Avocatul Radu Cernov, fost partener cu Victor Ponta și Dan Șova la firma de avocatură Șova și Asociații în perioada semnării contractelor cu complexurile energetice Turceni și Rovinari pentru care Ponta și Șova sunt cercetați penal, a fost numit șef al Direcției Juridice și Contencios din cadrul Transelectrica.
"Domnul Radu Ștefan Cernov a fost numit în funcția de director al Direcției Juridice și Contencios din cadrul Transelectrica SA, în urma concursului organizat de companie, printr-o procedură total transparentă de recrutare și selecție, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare și a procedurilor interne ale companiei", se arată într-un comunicat al Transelectrica.
Ca urmare a numirii sale în această funcție executivă, Cernov a demisionat din Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, din care făcea parte din mai 2014.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Transelectrica îl prezintă pe avocatul Cernov ca fiind specializat ȋn energie și infrastructură, parteneriat public-privat, achiziții publice, concesiuni, project finance, private equity, bănci și finanțări, comunicații, IT și audiovizual, fuziuni și achiziții, privatizări și contracte internaționale.
Noul director juridic al Transelectrica a fost partener cu Victor Ponta și Dan Șova la casa de avocatură Șova și Asociații în perioada semnării contractelor cu complexurile energetice Turceni și Rovinari pentru care Ponta și Șova sunt cercetați penal.
Radu Cernov a fost, de altfel, citat ca martor de DNA în dosarul Turceni-Rovinari, declarații ale sale apărând într-un referat al procurorilor anticorupție prin care aceștia solicitau Parlamentului, în primăvara acestui an, încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova.
Mai mult, în referatul citat se menționează că DNA a făcut și o percheziție la domiciliul lui Cernov, ridicând două agende cu însemnări personale ale acestuia în care se fac mențiuni în legătură cu negocierea de către Șova a contractelor de asistență juridică semnate cu complexurile Turceni și Rovinari.
Parlamentul nu a încuviințat atunci arestarea lui Șova, însă a făcut-o recent, într-un alt dosar, în care senatorul este acuzat că a făcut presiuni asupra conducerii CET Govora, pentru ca societatea să încheie contracte cu anumite case de avocatură.
DNA a dispus pe 17 septembrie trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta sub acuzațiile de spălare de bani, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și 17 infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în dosarul Turceni-Rovinari. În același dosar a fost trimis în judecată, sub aceleași acuzații, și senatorul Dan Șova, care în plus este inculpat și pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, în dosar mai sunt implicați și trei foști directori de la complexurile energetice Turceni și Rovinari.
Potrivit CV-ului publicat din postura de membru al Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, în care nu figurează calitatea de asociat la SCA Șova și Asociații, Cernov a mai fost membru în Consiliile de Administrație ale Transgaz și CNADNR, consilier onorific la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine (ianuarie 2013 - martie 2014), partener coordonator la casa de avocatură Cernov și Asociații (fosta Enescu Panait Pop și Asociații), consultant senior la firma americană de consultanță și investiții Windmill International Ltd și director general la startup-ul în telecomunicații POSTelecom SA.
Radu Cernov a mai fost secretar de stat și director general la Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, membru în CA al Romtelecom, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Inspectoratului General în Comunicații și Tehnologia Informației, membru neexecutiv în Consiliul de Administrație al Institutului Național de Cercetare în Comunicații și consultant personal al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.