SUA sunt pe cale să sancționeze forțele de apărare israeliene pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Cisiordania ocupată

SUA sunt pe cale să sancționeze forțele de apărare israeliene pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Cisiordania ocupată
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2024

O unitate a forțelor de apărare Israeliene se confruntă cu sancțiunile SUA pentru tratamentul acordat palestinienilor din Cisiordania ocupată, chiar dacă Congresul a votat pentru acordarea unui ajutor de urgență de 26 de miliarde de dolari pentru Israel, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Potrivit unui articol din presa israeliană, oficialii Departamentului de Stat american au confirmat că se pregătesc să impună sancțiuni batalionului Netzah Yehuda din IDF, care a fost acuzat de încălcări grave ale drepturilor omului împotriva palestinienilor.

Mișcarea extrem de semnificativă, care ar fi pentru prima dată când guvernul SUA va viza o unitate IDF, a stârnit furie imediată în rândul liderilor politici israelieni care au promis să se opună acesteia. Cotidianul israelian Haaretz a relatat duminică că SUA iau în considerare mișcări similare împotriva altor unități de poliție și militare, potrivit News.ro.

Sancțiunile, care ar fi impuse în temeiul legii Leahy din 1997, ar interzice transferul ajutorului militar american către unitate și ar împiedica soldații și ofițerii să participe fie la antrenamente cu armata SUA, fie la programe care primesc finanțare SUA.

Dezvăluirea planurilor a venit în timp ce atacurile israeliene asupra orașului Rafah, din sudul Gazei, au ucis sâmbătă seara 18 persoane, inclusiv 14 copii, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.

Topul marilor angajatori de la stat. Aproape 1,29 milioane de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice CITEȘTE ȘI Topul marilor angajatori de la stat. Aproape 1,29 milioane de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice

Vestea posibilelor sancțiuni împotriva batalionului Netzah Yehuda vine în urma unei declarații a secretarului de Stat american, Antony Blinken, vineri, potrivit căreia a luat ”determinări” cu privire la afirmația că Israelul a încălcat legea Leahy, care interzice acordarea de asistență militară către unitățile de poliție sau de securitate care comit încălcări grave ale drepturilor omului.

De când legea a fost adoptată, ajutorul SUA a fost blocat pentru sute de unități din întreaga lume acuzate de încălcarea drepturilor.

Departamentul de Stat a investigat o serie de unități de securitate israeliene, inclusiv poliție și armată, pentru presupuse încălcări, în timp ce înalți oficiali israelieni au indicat că au făcut lobby împotriva impunerii oricăror sancțiuni.

Batalionul Netzah Yehuda, parte a brigăzii Kfir, a fost înființat inițial în 1999 pentru a include convingerile religioase ale recruților din comunitățile religioase ultra-ortodoxe și naționale, inclusiv pe cei din așezările extremiste, și a fost în mod istoric desfășurat în principal în Cisiordania.

Soldații din unitate au fost acuzați de moartea unui cetățean american în vârstă de 78 de ani, Omar Assad, care a murit în urma unui atac de cord în 2022, după ce a fost reținut, legat și apoi abandonat de membrii unității. A fost unul dintre numeroasele incidente importante care au inclus acuzații de tortură și maltratare.

Acest caz a atras atenția Departamentului de Stat, care a cerut o anchetă penală.

SURSE- BCE este îngrijorată de schimbările făcute de UniCredit la nivelul conducerii sub coordonarea CEO-ului Orcel CITEȘTE ȘI SURSE- BCE este îngrijorată de schimbările făcute de UniCredit la nivelul conducerii sub coordonarea CEO-ului Orcel

Unitatea a fost ulterior redistribuită din Cisiordania în nordul Israelului și a fost de asemenea dislocată în Gaza.

Potrivit ProPublica, săptămâna trecută, departamentul de stat primise în decembrie un dosar privind încălcările legii Leahy.

Informația potrivit căruia un batalion al IDF se confruntă cu sancțiuni iminente a provocat un răspuns acut din partea personalităților israeliene de rang înalt, inclusiv a prim-ministrului țării, Benjamin Netanyahu.

”IDF nu trebuie sancționat! Am lucrat în ultimele săptămâni împotriva sancționării cetățenilor israelieni, inclusiv în conversațiile mele cu administrația americană. Într-un moment în care soldații noștri se luptă cu monștrii teroriști, intenția de a emite sancțiuni împotriva unei unități din IDF este apogeul absurdului și un factor de reducere a moralului” a scris el pe X, angajându-se să lupte cu această mișcare, deși nu este clar cum.

Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation au deschis procese prin care contestă sechestrul pus de autoritățile române în urma pierderii procesului intentat Statului Român CITEȘTE ȘI Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation au deschis procese prin care contestă sechestrul pus de autoritățile române în urma pierderii procesului intentat Statului Român

”Batalionul Netza Yehuda este o parte inseparabilă a Forțelor de Apărare Israelului. Este supus dreptului militar și este responsabil să funcționeze în deplină conformitate cu dreptul internațional. Statul Israel are un sistem judiciar puternic, independent, care evaluează meticulos orice pretenție de încălcare sau abatere de la ordinele și codul de conduită ale IDF și va continua să facă acest lucru.”, a adăugat Benny Gantz, un membru senior al cabinetului de război al lui Netanyahu și fost șef de stat major al IDF.

Organizațiile pentru drepturile omului au susținut de mult, totuși, că sistemul de investigații militare al IDF nu reușește să investigheze și să urmărească în mod corespunzător abuzurile împotriva drepturilor omului comise de soldați.

Planul de a impune sancțiuni unității vine pe fondul unei campanii internaționale tot mai mari de sancțiuni împotriva israelienilor implicați în violențe împotriva palestinienilor din Cisiordania ocupată, care au văzut noi anunțuri care vizează indivizi și organizații, aproape lunar.

Vineri, SUA și UE au anunțat separat noi sancțiuni împotriva grupurilor israeliene de extremă dreaptă și a ONG-urilor legate de violența coloniștilor, precum și a unor indivizi de profil înalt, inclusiv Bentzi Gopstein, care a fost un aliat politic apropiat al ministrului securității naționale de extrema dreapta al Israelului, Itamar Ben-Gvir.

Coregrafia internațională complexă și conflictuală a ajutoarelor și sancțiunilor referitoare la Israel, evidentă izbitor în acest weekend și în timpul atacului Iranului asupra Israelului cu o săptămână în urmă, pare menită să demonstreze că, deși aliații săi vor sprijini ceea ce consideră că este apărarea Israelului, ei sunt hotărâți să nu permită escaladarea violenței extremiste în Cisiordania.

Ministerul Apărării din Rusia va înființa un centru de dezvoltare a dronelor CITEȘTE ȘI Ministerul Apărării din Rusia va înființa un centru de dezvoltare a dronelor

Administrația Biden, în special, a condamnat mai degrabă politicile de acțiuni israeliene în Cisiordania decât în Gaza, unde Israelul luptă împotriva Hamas într-un conflict de șase luni care a strămutat peste 85% din populația regiunii și a ucis 34.000 de palestinieni, mulți dintre ei civili.

Cel mai recent incident, despre care oficialii din domeniul sănătății din Gaza au spus că s-a soldat cu viețile a 14 copii, a avut loc în urma unor atacuri aeriene asupra orașului Rafah, din sud, care a fost bombardat aproape zilnic de Israel.

Prima lovitură a ucis un bărbat, soția sa și copilul lor în vârstă de trei ani, potrivit spitalului din Kuweit, care a primit cadavrele. Femeia era însărcinată, iar medicii au reușit să salveze copilul, a spus spitalul.

A doua lovitură a ucis 13 copii și două femei, toți din aceeași familie, potrivit dosarelor spitalului. Un atac aerian la Rafah, cu o noapte înainte, a ucis nouă persoane, inclusiv șase copii.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi israel
cisiordania