Angajatorii au mâine o zi grea: 8 martie - cum pot fi oferite angajatelor cadouri fără costuri suplimentare

Angajatorii au mâine o zi grea: 8 martie - cum pot fi oferite angajatelor cadouri fără costuri suplimentare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 7 mar 2017

Companiile pot oferi angajatelor cadouri de 8 martie fără a avea costuri suplimentare, întrucât pot deduce, dacă țin cont de anumite aspecte, cheltuielile înregistrate în acest scop. Astfel, cheltuielile înregistrate de firme pentru acordarea de cadouri de 8 martie angajatelor sunt deductibile în limita a 150 de lei sau, în cazul în care cadourile sunt personalizate cu produse/servicii/mesaje proprii companiei care le oferă, chiar și peste această limita.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Având în vedere facilitățile fiscale (scutire de impozit pe venit, scutire de contribuții sociale și TVA parțial) de care dispun firmele la acordarea de cadouri salariatelor cu ocazia zilei de 8 Martie, recomand tuturor patronilor, managerilor, administratorilor firmelor să profite de acest lucru. Au doar de câștigat, atât ei și firma lor, prin crearea unui climat de muncă mai plăcut și a unei legături mai bune angajat-angajator, cât și doamnele și domnișoarele salariate cărora li se oferă atenție și o bucurie ce au un efect pozitiv asupra lor", a declarat pentru Profit.ro consultantul fiscal Cornel Grama.

Potrivit acestuia, facilitățile pot fi exploatate în două moduri în vederea acordării de cadouri:

1) Cadouri personalizate

În acest caz, cheltuiala este deductibilă integral, deci nelimitată la un plafon, dacă aceste cadouri sunt personalizate cu produse/servicii/mesaje proprii companiei care le oferă. Ȋn acest sens se pot oferi cadouri personalizate, cu sigla firmei de exemplu sau logo-ul acesteia.

Conform Codului Fiscal, aceste cheltuieli pot fi ȋncadrate la cheltuieli de reclamă și publicitate, deductibile integral, dacă scopul lor este stimularea vȃnzarilor. (Baza legală Codul Fiscal, art 25 (1) Norme metodologice pct 13 (1) lit a )

STUDIU Aproape 90% dintre românii din mediul urban intenționează să ofere cadouri de 1 și 8 Martie CITEȘTE ȘI STUDIU Aproape 90% dintre românii din mediul urban intenționează să ofere cadouri de 1 și 8 Martie

2) Acordare de bunuri cadou ȋn limita a 150 lei (scutire de impozit pe venit și contribuții sociale), în limita a 5%, limită aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Cheltuiala cu aceste cadouri ar putea fi încadrată la cheltuieli de protocol firmă cu deductibilitate 2% din profit.

Cadoul poate cuprinde unul sau mai multe bunuri. Atenție însă la valoarea bunului acordat gratuit ȋn cadrul acțiunilor de protocol.

Se recomandă ca valoarea fiecărui cadou oferit fie mai mică sau egală cu plafonul de 100 lei. Ȋn situația ȋn care firma oferă cadouri care depășesc individual plafonul de 100 lei, pentru valoarea depășită se colectează TVA, astfel firma se ȋnregistreaza cu o obligație de plata a TVA-ului. (Codul Fiscal, art. 270, alin. 8, lit. c –Norme metodologice pct 7 (12) lit a ).

viewscnt
Afla mai multe despre
cadouri
8 martie
deduceri
firme
cornel grama
cheltuieli deductibille