ULTIMA ORĂ Program de guvernare PNL: Primarii, "seduși" cu 80% din redevențele pe resurse naturale, promisiune veche de 8 ani, de pe vremea lui Boc

ULTIMA ORĂ Program de guvernare PNL: Primarii, "seduși" cu 80% din redevențele pe resurse naturale, promisiune veche de 8 ani, de pe vremea lui Boc
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 oct 2019

Liberalii promit că vor modifica Legea finanțelor publice astfel încât primăriilor și consiliilor județene să li se poată aloca veniturile încasate în prezent la bugetul de stat din redevențe petroliere și miniere, promisiune făcută de mai multe guverne în ultimii 8 ani și care figura și în programul electoral din 2014 al președintelui Klaus Iohannis.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Astfel, programul de guvernare al PNL prevede "Modificarea Legii finanțelor publice, astfel încât să se asigure autonomia finaciară reală a autorităților publice locale; avem în vedere, de exemplu, ca până la 80% din redevențele obținute din exploatarea resurselor naturale, precum și impozitul pe venit în întregime să fie alocat autorităților publice locale".

În prezent, acest lucru nu este posibil întrucât Legea finanțelor publice stipulează că "Veniturile bugetare nu pot fi afectate direct unei cheltuieli bugetare anume, cu excepția donațiilor și sponsorizărilor, care au stabilite destinații distincte".

Președintele gigantului Microsoft, la București: Inteligența artificială va crea noi locuri de muncă. Este însă greu de previzionat care vor fi aceste job-uri CITEȘTE ȘI Președintele gigantului Microsoft, la București: Inteligența artificială va crea noi locuri de muncă. Este însă greu de previzionat care vor fi aceste job-uri

Anul trecut, bugetul de stat a realizat venituri din redevențe petroliere și miniere în valoare totală de peste 1,7 miliarde lei, plus circa 111 milioane lei din redevențe pe exploatarea terenurilor cu destinație agricolă.  

După cum a relatat Profit.ro, în 2017, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene vroia ca cel puțin 80% din redevențele plătite la bugetul central de stat de către companiile care exploatează resurse minerale în România să fie transferate ulterior către bugetele primăriilor și consiliilor județene pe raza cărora se desfășoară propriu-zis aceste activități de exploatare, potrivit unui document guvernamental semnat de ministrul și vicepremierul de atunci, Sevil Shhaideh.

Ideea împărțirii banilor colectați din redevențe între bugetul central și bugetele locale a fost vehiculată de mai multe ori în ultimii ani, fără nici un rezultat concret, fiind inclusă și într-un prim draft al Strategiei energetice naționale finalizate în 2016.

Apare un superimportator de gaze, controlat de la Londra de o rusoaică din București, ex-manager Lukoil. Printre șefi, fostul director pe gaze al Bursei Române de Mărfuri CITEȘTE ȘI Apare un superimportator de gaze, controlat de la Londra de o rusoaică din București, ex-manager Lukoil. Printre șefi, fostul director pe gaze al Bursei Române de Mărfuri

Aceasta a figurat și în programul electoral din 2014 al președintelui Klaus Iohannis, în care se afirma chiar că nu doar comunitățile locale, ci și proprietarii terenurilor pe care se exploatează resurse minerale ar trebui să primească o parte din redevențele aferente acestor exploatări, așa cum se întâmplă în Statele Unite.

În 2013, premierul de atunci, Victor Ponta, declara că, prin modificarea Legii petrolului, banii colectați din redevențe vor fi împărțiți între bugetul central și bugetele locale, fără să mai fie vărsați integral în bugetul de stat.

Anterior, în 2011, guvernul Boc anunța că va legifera prin OUG ca o cotă de 20% din redevențele colectate să fie cedată la bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se află perimetrele cu resurse, însă ulterior s-a răzgândit și a renunțat la inițiativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
redevente petroliere
redevente miniere
redevente resurse naturale
redevente alocate autoritatilor locale
program guvernare pnl