ANAF pregătește lansarea SAF-T, pilot pentru companiile mari la începutul anului următor

ANAF pregătește lansarea SAF-T, pilot pentru companiile mari la începutul anului următor
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 29 aug 2019

ANAF se pregătește să lanseze, la începutul anului următor, SAF-T (fișier standard internațional de audit) în regim pilot pentru marii contribuabili, iar licitația pentru infrastructura IT a fost programată pentru această toamnă, a declarat Daniel Anghel, partener și lider al departamentului de taxe și consultanță juridică, PwC România. Profit.ro a scris în iunie că ANAF pregătește și un proiect cu fonduri UE pentru a introduce SAF-T pentru toate firmele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Au un grup de lucru care pregătește SAF-T și vor să lansesze licitația pentru infrastructura IT în această toamnă, astfel încât la începutul anului următor să fie funcțional. Pilot, pentru mari contribuabili", a spus Anghel.

ANAF a apelat la faza pilot pentru a testa și pentru a evita situații complicate. Ulterior va putea fi implementat la scară largă.

SAF-T este un standard international de schimb de date între companii și autoritățile fiscale pe cale electronică. Practic, înseamnă că firmele pun la dispoziția Fiscului informații, iar acesta le monitorizează și apreciază dacă mai sunt sau nu necesare controale, inclusiv pentru rambursări de taxe.

Modificări OUG 114 pentru constructori: Excepția privind Pilonul II - abrogată, angajații vor plăti contribuția. Noi activități vor avea facilități fiscale CITEȘTE ȘI Modificări OUG 114 pentru constructori: Excepția privind Pilonul II - abrogată, angajații vor plăti contribuția. Noi activități vor avea facilități fiscale

De ce este important: Introducerea SAF-T ar simplifica mult relația firmelor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să trimită oameni în control la firme. În urma acestor verificări preliminare de la distanță, ANAF ar putea lămuri rapid unele neclarități și să restrângă astfel numărul de firme la care trebuie să meargă în control, eliminând astfel o parte din controale.

Profit.ro a scris în iunie că ANAF va introduce până la finele anului 2020, pentru toți operatorii economici, SAF-T (fișier standard internațional de audit). ANAF va folosi fonduri UE pentru acest proiect, astfel că din valoarea totală de 84,7 milioane lei (cca 18 milioane euro), 71,1 milioane lei (cca 15 milioane euro) sunt fonduri nerambursabile UE, iar 13,57 milioane lei (cca 3 milioane euro) reprezintă cofinanțare adusă de ANAF.

Documentul cu proiectul ANAF poate fi văzut aici

Fiscalizarea bacșișului – o nouă încercare. Pot apărea dificultăți CITEȘTE ȘI Fiscalizarea bacșișului – o nouă încercare. Pot apărea dificultăți

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a anunțat anterior, dar fără detalii, că ANAF vrea să implementeze "în perioada imediat următoare" SAF-T în sistem pilot pentru marii contribuabili.

Referitor la SAF-T, șefa ANAF a spus doar că "în perioada imediat următoare, dorim să implementăm în sistem pilot pentru marii contribuabili un instrument standard de schimb de informații între autoritatea fiscală și contribuabili. Acest sistem de lucru este consacrat la nivelul OECD sub denumiea SAF-T, ceea ce înseamnă fișierul standard de audit".

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
saf-t
daniel anghel
pwc