Reacții după anunțul începerii evaluării procurorului general. Tăriceanu: Declarația e “încurajatoare”. Opoziția: Protocoalele secrete, pretext pentru a pune presiune pe dosarul violențelor din 10 august și pentru demiterea lui Lazăr

Reacții după anunțul începerii evaluării procurorului general. Tăriceanu: Declarația e “încurajatoare”. Opoziția: Protocoalele secrete, pretext pentru a pune presiune pe dosarul violențelor din 10 august și pentru demiterea lui Lazăr
Oana Osman
Oana Osman
scris 25 aug 2018

Anunțul făcut astăzi, pe pagina personal de Facebook, de ministrul Justiției, Tudorel Toader, că va începe evaluarea managerială a procurorului general al României, Augustin Lazăr, după scandalul protocolui încheiat cu SRI, a stârnit imediat reacții din partea politicienilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a calificat drept ”încurajator” anunțul ministrului Justiției, liderul ALDE susținând că ”nivelul de infiltrare a statului paralel în justiția din România este de netolerat”.

”Declarația domnului Toader, Ministrul Justiției, făcută astăzi, este încurajatoare. Prezența și nivelul de infiltrare a statului paralel în justiția din România este de netolerat. Protocoalele secrete, acțiunile ilegale și neconstituționale, încălcarea libertăților fundamentale trebuie să înceteze”, scrie Tăriceanu pe pagina sa de Facebook.

Președintele Senatului subliniază că ”prezența agenților/ofițerilor acoperiți în tot țesutul social, politic și economic reprezintă o situație fără prezedent în țările democratice”.
”Reforma justiției trebuie dusă la bun sfârșit și totodată trebuie să revenim la controlul democratic al serviciilor secrete. Declarația Ministrului Toader este fără îndoială un pas necesar în această direcție”, mai afirmă liderul ALDE.

Tot astăzi, și fondatorul Mișcării România Împreună (RO+), Dacian Cioloș, a reacționat pe Facebook, susținând că prin anunțul privind evaluarea procurorului general, Tudorel Toader ”încearcă să pună presiune pe dosarul violențelor din 10 august și să decapiteze conducerea Parchetului General”. Cioloș afirmă că ministrul Justiției se folosește în demersul său de ”o informație parțial adevărată, parțial falsă” și urmărește înlocuirea lui Augustin Lazăr care i s-a opus public în repetate rânduri.

Ministrul Justiției anunță pe Facebook că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității manageriale a procurorului general CITEȘTE ȘI Ministrul Justiției anunță pe Facebook că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității manageriale a procurorului general

”Sub pretextul evaluării procurorului general al României, care e responsabilitatea în primul rând a Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Tudorel Toader încearcă să pună presiune pe dosarul violențelor la care au fost supuși cetățenii care au protestat în 10 august și să decapiteze conducerea Parchetului General. Nu este nicio surpriză comportamentul ministrului Toader. A procedat în aceeași manieră și când a dorit demiterea conducerii DNA: De data aceasta, folosește o informație parțial adevărată, parțial falsă, doar ca să poată declanșa o procedură de evaluare împotriva lui Augustin Lazăr pentru simplu motiv că acesta s-a opus public ministrului în mai multe rânduri”, scrie, sâmbătă, Dacian Cioloș pe Facebook.

Potrivit acestuia, este ”tot mai clar” că ”cine îndrăznește să conteste acapararea politică a instituțiilor statului care ar trebui să lucreze independent de puterea politică, e considerat ca fiind parte a «statului paralel» și trebuie preluat sub controlul liderilor PSD-ALDE”.

O reacție la anunțul lui Toader a avut și USR. Acesta susține, pe pagina oficială de Facebook, că ministrul Justiției, Tudorel Toader, ”se folosește de pretextul protocoalelor secrete ca să îl demită pe procurorul general al României”, ”urgența” fiind determinată de deschiderea dosarului penal care visează violențele din 10 august. Reprezentanții partidului spun că ministrul Justiției a misiunea din partea PSD-ALDE de a ”decapita toți procurorii șefi care în ultimii ani au avut rezultate în lupta anticorupție și au deranjat anumiți politicieni”.

”Ministrul justiției Tudorel Toader se folosește de pretextul protocoalelor secrete ca să îl demită pe procurorul general al României și să propună în locul lui un procuror care să răspundă prompt la comenzile politice ale lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. După schimbarea procurorului șef DIICOT și demiterea Laurei Codruța Kovesi de la DNA, Tudorel Toader vrea să încheie misiunea pe care a primit-o de la liderii PSD-ALDE de a decapita toți procurorii șefi care în ultimii ani au avut rezultate în lupta anticorupție și au deranjat anumiți politicieni și acoliții lor”, este mesajul postat, sâmbătă, pe pagina oficială de Facebook a Uniunii Salvați România (USR).

Discursul președintelui Fed la Jackson Hole adâncește brusc declinul dolarului și ridică bursa, oprind așteptările de creștere accelerată a dobânzilor CITEȘTE ȘI Discursul președintelui Fed la Jackson Hole adâncește brusc declinul dolarului și ridică bursa, oprind așteptările de creștere accelerată a dobânzilor

Reprezentanții partidului afirmă că ”urgența de a-l demite pe procurorul general a apărut după deschiderea dosarului privind violențele de la mitingul din 10 august”.
”PSD vrea să ascundă adevărul așa cum a făcut cu Revoluția și mineriadele pentru a-și scăpa liderii care au dat ordine. Liviu Dragnea a încercat să lanseze mai multe fumigene în mass-media pentru a distrage atenția de la reprimarea prin violență a mitingului din 10 august, dar strategia nu a funcționat, iar Parchetul General a continuat să primească sute de plângeri de la cetățeni pașnici care au fost gazați și bătuți fără motiv de Jandarmerie”, mai scrie USR pe pagina de Facebook.

Aceștia susțin că ancheta Parchetului General, care a primit peste 700 de plângeri, însoțite de fotografii și clipuri video, ”va duce cu siguranța la câțiva dintre decidenții din instituții publice care ascultă ordine de la PSD, în loc să își respecte datoria de a asigura siguranța cetățenilor”.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, că declanșează procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr.

În urma unei proceduri similare de evaluare a activității manageriale, ministrul Toader a făcut propunerea care a dus la revocarea Lauei Codruța Kovesi de la șefia DNA.
”Declanșez procedura legală pentru evaluarea activității manageriale desfășurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție !”, a scris Toader pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiției amintește că, în urmă cu câteva săptămâni, afirma faptul că ”vine vremea când fiecare trebuie evaluat”.

Donald Trump acuză operatorii rețelelor de socializare că reduc la tăcere milioane de oameni, prin cenzură CITEȘTE ȘI Donald Trump acuză operatorii rețelelor de socializare că reduc la tăcere milioane de oameni, prin cenzură

”În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost «desecretizat» un protocol «abrogat» încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, «La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr.....din 04.02.2009». Folosirea sintagmei «se abrogă», arată și faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înțeles să le confere acestora valențe normative”, continuă Tudorel Toader.

El precizează că rezultatele evaluării, ”însoțite de eventuale propuneri”, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile.

În urma unei proceduri similare de evaluare a activității manageriale, ministrul Toader a făcut propunerea care a dus la revocarea Lauei Codruța Kovesi de la șefia DNA.
Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) și Serviciul Român de Informații (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituții ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr și Eduard Helvig.

De asemenea, pe site-ul Ministerului Public a fost publicat un protocol nesecret încheiat la aceeași dată între Ministerul Public și SRI, privind cooperarea pentru stabilirea condițiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului National de Interceptare a Comunicațiilor.

Ministerul Publice a făcut precizări vineri în legătură cu cele două protocoale încheiate în 2016 cu Serviciul Român de Informații (SRI), spunând că cel care are caracter secret și-a încetat efectele în martie anul trecut, iar procedura de declasificare a lui a fost deja începută, fiind informați atât Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), cât și Ministerul Justiției.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, vineri seară, că nu mai există în vigoare niciun protocol care să aibă legătură cu înfăptuirea justiției în România. El a spus că SRI își poate îndeplini atribuțiile conform legii și fără aceste protocoale. Hellvig a subliniat că personal nu are ce să-și reproșeze.

viewscnt
Afla mai multe despre
tudorel toader
augustin lazar
evaluare
calin tariceanu
usr
dacian ciolos
protocoll
sri