Agenția Moody’s reconfirmă ratingul de țară al României cu perspectivă stabilă

Agenția Moody’s reconfirmă ratingul de țară al României cu perspectivă stabilă
scris 25 aug 2018

Agenția de rating Moody’s menține calificativul BBB-/A-3 aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung și scurt în valută și în monedă locală, a informat sâmbătă Ministerul de Finanțe. În următorii doi ani, agenția de rating prognozează o creștere a PIB-ului real cu 4% în 2018, respectiv de 3,5% în 2019.

"Anunțul Moody’s arată faptul că țara noastră are o creștere economică solidă, care se va menține și în următorii ani. Această perspectivă de creștere și nivelul moderat al datoriei publice sunt motive de încredere pentru investitori în economia românească", a declarat ministrul Finanțelor publice, Eugen Teodorovici.

Dintre punctele forte ale României care au stat la baza deciziei agenției de rating, Ministerul de Finanțe enumeră: potențialul robust de creștere economică pe termen mediu în contextul provocărilor existente de continuare a reformelor structurale; capacitatea fiscală moderată, susținută de nivelul scăzut al datoriei publice, în ciuda riscurilor asociate de politicile fiscale prociclice; capacitatea instituțională moderată, care reflectă progresele înregistrate de România de când este membră a Uniunii Europene; expunerea moderată la riscurile externe.  

În timp, este de așteptat ca dinamica investițiilor să se îmbunătățească, în condițiile în care consumul privat va continua să fie principalul factor de creștere, iar contribuția exporturilor nete va rămâne negativă.

Uniunea Europeană va pune capăt restricțiilor la panourile fotovoltaice din China, în septembrie CITEȘTE ȘI Uniunea Europeană va pune capăt restricțiilor la panourile fotovoltaice din China, în septembrie

”Agenția de rating Moody’s menționează că factorii care pot duce la o îmbunătățire a ratingului de țară vizează măsurile fiscale și externe, însoțite de o mai mare predictibilitate și credibilitate a acestora”, precizează Ministerul de Finanțe.

Totodată, punerea în aplicare a reformelor structurale menite să sprijine mediul de afaceri și să soluționeze deficitul de infrastructură vor avea un impact pozitiv asupra creșterii pe termen lung. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rating
moodys
economie