Aproximativ 23.000 de companii trec din nou la administrațiile județene ale Fiscului de la 1 aprilie. Procesul de transfer este în desfășurare

Aproximativ 23.000 de companii trec din nou la administrațiile județene ale Fiscului de la 1 aprilie. Procesul de transfer este în desfășurare
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 16 mar 2018

Contribuabilii mijlocii vor fi din nou arondați administrațiilor fiscale județene, în prezent la nivelul ANAF fiind în derulare un proces de transfer de la cele opt regionale ale Fiscului, de unde sunt în administrare acum aceste companii, către unitățile din județe. Mutarea a fost decisă de Parlament la finele lunii decembrie și a fost publicată în Monitorul Oficial în ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform termenului prevăzut în lege, această mutare trebuie derulată până la 1 aprilie. Contribuabilii mijlocii au fost trecuți de la administrațiile județene la administrațiile regionale în februarie 2016.

Formalitățile pentru transferul contribuabililor mijlocii este în prezent în derulare și ar trebui să fie încheiat până la 1 aprilie, potrivit informațiilor Profit.ro.

Potrivit celor mai recente date disponibile, numărul contribuabililor mijlocii se situa la mijlocul anului trecut la aproape 23.500.

DOCUMENT Firmele mijlocii primesc un nou termen de trecere la administrațiile județene ale Fiscului și nu mai scapă de amenzile mari CITEȘTE ȘI DOCUMENT Firmele mijlocii primesc un nou termen de trecere la administrațiile județene ale Fiscului și nu mai scapă de amenzile mari

Legea prevede că „administrarea obligațiilor fiscale datorate de contribuabilii mijlocii, inclusiv de sediile secundare ale acestora, se realizează de organul fiscal de la nivel județean sau al municipiului București, după caz” și că modificarea „se aplică începând cu prima zi a trimestrului următor intrării în vigoare a legii”. Cum legea a afost publicată în Monitorul Oficial la 18 ianuarie, termenul de aplicare a devenit data de 1 aprilie. Legea poate fi văzută aici.

Camera Deputaților, decizională, a modificat la finalul anului trecut un proiect de lege adoptat de Senat. Astfel, mutarea firmelor mijlocii la județene a fost devansată față de varianta Senatului, care prevedea mutarea din 2019, însă a fost eliminată și o prevedere care diminua amenzile pentru contribuabilii mijlocii.

EXCLUSIV Numărul firmelor din split TVA a urcat puternic, la aproape 17.000, de la sub 700 în februarie. Din acest moment, plata defalcată nu mai poate fi ignorată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul firmelor din split TVA a urcat puternic, la aproape 17.000, de la sub 700 în februarie. Din acest moment, plata defalcată nu mai poate fi ignorată

Conform legii, entitățile mijlocii sunt cele care, la data bilanțului, depășesc limitele a minimum două dintre criteriile următoare:

  • totalul activelor: 17,5 milioane de lei
  • cifra de afaceri netă: 35 de milioane de lei
  • numărul mediu de salariați în cursul exercițiului financiar: 50.

În prezent, firmele mijlocii sunt administrate la nivel regional, cele mari - de către Direcția marilor contribuabili, în timp ce firmele mici sunt supravegheate la nivel județean. Firmele mijlocii au trecut de sub controlul administrațiilor județene sub cel al administrațiilor regionale în februarie 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
anaf
contribuabili mijlocii
firme
administratii fiscale