Fondatorul Wikipedia, la București: Nu roboții scriu, avem un buget anual de 60 mil. dolari. În China este greu de intrat

Fondatorul Wikipedia, la București: Nu roboții scriu, avem un buget anual de 60 mil. dolari. În China este greu de intrat
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 mar 2016

Wikipedia nu descurajează oamenii în a citi cărți, iar lenea studenților sau jurnaliștilor este o problemă umană, nu legată de platforma care găzduiește informații agregate din lumea întreagă, a declarat, marți, la București, Jimmy Wales, cel care care a inițiat și coordonează această platformă online.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

El a arătat că, în cazul "breaking-news"-urilor, precum cel despre atacurile teroriste de la Bruxelles de marți, sursele principale sunt media mainstream, precum BBC, la care sunt adăugate eforturile voluntarilor Wikipedia. Spre exemplu, a povestit el, în timpul uraganului Katrina, în 2005, pe platforma Wikipedia au fost foarte activi voluntarii care știau să citească datele meteo cu acuratețe.

În context, el a negat că ar exista roboți care scriu textele Wikipedia. "Roboții nu scriu articole Wikipedia. Oamenii scriu șabloane. Nu cred că suntem aproape de momentul în care roboții să fie 'colaboratori' Wikipedia. Nu am văzut un robot compunând un paragraf decent", a spus Wales.

El a arătat că proiectul Wikipedia nu va fi încheiat niciodată și tocmai acest aspect reprezintă "farmecul" platformei.

În același timp, fondatorul a apreciat că platforma aceasta nu ar trebui să fie sursa unor lucrări academice, în aceeași măsură în care nicio altă enciclopedie nu ar trebui să fie, ci mai degrabă un punct de start pentru o cercetare.

"Wikipedia nu descurajează oamenii să citească (...) lenea jurnaliștilor, a studenților, este o problemă umană, nu una legată de Wikipedia", a spus Wales.

15 ani de Wikipedia, enciclopedia cu sute de milioane de utilizatori, dar și nenumărate critici CITEȘTE ȘI 15 ani de Wikipedia, enciclopedia cu sute de milioane de utilizatori, dar și nenumărate critici

Invitat la București să vorbească despre "filosofia din spatele Wikipedia", Wales a dezvăluit că ideea de bază a acestui concept este faptul că "talentul este distribuit în populație, iar oamenii au abilitatea de a contribui la o sursă comună de cunoaștere". "Oamenii trebuie să aibă acces la cunoaștere", a spus acesta.

Wales a adăugat că, pentru a menține independența editorială a Wikipedia, a ales ca finanțarea site-ului să fie asigurată de mici investitori. "Am ales să nu avem publicitate. Modelul funcționează pentru noi. Avem un buget anual de 60 de milioane de dolari americani pe an, ceea ce înseamnă un buget destul de mic pentru site-ul numărul 5 în lume", a explicat el.

De asemenea, acesta a vorbit, pe scurt, și despre faptul că platforma Wikipedia este interzisă în China, motiv pentru care s-a întâlnit cu autoritățile din această țară, la finalul anului trecut. "Cred că este greu (de ajuns la un acord — n.r.). Noi nu facem compromisuri, ei nu fac compromisuri", a precizat Wales, referitor la discuțiile cu autoritățile chineze.

Întrebat cum și-ar dori să fie amintită Wikipedia în 100 de ani, Wales a afirmat: "Sper că în 100 de ani oamenii încă vor folosi Wikipedia".

Jimmy Wales, considerat "geniul din spatele Wikipedia", se află în premieră în România.

Aplicația Wikipedia pentru iPhone și iPad, actualizată cu facilități interesante CITEȘTE ȘI Aplicația Wikipedia pentru iPhone și iPad, actualizată cu facilități interesante

În fiecare lună, peste 80.000 de voluntari de pretutindeni contribuie la crearea a peste 7.000 de articole noi pe zi, accesate de peste 500 milioane de vizitatori unici. În prezent, Wikipedia cuprinde peste 36 milioane de articole, disponibile gratuit în peste 280 de limbi.

Aflat în topul celor mai influente o sută de personalități, realizat de revista Time, Jimmy Wales este un antreprenor american, membru al Berkman Center for Internet and Society din cadrul Universității Harvard și membru al MIT Center of Collective Intelligence. Wales a pus în 2001 bazele Wikipedia.

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
wikipedia
wales
fondator