19% dintre angajatorii români anticipează o creștere a numărului total de angajați în primul trimestru al anului 2017, în special în industria prelucrătoare și comerț, 13% prognozează o scădere și 66% nu prevăd nicio schimbare, potrivit unui studiu realizat de Manpower. Acestea sunt cele mai puternice cote raportate pentru intențiile de angajare din 2008 până în prezent.
După ajustarea datelor pentru eliminarea variațiilor sezoniere, Previziunea Netă de Angajare este de +15%, cea mai puternică din ultimii opt ani. Previziune Netă de Angajare se obține făcând diferența dintre procentul de angajatori care anticipează o creștere a numărului total de angajări din locația lor în trimestrul următor și procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor din locația lor, per total, în următoarele trei luni.
Angajatorii raportează o îmbunătățire de 3 puncte procentuale față de trimestrul IV/2016, previziunea fiind mai puternică și comparativ cu primul trimestru din 2016, cu 5 puncte procentuale.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
"Angajatorii au continuat să fie optimiști vreme de mai multe trimestre consecutiv, raportând Previziuni Nete de Angajare din două cifre în ultimele șase trimestre, ceea ce denotă o piață a muncii alertă, de un dinamism susținut. Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiției pentru angajați, pe o piață care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente. Este posibil sa vedem o multiplicare a inițiativelor de formare a competențelor personalului existent și o mobilitate internă sporită a potențialilor angajați, pe măsură ce angajatorii încearcă să găsească un echilibru între planurile lor ambițioase privind forța de muncă și disponibilitatea scăzută a acesteia,” spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.
În trei din cele patru tipuri de organizație care participă la studiu, prognozele pentru trim. I/2017 sunt de creștere a numărului total de angajați. Cel mai alert ritm de angajare este preconizat de angajatorii din organizații mari (cu 250 sau mai mulți angajați), cu o Previziune Netă de Angajare de +26%, în timp ce Previziunile se situează la +14%, respectiv +10% pentru organizațiile mijlocii și micro-organizații (care au între 50 și 249 de angajați).
Previziunea cea mai prudentă, de +6%, este raportată de către angajatorii din organizații mici (cu 10-49 de angajați).
Într-o comparație cu trimestrul patru din 2016, planurile de angajare se consolidează atât în cazul angajatorilor din micro-organizații, cu 11 puncte procentuale, cât și în cazul celor din organizații mari și mijlocii, cu 5, respectiv 4 puncte procentuale. În schimb, Previziunea raportată de angajatorii din organizații mici este cu 3 puncte procentuale mai slabă decât în trimestrul patru de anul acesta.
Este de așteptat ca în trim. I/2017 numărul total de angajați să crească în șapte din cele opt regiuni ale țării. Cea mai robustă piață a muncii se preconizează a fi în regiunea Vest, unde angajatorii raportează o Previziune Netă de Angajare solidă, de +22%.
Cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot aștepta la un climat de angajare optimist în regiunea Nord-Vest, dar și în regiunea Sud, dată fiind Previziunea de +16% raportată de angajatorii din aceste regiuni.
În regiunea Centru, Previziunea este de +14%, iar angajatorii din regiunea Nord-Est prognozează la rândul lor creșteri respectabile ale numărului total de angajați, raportând o Previziune de +11%.
În regiunea București și Ilfov angajatorii raportează o Previziune de +9%. Pe de altă parte, angajatorii din regiunea Sud-Vest se așteptă la un ritm de angajare încetinit, raportând o Previziune de -5%. Previziunile se îmbunătățesc față de trimestrul anterior în patru din cele opt regiuni ale țării. Angajatorii din regiunea Vest raportează o îmbunătățire de la trimestru la trimestru de 12 puncte procentuale, în timp ce cei din regiunile Sud-Est și Sud raportează îmbunătățiri de 11, respectiv 10, puncta procentuale.
Perspectivele se restrâng însă comparativ cu trimestrul IV/2016 în alte trei regiuni, îndeosebi în regiunea București și Ilfov, unde slăbesc cu 7 puncte procentuale, și regiunea Centru, unde slăbesc cu 4 puncte procentuale.
În cinci dintre cele opt regiuni, angajatorii raportează intenții de angajare mai puternice decât cele din trim. I/2016.
Angajatorii din opt dintre cele zece sectoare de activitate se așteaptă să-și crească numărul de angajați în următoarele trei luni.
Cei aflați în căutarea unui loc de muncă în sectorul Industrie prelucrătoare se pot aștepta la o piață a muncii ofertantă, conform angajatorilor, care raportează o Previziune Netă de Angajare de +33%.
Companiile anticipează creșteri solide ale numărului de angajări și în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, cu o Previziune de +26%, în timp ce Previziuni respectabile, de +14%, sunt raportate atât în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, cât și în sectorul Administrație publică și servicii sociale.
În alte două sectoare, sectorul Construcții și sectorul Hoteluri și restaurante, se anticipează creșteri echilibrate ale numărului de angajați, date fiind Previziuni de +12%. Pe de altă parte, angajatorii din alte două sectoare anticipează o reducere a numărului de angajați, printre acestea aflându-se sectorul Energie electrică, apă, gaze, cu o Previziune de -2%.
În comparație cu trimestrul IV/2016, perspectivele se îmbunătățesc în șapte din cele zece sectoare de activitate, în special în sectorul Construcții, unde sunt cu 11 puncte procentuale mai puternice, și sectorul Energie electrică, apă, gaze, unde
Previziunea este cu 10 puncte procentuale mai puternică decât în intervalul octombrie – decembrie 2016.
Angajatorii din sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri raportează la rândul lor o îmbunătățire de la trimestru la trimestru de 9 puncte procentuale, în timp ce perspectivele pentru sectorul Agricultură, vânătoare, silvicultură și pescuit sunt cu 6 puncte procentuale mai puternice decât în trim. I/2016.
Perspectivele slăbesc însă în alte trei sectoare, declinul fiind cel mai vizibil în sectorul Industrie extractivă și sectorul Transporturi, depozitare și comunicații, unde se raportează perspective cu 7, respectiv 5 puncte procentuale mai slabe.
Într-o comparație de la an la an, intențiile de angajare se consolidează în opt dintre cele zece sectoare de activitate. Angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare raportează o îmbunătățire de 13 puncte procentuale, în timp ce îmbunătățiri de 7 puncte procentuale ale Previziunii apar atât în sectorul Construcții, cât și în sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri.
Îmbunătățiri de 6 puncte procentuale față de trim. I/2016 sunt raportate în sectorul Agricultură, vânătoare, silvicultură și Pescuit și în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul.
Planurile de angajare se restrâng, însă, în alte două sectoare, în special în sectorul Industrie extractivă, unde sunt cu 10 puncte procentuale mai slabe.