SIVECO Romania: APIA întârzie deliberat licitația pentru sistemul IT destinat subvențiilor

SIVECO Romania: APIA întârzie deliberat licitația pentru sistemul IT destinat subvențiilor
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 23 nov 2017

SIVECO Romania va înceta sprijinul acordat Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru realizarea de intervenții în programul informatic destinat subvențiilor către fermieri și acuză instituția că întârzie deliberat desfășurarea licitației pentru mentenanța și extinderea sistemului IT și că există abateri de la legislație din partea comisiei de achiziții a Agenției.

“SIVECO România este nevoită să anunțe că din punct de vedere legal se află în imposibilitatea de a mai face intervenții în programul informatic IACS destinat plăților către fermieri, cu excepția intervențiilor punctuale în garanție. Deși contractul dintre APIA și SIVECO, referitor la dezvoltarea soft-ului IACS, a expirat în data de 30.06.2017, SIVECO România a continuat să aloce peste 30 de specialiști pentru rezolvarea solicitărilor tehnice transmise de APIA, privind pregătirea și administrarea sistemului informatic în vederea realizării plății în avans, activități care exced actualul cadru contractual. În acest fel, a fost asigurată atingerea obiectivului de demarare a plăților în avans din campania agricolă 2017 la data de 16.10.2017”, se arată într-un comunicat al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Siveco, Telekom și asocierea formată din S&T Romania și Teamnet World Professional Services s-au înscris la o licitație organizată de APIA pentru furnizarea de servicii de mentenanță, extindere și dezvoltare a sistemului informatic al instituției, contractul fiind estimat la 97,4 milioane de lei, fără TVA, pentru o perioadă de 3 ani.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Subcontractanții Telekom Romania Communications sunt Best Internet Security și Trencadis Corp, iar Soft Business Union este terț susținător.

Pentru asocierea condusă de S&T Romania, terț susținător este Ymens Teamnet. Teamnet World Professional Services și Ymens Teamnet sunt parte a grupului înființat de omul de afaceri Sebastian Ghiță. Fostul deputat susține că a vândut în 2012 acțiunile la firmele pe care le controla.

Guvernul britanic a redus estimările de creștere economică și se va împrumuta mai mult în perspectiva Brexit CITEȘTE ȘI Guvernul britanic a redus estimările de creștere economică și se va împrumuta mai mult în perspectiva Brexit

Obiectivul general al acordului cadru este menținerea funcționalităților sistemului informatic al APIA, respectiv de prestare de servicii software de dezvoltare/extindere și suport tehnic pentru întreținerea sistemului informatic centralizat APIA.

Potrivit SIVECO ROmania, activitățile suplimentare derulate de specialiștii companiei, care au presupus un efort de 10 ori mai mare decât cel necesar pentru asigurarea serviciilor de garanție, au ajutat APIA să înregistreze chiar un record de viteză și volum pentru plata în avans a subvențiilor europene în campania agricolă 2017, în valoare de peste 900 milioane de euro, către mai mult de 735.000 fermieri (reprezentând 88,8% din numărul de fermieri eligibili la plată pentru avans).

Softul utilizat de APIA este unul deosebit de complex și necesită modificări permanente, arată compania, pentru a răspunde cerințelor Politicii Agricole Comune. În anul 2017 s-au înregistrat în IACS, până în acest moment, peste 54 milioane de operațiuni.

EXCLUSIV Control la Romgaz: Sporuri date unor directori fără să se știe exact cât au muncit, decontări de vacanțe în țări exotice pentru unii angajați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Control la Romgaz: Sporuri date unor directori fără să se știe exact cât au muncit, decontări de vacanțe în țări exotice pentru unii angajați

“Întârzierile deliberate în ceea ce privește desfășurarea achiziției de servicii de administrare sistem, baze de date și mentenanță, precum și abaterile de la legislația națională și europeană comise de comisia de achiziții de la APIA ne forțează să anunțăm public încetarea sprijinului pentru APIA care excede garanția contractuală”, se arată în comunicat.

SIVECO Romania menționează că, în urma unei situații similare, în 2008, Consiliul Concurenței a amendat compania în mod cu totul nedrept.

În luna iulie, Consiliul Concurenței a anunțat că a sancționat SIVECO Romania și Intrarom cu amenzi în valoare totală de 8,01 milioane de lei (aproximativ 1,75 milioane euro) acuzând trucarea unei proceduri de achiziție publică organizată de APIA în 2008, pentru atribuirea acordului-cadru pentru servicii de extindere și dezvoltare a sistemului informatic.

Valoarea estimată a acordului-cadru a fost de 12 milioane de euro, fără TVA. Intrarom a fost amendată cu 2,1 milioane lei, iar Siveco România cu 5,8 milioane lei.

“Sancțiunea, care nu este încă definitivă, a cauzat companiei nu doar prejudicii de imagine dar și aplicarea unei amenzi foarte mari, în condițiile în care, și în campania 2008, echipa SIVECO a prestat servicii pentru APIA cu mult peste cadrul contractual. Acest efort suplimentar a făcut posibilă plata către fermieri a subvențiilor agricole din Campania 2008 și demararea la timp a Campaniei 2009”, se mai spune în comunicat.

Prin aplicația software dezvoltată de SIVECO pentru APIA au fost plătite, până în prezent, peste 20 miliarde de euro din bani europeni, ceea ce a ridicat gradul absorbției de fonduri europene pentru agricultura românească la peste 98%, potrivit datelor companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
siveoc
apia
licitatie
sistem informatic