarului Horațiu Potra, într-un dosar de evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor. Măsura vizează peste 24 milioane de lei, aproape 30 de kilograme de aur, un imobil din București și 11 imobile și apartamente din Sibiu. Anchetatorii acuză suspectul că s-a sustras de la plata obligațiilor fiscale pentru veniturile de peste 72 de milioane de lei obținute între iunie 2023 și noiembrie 2024 din prestarea, în Congo, a unor servicii de management al securității, venituri transferate ulterior, prin circuite comerciale și financiare fictive, în conturile personale sau ale unor entități juridice, înregistrate în Emiratele Arabe Unite. Astfel, ar fi fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de aproape 1,5 milioane de euro.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, miercuri, că procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a instituției citate a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de patru suspecți și luarea de măsuri asigurătorii.

Urmărește-ne și pe Google News

Unul dintre suspecți este mercenarul Horațiu Potra, un apropiat al fostului candidat la alegerile prezidențiale Călin Georgescu. Potrivit anchetatorilor, acesta este urmăririt penal pentru evaziune fiscală, delapidare cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor, toate în formă continuată.

Totodată, procurorul de caz a dispus măsura sechestrului asigurător asupra următoarelor sume de bani și bunuri aparținând lui Potra: suma de 24.222.086 lei (reprezentând echivalentul cumulat al valutelor aflate în diferite conturi la o bancă), cantitatea de 28,91 kilograme de aur, suma de 1.714.843,17 lei (conturi deschise la o altă bancă), un imobil din București, 11 imobile și apartamente în județul Sibiu. Măsurile asigurătorii au fost dispuse în vederea reparării pagubei cauzate prin activitatea infracțională până la concurența sumei de 23.315.653,79 lei, precum și în vederea confiscării extinse până la concurența sumei de 23.436.370,21 lei.

Bolojan și-a numit ca director de cabinet o tânără liberală, fostă membră în CA-uri la companii de stat din energie și șefă la Poșta Română CITEȘTE ȘI Bolojan și-a numit ca director de cabinet o tânără liberală, fostă membră în CA-uri la companii de stat din energie și șefă la Poșta Română

În fapt, s-a reținut că, în datele de 27 mai 2024 și 26 mai 2025, suspectul s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale prin nedeclararea în declarațiile fiscale obligatorii a sursei impozabile, constând în veniturile în cuantum de 72.560.820 lei. Aceste venituri au fost obținute în perioada iunie 2023 – noiembrie 2024 din prestarea pe teritoriul Republicii Democrate Congo a unor servicii de management al securității și au fost transferate ulterior, printr-o serie de circuite comerciale și financiare fictive, în conturile personale sau ale unor entități juridice, înregistrate în Emiratele Arabe Unite. În acest mod, a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 7.256.082 lei (echivalentul a 1.440.203 euro).

În același dosar mai sunt urmăriți penal alți trei suspecți, arată anchetatorii.

Potrivit acestora, din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada decembrie 2022 - martie 2023, Horațiu Potra, în calitate de administrator al unei societăți, s-a sustras, de asemenea, de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, beneficiind de ajutorul altui suspect (reprezentant legal al unei societăți comerciale) și urmărit penal, la rândul său, pentru complicitate evaziune fiscală, delapidare și spălarea banilor. Concret, Potra a înregistrat în evidențele contabile și fiscale ale societății sale operațiuni comerciale fictive, constând în achiziții de servicii în valoare totală de 18.817.521,44 lei, efectuate în baza a 21 de facturi fiscale, emise de cea de-a doua societate, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 1.839.656 lei (echivalentul a 370.989 euro), precizează sursa citată.

Guvernul ne scoate din buzunar 9,5 miliarde lei cu majorări de taxe în acest an, din care 7,7 miliarde lei cu TVA și accize, iar anul viitor de patru ori mai mult, inclusiv 6 miliarde lei prin impozit mărit la case și mașini CITEȘTE ȘI Guvernul ne scoate din buzunar 9,5 miliarde lei cu majorări de taxe în acest an, din care 7,7 miliarde lei cu TVA și accize, iar anul viitor de patru ori mai mult, inclusiv 6 miliarde lei prin impozit mărit la case și mașini

În ceea ce privește infracțiunea de delapidare cu consecințe deosebit de grave, din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada decembrie 2022 - aprilie 2023, în calitate de administrator al unei societăți, Potra, beneficiind de ajutorul suspectului mai sus menționat, și-a însușit, din patrimoniul societății, suma de 12.200.725,79 lei, prin crearea și implementarea unui circuit comercial fictiv. Acesta a constat în încheierea unui acord de consultanță, având ca obiect „servicii de consultanță și instruire în domeniul securității”, în baza căruia au fost emise 22 de facturi fiscale, în valoare de 18.979.804,53 lei, decontate integral prin 22 transferuri bancare.

În ceea ce privește infracțiunea de spălarea banilor în formă continuată, din cercetări a reieșit că, în perioada martie 2023 – noiembrie 2024, suspectul, beneficiind de ajutorul suspectului nr. 3, a disimulat, prin încheierea unor acte juridice bilaterale fictive, adevărata natură a provenienței în patrimoniul său (2.538.865 USD), dar și în cel al societății sale (477.600 USD) a sumei totale de 3.016.465 USD (echivalentul a 13.583.468,94 lei), obținute anterior din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare.

Urmărirea penală este continuată și în cazul altui suspect, pentru evaziune fiscală în formă continuată, constând în aceea că, în 27 mai 2024 și 26 mai 2025, în calitate de persoană fizică nerezidentă, având centrul intereselor vitale amplasat în România, s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale. Astfel, suspectul nu a declarat veniturile în cuantum de 44.993.584 lei, obținute în perioada iunie 2023 – februarie 2024 din prestarea, pe teritoriul Republicii Democrate Congo, a unor servicii de management al securității. Acestea au fost transferate ulterior, printr-o serie de circuite comerciale și financiare fictive, în conturile personale sau ale unei firme din Emiratele Arabe Unite (la care deținea calitatea de reprezentant legal), cauzând bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 4.499.358 lei (echivalentul a 897.079 euro), afirmă procurorii.

Guvernul s-a răzgândit, taie mai puțin din sporul salarial de care beneficiază angajații care lucrează la proiecte cu fonduri UE, inclusiv șefii din consilii județene și primării CITEȘTE ȘI Guvernul s-a răzgândit, taie mai puțin din sporul salarial de care beneficiază angajații care lucrează la proiecte cu fonduri UE, inclusiv șefii din consilii județene și primării

Potrivit aceleiași surse, un al patrulea suspect este urmărit penal pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. Astfel, acesta este suspectat că, în datele de 12 noiembrie 2023 și 5 iulie 2024, l-a ajutat pe Horațiu Potra să se sustragă de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, prin ascunderea sursei impozabile aferente veniturilor în cuantum de 57.944.310 lei, obținute din prestarea pe teritoriul Republicii Democrate Congo a unor servicii de management al securității. Astfel, acest al patrulea suspect acuzat de complicitate ar fi participat la o serie de circuite comerciale fictive, semnând, în calitate de reprezentant a două companii (ambele înmatriculate în Emiratele Arabe Unite) două contracte de execuție a unor lucrări, cu rolul de a ascunde activitățile generatoare de venituri, contribuind astfel la cauzarea unui prejudiciu adus bugetului de stat în cuantum de 5.794.431 lei (echivalentul a 1.148.563 euro), reprezentând impozit pe venit.

La începutul lunii martie a acestui an, Horațiu Potra, fiul său și încă o rudă au fost dați în urmărire după ce pe numele lor au fost emise mandate de arestare în lipsă într-un dosar vizând tentativă la comiterea unor actiuni impotriva ordinii constitutionale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și nerespectarea regimului materiilor explozive, dosar în care au avut loc percheziții la apropiați ai lui Călin Georgescu.

În februarie 2025, procurorii și polițiștii au făcut zeci de percheziții la apropiați ai lui Călin Georgescu, inclusiv la Horațiu Potra, găsind un adevărat arsenal: zeci de arme letale, încărcătoare, grenade, lansatoare și puști mitralieră. Au fost descoperite, de asemenea, sume mari de bani cash – 3.300.000 de dolari, 700.000 de lei – dar și 24 de kilograme de aur sub formă de lingouri.

Descinderile au avut loc la adrese din județele Sibiu, Mureș, Ilfov, Timiș și Cluj, la apropiați ai lui Călin Georgescu. Au fost făcute percheziții la locuințele a 27 de persoane și la patru sedii de firmă.

La locuința lui Horațiu Potra, anchetatorii au găsit, într-un seif încastrat sub podea, pachete cu teancuri de dolari, mercenarul spunând că legea nu îl obligă să își țină banii la bancă. Tot la Potra au fost descoperite numeroase arme, el declarând că își ”asumă” nerespectarea regimului armenilor și muniției și refuzând să facă alte comentarii cu privire la armele deținute ilegal.

”Decât să mori în legalitate, mai bine să trăiești în ilegalitate”, afirma atunci Horațiu Potra.

Acest dosar vizează infracțiuni de inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob, precum și aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid împotriva umanității și de crime de război, precum și răspândirea, în spațiul public, a unor idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste ori xenofobe.

În cadrul aceluiași dosar, procurorii fac cercetări și pentru inițierea sau constituirea unei organizații cu caracter antisemit, dar sunt vizate și infracțiuni de aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizații, instigare publică, fals în declarații privind sursele de finanțare a campaniei electorale, comunicarea de informații false, acțiuni împotriva ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor și orice operațiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept.

Anchetatorii menționau, la acea vreme, că vasta operațiune ”a avut drept scop documentarea și investigarea activităților infracționale ale persoanelor vizate, probarea legăturilor infracționale, respectiv identificarea de bunuri și înscrisuri folosite în activitatea infracțională”.

În aceeași perioadă, fostul candidat la alegerile prezidențiale Călin Georgescu a fost ridicat din trafic, dus la audieri și inculpat pentru acțiuni împotriva ordinii constituționale, comunicarea de informații false, fals în declarații în formă continuată privind sursele de finanțare a campaniei electorale și declarațile de avere. El declara că ancheta care îl viza ”amintește de mentalitatea și sistemul comunist din anii '50”. 

Printre cei audiați în acel dosar se număra și fostul mercenar din Legiunea Străină Eugen Sechila, ridicat cu mandat de pe Aeroportul Henri Coandă din Capitală, de unde urma să se îmbarce într-o cursă internă spre Oradea.

viewscnt
Afla mai multe despre
horatiu potra
sechestru
ancheta