Starea de alertă este prelungită, dar fără măsuri de carantinare și izolare. Guvernul așteaptă ca Senatul să adopte proiect de lege

Starea de alertă este prelungită, dar fără măsuri de carantinare și izolare. Guvernul așteaptă ca Senatul să adopte proiect de lege
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 15 iul 2020

Guvernul adoptă, miercuri, o hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Dintre aceste măsuri sunt eliminate însă prevederile privind obligativitatea carantinării și izolării persoanelor infectate sau suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus. Executivul așteaptă ca Senatul să adopte noul proiect de lege privind carantinarea și izolarea și abia apoi va putea impune aceste măsuri. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

UPDATE 20,30 Hotărârea a fost adoptată, a anunțta vicepremierul Ralua Turcan, care a precizat că decizia fost necesară ca urmare a crșterii numărului de infectări cu coronavirus. Turcan a făcut apel la respectarea normelor de protecție sanitară dispuse de autorități, pentru a se putea reveni cât mai curând la o stare de normalitate.

De ce este important: După ce Curtea Constituțională a declarat ca fiind neconstituționale starea de carantină și internarea obligatorie, argumentând că „internarea obligatorie a pacienților cu coronavirus este o veritabilă privare de libertate”, la începutul acestei luni, Guvernul a adoptat cadrul legal pentru acestea, dar printr-un proiect de lege pe care l-a transmis Parlamentului pentru dezbatere în procedură de urgență.

Noua lege a carantinei și izolării a fost votată de deputați, dar ulterior, la Senat, proiectul a fost întârziat, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, declarând că social-democrații nu vor vota în Senat legea privind carantinarea până când premierul nu vine în Parlament să o susțină.

CCR dă undă verde dublării alocațiilor pentru copii CITEȘTE ȘI CCR dă undă verde dublării alocațiilor pentru copii

Premierul Orban a declarat, miercuri, la începutul ședinței pentru prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile, că a vorbit telefonic la Senat și partidele politice s-au înțeles, urmând ca proiectul de lege privind carantinarea să fie adoptat.

Până atunci, Orban a cerut secretarului de stat Raed Arafat ca dintre măsurile impuse în starea de alertă să fie eliminate cele privind carantinarea și izolarea. Acestea vor fi reintroduse după aprobarea proiectului de lege de către Parlament, a precizat Orban.

Premierul a mai precizat că nu vor fi impuse alte restricții decât cele existente în prezent.

Potrivit hotărârii adoptate, începând cu data de 17 iulie 2020, se prelungeşte cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul ţării

În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă se menține obligativitatea purtării măştii de protecţie.

TOATE MĂSURILE DISPUSE ANTERIOR ȘI ÎNCĂ ÎN VIGOARE POT FI CONSULTATE AICI

Veniturile conducerii BNR au crescut în 2019. Isărescu a depășit 1 milion de lei din pensii și salarii, Georgescu a ajuns la 1,6 milioane de lei și are două pensii CITEȘTE ȘI Veniturile conducerii BNR au crescut în 2019. Isărescu a depășit 1 milion de lei din pensii și salarii, Georgescu a ajuns la 1,6 milioane de lei și are două pensii

Anterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat că perioada stării de alertă în România va fi prelungită, din nou, pentru încă 30 de zile.

În ultimele zile, România a înregistrat, zilnic, peste 600 de noi cazuri de infectare, determinând o serie de țări să introducă restricții și cerințe suplimentare de acte pentru români.

Nu vor fi introduse noi restricții, ci păstrate cele în vigoare, dar nici nu vor fi introduse noi relaxări. Una dintre măsurile de relaxare așteptate - dar care nu va fi introdusă acum - era redeschiderea spațiilor interioare ale restaurantelor.

Proiect redactat: 1 miliard de euro de la UE pentru rețele \ CITEȘTE ȘI Proiect redactat: 1 miliard de euro de la UE pentru rețele "inteligente" de gaze. Populația va putea primi subvenții parțiale pentru racordare și consum

Șeful statului a insistat asupra necesității purtării măștii de protecție și păstrării distanței sociale, pentru a opri noi infectări.

"Dragi români, vreau să vă spun trei lucruri: protejați-vă, protejați-vă și protejați și pe alții!. Purtatul măștii, păstrarea distanței sunt metode sigure pentru a opri răspândirea acestei epidemii. Respectați normele!", a transmis președintele.

Starea de alertă a mai fost prelungită în România, după expirarea stării de urgență, până astăzi, 15 iulie, ceea ce nu a împiedicat însă explozia numărului de noi infectări în lipsa unei legislații de intervenție eficientă a autorităților - blocată în Parlament prin jocuri politice - și pe fondul nerespectării măsurilor de protecție de către o parte a populației, ca și al lipsei acțiunilor de control.

viewscnt
Afla mai multe despre
stare
alerta
carantina
izolare
hortarare
guvern
senat
orban