Proiectul pentru laserul de la Măgurele, cel mai mare din lume, întârzie din nou. A doua licitație, pentru peste 17 milioane euro, a fost anulată

Proiectul pentru laserul de la Măgurele, cel mai mare din lume, întârzie din nou. A doua licitație, pentru peste 17 milioane euro, a fost anulată
scris 19 apr 2017

Licitația pentru realizarea celui mai mare laser din lume, proiect care va fi realizat la Măgurele, a fost anulată la începutul acestei luni pentru că singura ofertă depusă nu respecta cerințele din caietul de sarcini.

Organizată pentru un contract de 17,7 milioane de euro, fără TVA, pe 25 de luni, la licitație s-a înscris cu ofertă consorțiul format din Thales Optronique SAS (Franța), lider de asociere, alături de Thales Systems Romania, SEIV (Franța) și Alsyom (Franța), precum și subcontractanții ARDOP SAS (Franța) și SDMS (Franța).

Conform legii, autoritatea contractantă are obligația de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziție publică dacă nu a fost depusă nicio ofertă/solicitare de participare sau dacă nu a fost depusă nicio ofertă admisibilă.

Este a doua încercare a institutului de atribuire a contractului, după ce prima licitație, cu o valoare estimată la 18 milioane de euro, a fost anulată din cauza abaterilor grave de la prevederile legislative, care ar fi afectat procedura de atribuire sau făceau imposibilă încheierea contractului.

Informația a fost anunțată în premieră de Profit.ro la începutul lunii octombrie 2016.

Motivele sancționării șefului City Insurance: Odobescu nu a îndeplinit 5 măsuri ale planului de redresare financiară CITEȘTE ȘI Motivele sancționării șefului City Insurance: Odobescu nu a îndeplinit 5 măsuri ale planului de redresare financiară

AnchorContestația a fost înaintată de Adrem Industries SRL, liderul consorțiului format din Adrem Industries SRL și Mtag Switzerland AG (Elveția), conform datelor Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

Legea 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică și pentru organizarea și funcționarea CNSC spune la articolul 25, aliniatul (1) că instituția, prin încheiere, poate suspenda procedura de soluționare a contestației în situația în care aceasta depinde în tot sau în parte de existența ori inexistența unui drept care face obiectul unei alte judecăți (a) și când s-a pus în mișcare acțiunea penală pentru o infracțiune săvârșită în legătură cu actul atacat de contestator (b).

EXCLUSIV Guvernul a reușit pe ultima sută de metri aproape să își dubleze banii de recuperat de la Asesoft, deținută indirect de Sebastian Ghiță, introducând două ministere pe o listă deja finală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul a reușit pe ultima sută de metri aproape să își dubleze banii de recuperat de la Asesoft, deținută indirect de Sebastian Ghiță, introducând două ministere pe o listă deja finală

Articolul  212, aliniatul (1), litera c) din Legea 98/2016 spune că autoritatea contractantă are obligația de a anula procedura de atribuire a contractului de achiziție publică/acordului-cadru dacă încălcări ale prevederilor legale afectează procedura de atribuire sau dacă este imposibilă încheierea contractului.Anchor

Institutul mai are un litigiu cu consorțiul format din Adrem Industries SRL și Mtag Switzerland AG (Elveția), dosarul fiind înregistrat la Tribunalul București și vizează un contract atribuit în noiembrie 2015.

În urma unei decizii din 4 octombrie 2016, instanța din Capitală și-a declinat competența către Tribunalul Ilfov. Următorul termen de judecată a fost programat pentru miercuri, 19 aprilie.

Sistemul LBDS este parte a proiectului “Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics'' (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, județul Ilfov.

“ELI-NP va deveni un centru european de excelență în cercetare în domeniul laserilor de mare putere, al interacțiunii dintre laser și materie și al surselor secundare de radiații, cu posibilități unice la nivel mondial. Intensitatea laserilor din cadrul infrastructurii ELI-NP va depăși intensitatea laserilor de ultimă generație din prezent cu un ordin de mărime”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

STUDIU 81% dintre români consideră că tehnologia le ușurează viața CITEȘTE ȘI STUDIU 81% dintre români consideră că tehnologia le ușurează viața

ELI-NP va găzdui un sistem laser de mare putere (HPLS) cu două fascicule de 10 PW (10 petawați, însemnând 10% din puterea Soarelui) și un sistem ce va produce un fascicul gama (GBS) ai cărui parametri sunt cu mult peste cei atinși de echipamentele actuale.

AnchorProiectul a început pe 6 aprilie 2006, când reprezentanții a trei țări europene, România, Ungaria și Cehia, au semnat un memorandum prin care și-au asumat responsabilitatea colaborării în cadrul acestui proiect care se desfășoară în cele trei țări, dintre care România este țara care găzduiește laserul de mare putere.

Proiectul costă 293 milioane de euro, fără TVA, iar construcția de la Măgurele a început în 2012 și se va termina la finele anului 2018.

ELI-NP a început cu întârziere pentru că Apele Române a tergiversat un an de zile pentru a da un aviz necesar începerii lucrărilor pentru forajul geotermal.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
magurele
laser
licitatie
anulare