Cel puțin 10.000 de angajați din sistemul sanitar sunt așteptați, joi, la un miting în Piața Victoriei din Capitală organizat de federația Sanitas, care spune că există două categorii de angajați - medici și asistenți - ale căror salarii au crescut, însă există cel puțin alte șapte categorii care în urma aplicării legii salarizării pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei. Începând cu ora 9.00, în Piața Victoriei vor fi instituite restricții de circulație.
Mitingul este programat să se desfășoare în Piața Victoriei, începând cu ora 11.00, iar la acesta și-au anunțat prezența cadre medicale din toată țara, unii angajați plecând încă de miercuri spre București, scrie News.ro.
Președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a declarat că la miting sunt așteptați cel puțin 10.000 de angajați din sănătate.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Începând cu ora 9.00, traficul în Piața Victoriei va fi restricționat.
Potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei, începând cu ora 09.00 se va restricționa traficul rutier pe Șoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piața Victoriei (permițându-se permanent circulația pe strada Arh. Ion Mincu), respectiv Șoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piața Presei Libere (zona central - mediană, gradual, în funcție de sosirea participanților, dacă situația o va impune). La nevoie, se va restricționa traficul și pe strada Paris și pe breteaua care leagă bulevardul Iancu de Hunedoara de Piața Victoriei.

Începând cu ora 09.00, circulația în Piața Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulație pe sens, în fața Guvernului, între bulevardul Aviatorilor și Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulația pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzești și bulevardul Lascăr Catargiu.
Restricțiile se vor aplica până la finalizarea mitingului, dar nu mai târziu de ora 16.00, mai spune Brigada Rutieră.
Șoferii vor avea la dispoziție următoarele rute alternative: bulevarul Aviatorilor – bulevarul Beijing – strada Nicolae Caramfil – bulevardul Aerogării – Șoseaua București-Ploiești; bulevardul Ion Mihalache – bulevardul Mareșal Averescu – bulevardul Mărăști – Piața Montreal – Șoseaua București-Ploiești.

În 19 aprilie, reprezentanții Federației Sanitas au anunțat că după mitingul din 26 aprilie va fi declanșată o grevă de avertisment, în 7 mai, iar în 11 mai este programată o grevă generală, din cauza "haosului din sănătate", unde unele venituri au scăzut cu până la 1.300 de lei în urma aplicării salarăzării unitare.
Potrivit liderilor sindicali, există două categorii de angajați - medici și asistenți - ale căror salarii au crescut, în proporții diferite, însă există cel puțin alte șapte categorii care pierd lunar din venit sume care ajung până la 1.300 de lei.
Reprezentanții Sanitas spun că discriminările generate de noul sistem de salarizare, precum și promisiunile neonorate ale guvernanților de a acoperi pierderile salariale au dus la decizia "de a radicaliza formele de protest".
Principalele revendicări ale federației Sanitas sunt modificarea legii salarizării, prin eliminarea plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament, creșteri salariale pentru tot personalul din sănătate și asistență socială și negocierea și semnarea contractelor colective de muncă.
Luni, premierul Viorica Dăncilă, miniștrii Sănătății, Finanțelor și Muncii s-au întâlnit cu managerii spitalelor, însă discuțiile s-au încheiat fără a fi găsită vreo soluție concretă, Guvernul anunțând că s-a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Executivului și manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătății, ai consiliilor locale și județene, precum și ai spitalelor monospecializate și care să analizeze problemele semnalate de reprezentanții spitalelor să să propună soluții.
"Ca urmare a consultărilor cu cei aproximativ 350 de manageri de spitale, premierul Viorica Dăncilă a stabilit formarea unui grup de lucru din care să facă parte reprezentanți ai Executivului și manageri ai unor spitale din subordinea Ministerului Sănătății, ai consiliilor locale și județene, precum și ai spitalelor monospecializate. Acest grup de lucru va analiza problemele semnalate de manageri și va propune soluții de răspuns", a transmis Guvernul după discuțiile cu managerii de spitale la care au luat parte, pe lână premier, ministrul Sănătății, Sorin Pintea, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.
Reprezentanții Sanitas au transmis că "întâlnirea a fost una dezamăgitoare pentru situația angajaților din sănătate".
"Rezultatul acestei discuții trebuia să fie un set de soluții pentru rezolvarea inechităților generate de aplicarea Legii 153/2017 și a noului Regulament de sporuri. Aflăm, cu indignare, că decidenții au hotărât constituirea unor grupuri de lucru care să găsească, în perioada următoare, aceste soluții. Avem de-a face cu o tergiversare nepermisă a stării de confuzie și de nemulțumire deja existente în sistemul sanitar", arată liderii Sanitas, într-un comunicat de presă.
Ei se declară surprinși de intenția Guvernului de a exclude reprezentanții sindicatelor din discuțiile care vor urma privind aplicarea legislației salarizării și spun că această decizie "este nu numai una care pune în pericol dialogul social pe termen mediu și lung, este și o încălcare a legii".
"Insistența guvernanților de a demonstra, în pofida realității, că noile reglementări salariale sunt foarte bune, precum și modul manipulator în care încearcă să transfere asupra sindicatelor vinovăția pentru degringolada din sistem confirmă că actuala putere se află în imposibilitatea de a corecta greșelile făcute în elaborarea legii salarizării", mai spun reprezentanții federației.
Întrebat, luni, despre problemele legate de salarizare, președintele Klaus Iohannis a spus că lucrurile nu merg așa cum trebuie și că este treaba Guvernului să le corecteze.
"În public avem opinii foarte diferite. Eu atrag atenția că lucrurile nu merg așa cum trebuie și avem practic în fiecare zi pichetări, mișcări sindicale, iar guvernanții se fac că nu văd nimic și repetă așa mecanic că totul este în regulă. Lucrurile nu sunt în regulă, dar este treaba Guvernului să vadă unde sunt cauzele acestor nemulțumiri și să le corecteze", a declarat Iohannis.
El a făcut referire și la întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă și cu ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, pe tema salariilor din sistemul bugetar.
"Cred că am dat un semnal foarte clar la momentul respectiv. În chestiunea salariilor, lucrurile nu merg așa cum ar trebui, sunt probleme, sunt numeroase probleme și am rugat pe toată lumea implicată în proces să se apuce de treabă și să îmbunătățească și cadrul, și abordarea specifică", a mai spus președintele.
În ultima perioadă, au avut loc aproape zilnic proteste ale angajaților din spitale în Capitală și în alte orașe, ca urmare a diminuării sporurilor din sistemul sanitar.