Angajații ANAF protestează și astăzi împotriva intenției Guvernului de a limita de la 1.500 de lei brut la 300 de lei brut (170-175 lei net) sporul pentru condiții vătămătoare. Potrivit informațiilor Profit.ro, la acest moment sunt proteste spontane la administrațiile județene din Olt, Teleorman, Prahova, Călărași, Dâmbovița, Mureș, Giurgiu, Cluj, Vrancea și Sălaj, iar numărul acestora crește. Angajații ANAF au protestat și vineri.
Statele membre G7 anunță că vor să scutească multinaționalele americane de plata impozitului mondial minim, din cauză că acestea sunt taxate în Statele Unite.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, avertizează că deficitul bugetar continuă să crească și cere "măsuri ferme și urgente" pentru a păstra credibilitatea României în fața investitorilor și a partenerilor externi.
Comisia Europeană (CE) are o poziție mult mai rezervată decât în trecut atât în ceea ce privește monitorizarea fiscal-bugetară, cât și în ceea ce privește percepția asupra capacității României de a-și crește veniturile și de a reduce, în mod credibil, cheltuielile, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare. Noul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunățat că a reluat dialogul cu oficialii Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) - direcția Comisiei Europene responsabilă de politica economică și fiscală a statelor membre, precum și cu comisarul european de resort, Valdis Dombrovskis.
Economia României s-ar putea să fi înregistrat o ușoară scădere în trimestrul al doilea, a declarat premierul Ilie Bolojan. În primul trimestru, cel mai recent pentru care avem date de la Statistică, economia a stagnat față de trimestrul al patrulea din 2025 și a crescut anual cu doar 0,3%.
Guvernul va inventaria toate companiile de stat din subordinea și nu va aproba bugetel ede venituri și cheltuieli ale acestora dacă nu își vor reduce numărul de membri din consiliile de administrație (CA) și din cele de supraveghere, cu indicatori de performanță clari.
Guvernul va prezenta săptămâna următoare pachetul de ajustare bugetară necesar pentru echilibrarea bugetului, reduceri de cheltuieli și creșteri de taxe, a declarat premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, sistemul de cote de TVA va trece de la actualul sistem cu trei cote (două reduse, 5% și 9%, precum și generală de 19%) la unul cu numai două cote, taxarea va crește pentru bănci și sectorul jocurilor de noroc, va crește numărul de contributori la sistemul pensiilor de stat.
Impozitul pe proprietate va crește de la 1 ianuarie 2026, raportat la valoarea de piață, a anunțat premierul Ilie Bolojan.
Guvernul suspendă 6 luni licitațiile finanțate din fonduri guvernamentale, pentru a stabili care sunt cu adevărat prioritățile, anunță premierul Ilie Bolojan.
Guvernul pregătește o nouă majorare de accize, la alcool și carburanți, anunță premierul Ilie Bolojan.