Antifrauda monitorizează comerțul cu produse ale căror prețuri cresc semnificativ "nejustificat", în special alimente și echipamente medicale

Antifrauda monitorizează comerțul cu produse ale căror prețuri cresc semnificativ "nejustificat", în special alimente și echipamente medicale
scris 26 mar 2020

Direcția Antifraudă a ANAF monitorizează și analizează comerțul cu produse care au înregistrat creșteri "semnificative nejustificate ale prețurilor, pentru asigurarea unui mediu concurențial onest și a accesibilității mijloacelor de prevenire a infectării". Monitorizarea variațiilor de prețuri și verificarea modului de declarare a obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate în această perioadă include atât dispozitive medicale (măști, mănuși, biocide, dezinfectanți) și alte echipamente de protecție sanitară, care asigură prevenția și tratarea afecțiunilor asociate COVID-19, cât și produse alimentare esențiale specifice coșului de bază, a transmis astăzi Antifrauda.

De asemenea, pentru asigurarea îndeplinirii măsurilor de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, ANAF poate verifica respectarea unor măsuri prevăzute de ordonanțele militare.

În acest context, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală verifică dacă se respectă măsurile suspendării:

  • comercializării consumului produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice în restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice,
  • activităților comerciale sportive, de organizare jocuri de noroc, sau furnizare tratament balnear și de îngrijire personală
  • comerțului cu amănuntul al produselor și serviciilor în centrele comerciale cu suprafață de vânzare mai mare de 400m2 în care-și desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. În centrele comerciale menționate este permisă continuarea comercializării de produse alimentare, veterinare sau farmaceutice, a produselor și serviciilor de optică medicală, a serviciilor de curățătorie și a produselor electronice și electrocasnice, dacă operatorii economici respectivi asigură livrarea la domiciliu.
Inspectorii ANAF sună firmele și le roagă să își achite taxele, după ce Guvernul a decis că nu vor fi percepute dobânzi și penalități, iar executarea silită este suspendată CITEȘTE ȘI Inspectorii ANAF sună firmele și le roagă să își achite taxele, după ce Guvernul a decis că nu vor fi percepute dobânzi și penalități, iar executarea silită este suspendată

Încălcarea de către persoane juridice a măsurilor stabilite în ordonanțele militare se sancționează cu amendă contravențională de la 1.000 lei la 70.000 lei (conform art. 28 din OUG nr. 1/1999).

"Ca urmare a dinamicii prețurilor, Direcția Generală Antifraudă Fiscală monitorizează și analizează comerțul cu produse care au înregistrat creșteri semnificative nejustificate ale prețurilor, pentru asigurarea unui mediu concurențial onest și a accesibilității mijloacelor de prevenire a infectării. Monitorizarea variațiilor de prețuri și verificarea modului de declarare a obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate în această perioadă include atât dispozitive medicale (măști, mănuși, biocide, dezinfectanți) și alte echipamente de protecție sanitară, care asigură prevenția și tratarea afecțiunilor asociate COVID-19, cât și produse alimentare esențiale specifice coșului de bază", potrivit comunicatului Antifraudă.

Ce spune Consiliul Concurenței

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat, cu o zi înainte de mesajul Antifraudei, că piața produselor sanitare nu funcționează bine în această perioadă, existând scumpiri chiar și de 100%, iar autoritățile se pregătesc de plafonarea prețurilor sau de rechiziționarea produselor, dacă situația nu revine la normal, a declarat .

"Vedem creșteri mari de prețuri la produsele sanitare, echipamente de protecție, dezinfectanți. După cum se știe, pe zona aceasta au fost interzise exporturile, iar Guvernul importă, prin Unifarm sau prin alte instrumente, echipamente de protecție. Au fost identificați producători din țară care își reprofilează activitatea și încep să producă măști sau dezinfectanți. În orice caz, aceasta este o piață care clar nu funcționează bine. O observăm cu atenție, avem în derulare investigații, iar dacă suspiciunile se confirmă vom aplica amenzi. Suntem atenți la ce se întâmplă și, dacă lucrurile nu se normalizează, atunci va trebui să venim cu alte intervenții", a spus Chirițoiu, potrivit Agerpres.

El a precizat că prețurile ar trebui să revină aproape la cele dinaintea crizei.

Chirițoiu a transmis și la începutul săptămânii că firmele trebuie să se asigure că produsele lor sunt disponibile la prețuri competitive. Ca urmare, administratorii platformelor de comerț online pot impune măsuri pentru limitarea creșterilor nejustificate ale prețurilor pentru produsele și serviciile de bază. De asemenea, legislația în domeniul concurenței permite producătorilor să stabilească prețuri maxime pentru produsele lor, ceea ce ar putea fi util pentru a limita creșterea nejustificată a prețurilor la nivelul distribuției.

viewscnt
Afla mai multe despre
antifrauda
inspectori antifrauda
amenzi
firme
alimente
echipamente medicale
preturi