CONFIRMARE DOCUMENT Ce pregătește Guvernul: Toate categoriile sociale care realizează venituri sau primesc prestații sociale să contribuie la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate

CONFIRMARE DOCUMENT Ce pregătește Guvernul: Toate categoriile sociale care realizează venituri sau primesc prestații sociale să contribuie la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 dec 2022

Majorarea veniturilor încasate din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, prin eliminarea scutirilor fiscale, concomitent cu asigurarea protecției financiare a persoanelor cu venituri reduse, ca și majorarea finanțării din surse private a serviciilor de sănătate prin asigurări private de sănătate și contribuții personale ponderate sunt măsuri introduse de Ministerul Sănătății în strategia pentru perioada 2022-2030 și care urmează să fie aprobate de Guvern.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

În vară, Profit.ro a anunțat că membrii coaliției de guvernare au discutat ca din 2025, etapizat anual, angajații din anumite domenii, în prezent scutiți, să înceapă să plătească contribuții CASS, de 5% în primul an, 7% în al doilea și de 10% în 2028. 10% este cota standard acum pentru un angajat. 

VEZI AICI ȘI O nouă taxă pregătită în spital

"Toate categoriile sociale care realizează venituri sau primesc prestații sociale contribuie direct sau indirect, prin subvenții de la bugetul de stat, la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate", este măsura gândită de autorități, având ca argumentul dezvoltarea unui sistem de finanțare sustenabil în sănătate.

"În sistemul de asigurări sociale de sănătate, segmente semnificative ale populației beneficiază de servicii de sănătate fără plata contribuției la asigurări de sănătate, deși realizează venituri din pensii sau salarii, ceea ce creează un deficit considerabil la fondul de asigurări sociale de sănătate (FNUASS). În condițiile în care numai o treime dintre asigurați plătesc contribuții de sănătate către FNUASS, acesta devine vulnerabil la recesiunile economice.

Exceptarea unor importante categorii sociale de la plata asigurărilor de sănătate sau neplata de către instituțiile în drept a acestor indemnizații pentru anumite categorii sociale a decredibilizat conceptul de solidaritate, obligativitate și justiție socială al asigurărilor sociale de sănătate, pe de o parte, iar pe de altă parte a contribuit la subfinanțarea sistemului de sănătate. Impredictibilitatea astfel generată a compromis ex-ante orice demers de planificare pe termen mediu și lung a serviciilor de sănătate și a alocărilor bugetare aferente", este justificarea din document.

Măsurile pregătite pot fi văzute AICI și AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
spital
taxa