Mai multe vaccinuri, asociate cu un risc de Alzheimer

Mai multe vaccinuri, asociate cu un risc de Alzheimer
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 aug 2023

Vaccinarea prealabilă împotriva tetanosului și difteriei, cu sau fără tuse convulsivă (Tdap/Td), a herpesului zoster (HZ), mai bine cunoscut sub numele de zona zoster, și a pneumococului sunt asociate cu un risc redus de apariție a bolii Alzheimer, la adulții de 65 de ani și peste, potrivit unei noi cercetări efectuate de UTHealth Houston, din Statele Unite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Studiul a fost publicat online luna aceasta, în Journal of Alzheimer’s Disease, arată

ULTIMA ORĂ Val de alerte cu bombă, la trei instituții publice și o televiziune CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Val de alerte cu bombă, la trei instituții publice și o televiziune

Boala Alzheimer afectează peste 6 milioane de persoane care trăiesc în Statele Unite, numărul persoanelor afectate fiind în creștere din cauza îmbătrânirii populației lumii.

Noile descoperiri vin la puțin peste un an după ce echipa a publicat un alt studiu care a constatat că persoanele care au primit cel puțin un vaccin antigripal au avut cu 40% mai puține șanse decât persoanele nevaccinate să dezvolte boala Alzheimer.

„Aceste date au dezvăluit că mai multe vaccinuri suplimentare pentru adulți au fost, de asemenea, asociate cu o reducere a riscului de Alzheimer”, a declarat dr. Paul E. Schulz, profesor de neurologie, autorul principal al cercetării și director al Centrului pentru tulburări neurocognitive în cadrul facultății de medicină McGovern.

TABEL Reducerile de preț la alimente pe care Consiliul Concurenței susține că le-a găsit în magazine CITEȘTE ȘI TABEL Reducerile de preț la alimente pe care Consiliul Concurenței susține că le-a găsit în magazine

„Emitem ipoteza că sistemul imunitar este responsabil pentru provocarea disfuncției celulelor cerebrale în Alzheimer. Descoperirile ne sugerează că vaccinarea are un efect mai general asupra sistemului imunitar care reduce riscul de a dezvolta Alzheimer”, a precizat dr. Schulz.

Cercetătorii au realizat un studiu de cohortă retrospectiv care a inclus pacienți care nu au suferit de demență în timpul unei perioade de doi ani, și care aveau cel puțin 65 de ani la începutul perioadei de urmărire de opt ani.

Aceștia au comparat două grupuri similare de pacienți folosind potrivirea scorului de propensiune, unul vaccinat și altul nevaccinat, cu vaccin Tdap/Td, HZ sau pneumococic, și au calculat riscul relativ și reducerea absolută a riscului de a dezvolta boala Alzheimer.

„Acest studiu subliniază rolul esențial pe care seturile de date observaționale la scară largă îl joacă în cercetarea biomedicală”, au scris autorii studiului.

„Este deosebit de încurajator să observăm rezultate consecvente în numeroase baze de date medicale la scară largă”, au precizat aceștia.

Prin valorificarea modelelor moderne de analiză a datelor și a bazei de date foarte mari de cereri de asigurări de sănătate, am obținut informații valoroase cu privire la vaccinurile care ar putea proteja împotriva bolii Alzheimer și, potențial, am dezvoltat strategii de prevenire mai eficiente”, a declarat Xiaoqian Jiang, doctor în științe medicale, coautor al studiului, care deține catedra in informatică biomedicală și bioinginerie la facultatea de informatică biomedicală McWilliams.

Plan pentru a scăpa de migranții ilegali în Finlanda, mai demult considerată un paradis liberal CITEȘTE ȘI Plan pentru a scăpa de migranții ilegali în Finlanda, mai demult considerată un paradis liberal

Pacienții care au primit vaccinul Tdap/Td au avut cu 30% mai puține șanse decât persoanele nevaccinate să dezvolte boala Alzheimer (7,2% dintre pacienții vaccinați față de 10,2% dintre pacienții nevaccinați au dezvoltat boala).

În mod similar, vaccinarea împotriva HZ a fost asociată cu un risc cu 25% mai mic de a dezvolta boala Alzheimer (8,1% dintre pacienții vaccinați față de 10,7% dintre pacienții nevaccinați).

În cazul vaccinului pneumococic, acesta a fost asociat un risc redus cu 27% de a dezvolta boala (7,92% dintre pacienții vaccinați față de 10,9% dintre pacienții nevaccinați).

Pentru comparație, trei noi anticorpi anti-amiloid utilizați pentru tratarea bolii Alzheimer au demonstrat că încetinesc progresia bolii cu 25%, 27% și 35%, a precizat dr. Schulz.

Cercetătorii au emis ipoteza că riscul redus al bolii Alzheimer asociat cu vaccinurile se datorează probabil unei combinații de mecanisme.

Ei cred că vaccinurile pot schimba modul în care sistemul imunitar răspunde la acumularea de proteine toxice care contribuie la boala Alzheimer, cum ar fi prin creșterea eficienței celulelor imunitare în eliminarea proteinelor toxice sau prin „perfecționarea” răspunsului imunitar la aceste proteine, astfel încât „daunele colaterale” asupra celulelor cerebrale sănătoase din apropiere să fie reduse.

FOTO Grădinarul-șef al Reginei Elisabeta a II-a, aflat în România, a vizitat Domeniul Regal Săvârșin CITEȘTE ȘI FOTO Grădinarul-șef al Reginei Elisabeta a II-a, aflat în România, a vizitat Domeniul Regal Săvârșin

De asemenea, aceste vaccinuri protejează împotriva infecțiilor precum zona zoster, care pot contribui la neuroinflamație.

Autorii au explorat recent posibilele mecanisme într-un articol publicat în Human Vaccines and Immunotherapeutics.

Autorii studiului au declarat că cercetarea oferă o perspectivă unică asupra posibilului impact al anumitor tehnologii de vaccinare în protecția împotriva bolii Alzheimer.

Vaccinul Tdap protejează împotriva tetanosului, difteriei și tusei convulsive, cunoscută și sub numele de pertussis, în timp ce vaccinul Td protejează împotriva primelor două.

Adulții au nevoie de un vaccin de rapel Td sau Tdap la fiecare 10 ani pentru a menține un nivel ridicat de protecție împotriva tetanosului și a difteriei, o infecție bacteriană gravă care afectează de obicei membranele mucoase ale nasului și gâtului.

HZ protejează împotriva herpesului zoster, o reactivare a virusului varicelei în organism care provoacă o erupție cutanată dureroasă.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), din Statele Unite, recomandă ca adulții cu vârsta de 50 de ani și peste, precum și adulții cu vârsta de 19 ani și peste care au sau vor avea un sistem imunitar slăbit din cauza unei boli sau a unui tratament, să primească două doze de vaccin împotriva herpesului zoster numit Shingrix, vaccin herpes zoster recombinat, cu adjuvant.

DOCUMENTE Comuniștii români din perioada interbelică se certau și se pârau la Moscova, pe care o susțineau în dezmembrarea României CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Comuniștii români din perioada interbelică se certau și se pârau la Moscova, pe care o susțineau în dezmembrarea României

De asemenea, vaccinul pneumococic protejează împotriva pneumoniei, meningitei, infecției sinusurilor, infecției sângelui și infecției urechii medii.

Boala pneumococică este frecventă la copiii mici, dar adulții mai în vârstă prezintă cel mai mare risc de îmbolnăvire gravă și de deces; în consecință, CDC recomandă vaccinarea pneumococică pentru toți copiii mai mici de 5 ani și pentru toți adulții cu vârsta de 65 de ani și peste, în Statele Unite.

„Această cercetare evidențiază cât de important este ca pacienții să aibă acces rapid la vaccinările de rutină pentru adulți”, a declarat Kristofer Harris, manager de program în cadrul Departamentului de Neurologie al facultății de medicină McGovern, de la UTHealth Houston.

În ultimii doi ani, domeniul bolii Alzheimer s-a extins foarte mult, în special odată cu aprobarea recentă a medicamentelor cu anticorpi anti-amiloid de către FDA, spune el.

Totuși, aceste medicamente necesită o infrastructură costisitoare pentru a fi administrate în siguranță.

În schimb, vaccinurile pentru adulți sunt disponibile pe scară largă și sunt deja administrate în mod obișnuit în Statele Unite ca parte a unui program de vaccinare.

„Constatările noastre reprezintă o victorie atât pentru cercetarea privind prevenirea bolii Alzheimer, cât și pentru sănătatea publică în general, deoarece acesta este încă un studiu care demonstrează valoarea vaccinării”, a mai precizat Harris.

viewscnt
Afla mai multe despre
vaccin
boala