Tranzacție: Firma în insolvență a fratelui lui Sebastian Ghiță vinde doi furnizori telecom unui SRL din Ploiești. Acțiunile - cedate la un preț surprinzător

Tranzacție: Firma în insolvență a fratelui lui Sebastian Ghiță vinde doi furnizori telecom unui SRL din Ploiești. Acțiunile - cedate la un preț surprinzător

Alexandru Ghiță, acționar unic 2K Telecom

scris 14 ian 2019

2K Telecom, companie controlată integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, și intrată în insolvență la începutul anului 2017, după ce Ministerul Finanțelor a refuzat să-i deconteze un ajutor de stat, a vândut toate acțiunile deținute la AccessNet International și Cloudsys Telecom, doi furnizori de telecomunicații cu afaceri cumulate de 5,3 milioane de lei și datorii totale de 25,8 milioane de lei în 2017.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

2K Telecom controla integral AccesNet International, iar la Cloudsys Telecom (fostă Idilis SRL) cota de participare era de 99,97%, restul acțiunilor revenind AccessNet International.

Urmărește-ne și pe Google News

Cumpărătorul este Enjoy Smart Solutions SRL Ploiești (județul Prahova), care a achitat 9.327 lei pentru toate acțiunile AccessNet International și 326.445 lei pentru titlurile Cloudsys Telecom. În total, tranzacția s-a ridicat la 335.772 lei (circa 72.000 euro). Aceasta însă în condițiile în care firmele preluate totalizează datoriile indicate mai sus.

Enjoy Smart Solutions a fost înființată în anul 2014 și desfășoară, potrivit www.termene.ro, activități de realizare a soft-ului la comandă.

Cu afaceri zero în 2017 și un singur angajat, societatea este controlată integral de Ecoprod Parc Industrial SRL Ploiești, care a intrat în acționariat în octombrie 2017, după ce a preluat participațiile deținute de Lenuța-Aura Ciublan - 50% și Florian Ciublan – 50%, care au încasat fiecare câte 75.000 de euro.

Acționarii Ecoprod Parc Industrial SRL Ploiești sunt Alexandru-Ioan Gradea – 99% și Mobil Net Systems – 1%.

EXCLUSIV Dan Ostahie lansează un procesator de plăți pentru comercianți, cu una dintre cele mai importante companii din Bulgaria. Parteneri - un membru CA Banca Transilvania și un fost avocat White&Case cu un fond de investiții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dan Ostahie lansează un procesator de plăți pentru comercianți, cu una dintre cele mai importante companii din Bulgaria. Parteneri - un membru CA Banca Transilvania și un fost avocat White&Case cu un fond de investiții

Ecoprod Parc Industrial activează în domeniul fabricării aparatelor de control și distribuție a electricității și a consemnat în 2017 afaceri de 7,25 milioane de lei, de la 45.000 lei în 2016. Cu un singur angajat, societatea a înregistrat un profit net de 362.655 lei, comparativ cu un minus de 54.257 lei în anul precedent.

Proprietarul unic al Mobil Net Systems este Alexandru-Ioan Gradea. Societatea a fost înființată în anul 2015, nu a raportat afaceri în 2017 și are ca obiect de activitate furnizarea de servicii de telecomunicații prin rețele fără cablu (exclusiv prin satelit).

Cine sunt AccessNet International și Cloudsys Telecom

Potrivit datelor autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), AccessNet International și Cloudsys Telecom sunt autorizate să furnizeze rețele publice terestre cu acces la punct fix sau cu mobilitate limitată, servicii de telefonie destinate publicului, servicii de linii închiriate, servicii de transmisiuni de date și servicii de acces la internet.

În 2006, Clearwire Europe Luxemburg, subsidiara companiei americane Clearwire, a preluat AccessNet International și fosta Idilis, motivul fiind cele două licențe în banda de frecvență de 3,5 GHz, care puteau fi viitorul suport de transmisie în cazul tehnologiei WiMAX, dezvoltată de gigantul american Intel. Producătorul de procesoare a anunțat în acel an o investiție de 600 milioane de dolari în Clearwire.

Tot în 2006, fosta Idilis a anunțat că a demarat un proiect-pilot pentru implementarea unei noi rețele wireless, bazată pe standardul WiMAX.

Orange România va contesta în instanță amenda de 14 milioane de euro primită de la Consiliul Concurenței: am stopat practicile comerciale înșelătoare ale unui furnizor de servicii CITEȘTE ȘI Orange România va contesta în instanță amenda de 14 milioane de euro primită de la Consiliul Concurenței: am stopat practicile comerciale înșelătoare ale unui furnizor de servicii

AccessNet International era controlată de Mihail Rotenberg, prin societatea Marden Hill Limited, cu sediul social în Gibraltar, iar acționariatul Idilis era format de Telecom Management Group, înregistrată în Luxemburg, cu o participație de 51%, și Satelrom SRL București - 48,97%, alături de trei persoane fizice române.

În prima parte a anului 2010, Clearwire a cedat acțiunile deținute la cei doi operatori români către 2K Telecom.

Insolvența 2K Telecom

2K Telecom este deținută integral de fratele fostului deputat Sebastian Ghiță, Alexandru Ghiță, și a intrat în insolvență în ianuarie 2017, după ce Ministerul Finanțelor a refuzat să deconteze un ajutor de stat de 20,3 milioane de lei, fapt ce a condus la amânarea plăților către furnizorii operatorului telecom.

Cererea de intrare în insolvență a fost înregistrată de companie la 29 decembrie 2016, cum a anunțat atunci în premieră Profit.ro.

Datele raportului de insolvență arată că firma are datorii de peste 60 milioane de euro către aproape 150 de creditori, printre care Fiscul, BCR, Eximbank, Telekom România, ANCOM, dar și către o rudă, omul de afaceri Vasile Domente, și AccessNet International și Asesoft Tehnologies, ultima companie fiind controlată de Sebastian Ghiță.

Din totalul datoriilor acceptate în tabelul preliminar, de 278,6 milioane lei, Fiscul are de primit 11 milioane lei, BCR - 28 milioane lei, Eximbank - 15 milioane lei, Telekom România  - 30 milioane lei, Ministerul de Interne - 13,4 milioane lei, Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații (ANCOM) - 1,8 milioane lei.

Tranzacție: Net Brinel, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii IT de pe piața locală, este preluat de grupul francez SNEF CITEȘTE ȘI Tranzacție: Net Brinel, unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții și servicii IT de pe piața locală, este preluat de grupul francez SNEF

Alexandru Ghiță are însă datorii și către unchiul său, omul de afaceri Vasile Domente (8,6 milioane lei), precum și către firme care aparțin fratelui său, fostul deputat Sebastian Ghiță - Asesoft Tehnologies (14,1 milioane lei), ultima firmă intrată de asemenea în insolvență. De asemenea, datoriile către AccessNet International se ridică la 21,5 milioane de lei.

La finele anului 2017, conform celor mai recente date, operatorul telecom a înregistrat o cifră de afaceri de 14,1 milioane de lei, de la 59,9 milioane de lei în 2016 și 95,2 milioane de lei în 2015, iar pierderea netă a crescut la 23,7 milioane de lei, de la 19,6 milioane de lei în urmă cu un an.

Operatorul avea de încasat creanțe de 32,2 milioane de lei și de plătit datorii de 167,95 milioane de lei.

Alexandru Ghiță a preluat controlul integral al 2K Telecom după ce a cumpărat de la unchiul său, Vasile Domente, în două etape, aproape 33% din acțiunile companiei.

Domente este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Buzău, cu o avere estimată la aproape 60 de milioane de euro.

Unchiul fraților Ghiță deține afaceri în mai multe domenii, printre care energie regenerabilă și vinificație, conform informațiilor disponibile în presă.

În august 2015, 2K Telecom a vândut licența 4G în banda de 2.600 MHz (TDD) către RCS&RDS, în baza căreia operatorul controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari a început să furnizeze servicii 4G în mai multe orașe.

Datele Telekom România pentru 2017, trimise Finanțelor: afaceri mai mari, pierderile au avansat, datoriile au scăzut, reorganizarea a tăiat din angajați CITEȘTE ȘI Datele Telekom România pentru 2017, trimise Finanțelor: afaceri mai mari, pierderile au avansat, datoriile au scăzut, reorganizarea a tăiat din angajați

La momentul anunțului cesiunii licenței, valoarea tranzacției nu a fost prezentată, dar, conform datelor publicate de RCS&RDS pe pagina dedicată investitorilor, transferul a fost realizat pentru 6,6 milioane de euro, exact cât a plătit 2K Telecom către statul român pentru obținerea acesteia, în anul 2012.

Licența a fost cumpărată în urma unei licitații organizate de ANCOM în septembrie 2012.

Cu 80 de salariați la finele anului 2017, operatorul și-a început activitatea în 2000 și este un important jucător pe segmentul VPN (virtual private network).

În august 2018, Profit.ro a anunțat în exclusivitate că Orange România a preluat licențele de telecomunicații ale 2K Telecom, prin intermediul cărora pot fi furnizate servicii de transmisii de date și acces la internet pe suport radio de bandă largă. Tranzacția s-a ridicat la aproape 3 milioane de euro.

“Licitația pentru cesionarea unor drepturi de utilizare a frecvențelor radio pentru furnizarea de rețele publice și de servicii de comunicații electronice FX-CFM 03/2015 și a drepturilor de utilizare a resurselor de numerotație a avut loc la data de 14 august 2018. Licitația a început de la 944.000 de euro și a crescut cu 80 de pași. Valoarea unui pas în această licitație a fost de 25.000 de euro, iar prețul final este de 2.944.000 de euro. Procedural, urmează ca în termenul prevăzut de lege, ANCOM să emită acordul prealabil asupra cesiunii. La acest moment, licitația este câștigată sub condiția suspensivă a obținerii acordului din partea ANCOM”, a declarat in august 2018 pentru Profit.ro Aurel Podariu, senior partner CITR și manager echipă București, administratorul judiciar al 2K Telecom.

viewscnt
Afla mai multe despre
idilis
cloudsys
accessnet
2k telecom
actiuni
tranzactii